09.06.2024
Horațiu Dudău
Copilăria în orașul academicienilor a fost plină cu momente duminicale de extindere a vocabularului. Erau un fel de meditații gratis, în care sute de participanți puneau gură de la gură cuvinte și expresii extra, pentru a da naștere unui izvor de vorbe pe care nu l-am bănuit că există. Nu mergeam pentru fotbal. Eram acolo pentru a studia expresiile tradiționale. Era destul ca arbitrul să facă o greșeală și limba română ajungea pe culmi de dezvoltare inimaginabile. Ce-am învățat pe stadion, încă îmi folosește.

Vero Anttheia Teodoru
mă trimitea mama să-l caut. Îl găseam la vestiare cu băieții, beau și râdeau bucuroși pentru victorie sau înjurau cu ură dacă pierdeau meciul. Apăream din senin prin fumul des, ei încremeneau o clipă, mă priveau ca pe o ciudățenie ce are îndrăzneala să intre în cuibul lor sacru unde-și lingeau rănile înjurând sau își urlau victoriile zgomotos lângă ghetele cu crampoane. Tata se ridica încurcat, mă lua de mână spunându-mi blând: fetele nu au voie aici. Vin în două minute. Se făceau ore. Adormeam.

George Dometi
A furat de la școală cretă și acrilic și a colorat mingile de ping-pong pe care le-a mărunțit și le-a înfoliat în staniolul pachetelor de țigări aruncate, ca să facă fumigene. A mers la fabrica de mobilă și a luat din containerele de gunoi batoanele de plastic flexibil și rolele de hârtie ce se foloseau pentru a proteja lemnul. Le-a dat foc și le-a aruncat spre teren, apoi a scris pe cearșafuri mesaje de susținere. La final a fugit de jandarmii-n care a aruncat cu pietre și brichete din ghiozdan.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2024, grupul are 13.100 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus