09.06.2024
Ramona Ungureanu
Poate v-amintiți cum o aterizat odată niște stratereștrii d-ăia la noi pă terenul de fotbal, ăla cu nocturnă din bani europeni, de li s-o strîcat farfuria fix aci. Mnò, primaru îi copil isteț, o dat sfòră-n țară că noi suntem pretini la cataramă cu stratereștrii și tătă zua vin că deja ne-am plictisit, fă sarmale, scoate țuica, apleacă-te Mărie. Curg turiștii ca apa pă vale. Unu tiar o văzut unu, era ascuns în tufiș, era mic, verde și cu ochii bulbucați. Pă când ne-am dus, nimnica, să trăiești Vasile, țâne hârtie.

Florentina Ghițescu
La prima întâlnire a luat-o de mână. La a doua a pupat-o. La a treia a dus-o pe stadion. La a patra nu a mai venit. Nu a mai venit ea. A știut că are o rivală în fața căreia nu are cum să câștige. Niște bărbați în toată firea care aleargă după o minge. Alte câteva mii care trăiesc și mor cu fiecare șut pe poartă. Știa semnificațiile mai adânci ale jocului cu mingea. Acolo, pe stadion, când l-a privit pe acel băiat a știut că nu vrea să îl împartă cu nimeni și a ales să plece. Ar fi fost un război cu final cunoscut.

Radu Gramatovici
Un meci care se-ncheie la penaltiuri atrage toată suflarea de pe stadion, iar toaletele sunt pustii, îmi spun în timp ce mă strecor după femeia pe care o urmărisem toată seara. Tensiunea crește. Portarul înlemnit între stâlpi privește disperat. E prea târziu să scape. Simte fiecare fentă a celuilalt ca un junghi în pântec. E gol. Vuietul dezlănțuit al tribunei acoperă orice alt zgomot. Mă întorc singur, la timp pentru ultimul penalti. O cameră tv mă arată cu șlițul deschis când sar alături de ceilalți. Ce victorie.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iunie 2024, grupul are 13.100 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus