04.06.2024
Ina Moldoveanu
Cum dracu' au ieșit trei albi cu părul creț, doi cu pete negre și unul gălbui, când noi suntem o pereche de tekel spaniol, păr scurt și cu pedigree de campioni? De la stres, iubire. Tu mergeai la vânat de iepuroaice și eu mă chinuiam să rămân însărcinată. Că obosești repede. Nu ajungi la trei mișcări. Dar au ieșit șase, doi pe mișcare, se vede treaba că sunt campion. Unii au gene de arlechin, noroc cu văr' tu că ține la neam. Ăilalți trei cu maidanezul din colț, oh ce plăcere, și unu' ni l-a dat Dumnezeu.

Titela Durnea
Când Laura i-a făcut propunerea, Doru s-a entuziasmat ca un copil. Semn de inimă tânără. Dimineață au pornit spre capătul lacului. Pe drum el i-a atins stângaci mâna. Ea a roșit și-a râs cu gropițe. S-au luat la întrecere până la mal. Și-au pus patinele. Lacul lucea, oglindindu-i buclele rebele. Nesăbuită aventură. Seara, când au reușit s-o scoată prin copcă, doi ochi blânzi, iubitori, îl priveau împietriți. Gropițele înghețaseră pe fața albastră. În focul ce făcea scrum două perechi de patine, o inimă îmbătrânea.

Ramona Ungureanu
Bunicul meu era om serios și aspru, ca să conduci o gospodărie e nevoie de oareșce prestanță. Respectat și la bufet. Avea carnețel cu cheltuieli, cu calcule de grâne și mori de vânt. Dar eu aveam ochi mari. Îl vedeam cum scarpină porcul pe spate, ăla pe care pornisem eu călare spre cooperativă, și cum a plâns când l-a tăiat. Când intră pe poartă, câinele ăla mare și negru zici că-i tot numa coadă, se împrăștie de bucurie. Mă Blacky, eu cred că bunicul are corp num-așa de formă, să nu i se reverse sufletul p-afară.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2024, grupul are 13.100 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus