07.06.2024
David Brescan
Și când o să fie casa gata o să ai camera ta, plină cu jucării. O să avem și curte? Da, tati, o curte cu iarbă și cireși, și un leagăn. Și o trambulină. Da, scumpo, o punem între cireși. Tati, putem să avem și un cățel. Sigur, unul creț, așa ca tine, să vă jucați în grădină. Și o să fi și tu acasă cu noi, să ne jucăm în grădină? Nu știu, cred că o să fiu tot aici în Anglia. Tati. Da, scumpo. Nu mai vreau casă cu grădină și cățel. Vreau să vin cu mami în Anglia. Ți-a intrat ceva în ochi? Trebuie să închid.

Ana-Maria Butuza
Sunt 12 ani de când diminețile lui se derulează la fel: își aprinde țigara, îl chemă cu un fluierat scurt, îl săltă la piept, îl vâră în geanta de la spate, încalecă bicicleta și pornesc spre parc. Pe drum îi povestește: vezi, Crețule, că așa îi spune deși nu e creț, e doar mic, dar așa a apucat să-i spună de la început, când l-a găsit lângă tomberon. A lăsat punga și a plecat cu ghemotocul maro. De atunci, au fost nedespărțiți până acum câteva zile, dar el continuă să-i vorbească, să nu-i fie frică de întuneric.

Cristian Nedelcu
Nu vorbea mult, era timidă. Prieteni nu avea, toți copiii o ocoleau, spunând că e înceată la minte. Nu se supăra, îl avea pe Crețu. Dulăul nu se dezlipea de ea. O însoțea când pleca spre școală, o aștepta până termina orele și venea cu ea acasă. În seara aceea rămăsese puțin în urmă, adulmecase ceva într-un tufiș. A sărit ca ars când a auzit-o țipând. Unul dintre cei doi zdrahoni beți criță o ținea, iar celălalt încerca să-i smulgă hainele. I-au găsit dimineață în șanț, cu beregatele sfârtecate.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2024, grupul are 13.100 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus