23.01.2025
Când am trecut peste Podul Ambedkar din Agra în drumul meu către Taj, am văzut niște scene incredibile de-a lungul noroiosului râu Yamuna și am decis să mă întorc acolo pe drumul de întoarcere. Imediat sub baza podului, pe ambele maluri, erau oamenii "Dhobi" care lucrau din greu folosind apele răului pentru a spăla haine.

Dhobi este o castă ocupațională despre care se știe că lucrează ca "mașini" umane de spălat rufe. Ei vin din ușă în ușă, colectând lenjerie murdară de la gospodării și chiar de la hoteluri sau alte instituții. După o zi sau două, ei returnează lenjeria spălată, uneori amidonată și călcată. Oamenii "Dhobi" pot fi văzuți în orice moment al zilei spălând și atârnând hainele murdare de-a lungul unor diverse spații de spălătorie, mai mult sau mai puțin improvizate, în majoritatea cazurilor situate pe malul râurilor. Acele locuri sunt numite "dhobi ghats".

Cerul era încărcat de smog, un fapt comun aici. Din păcate, am ratat lumina proaspătă a dimineții, dar totuși am avut o priveliște impresionantă de văzut. În primele momente m-am limitat să privesc și să fotografiez de sus, de pe podul căii ferate, dar în scurt timp mi-am dat seama că trebuia să-i văd de aproape și m-am aventurat în "tranșee".

"Vizitarea" acestei mari spălătorii în aer liber a fost o experiență cât se poate de autentică. Toți acești oameni lovind, frecând și spălând grămezi de haine de toate felurile, imensele câmpuri de covoare, cearșafuri și tot felul de alte cârpe puse la uscat, copiii jucându-se în apele murdare, mulțimile de păsări, câini și vaci care scormoneau în noroi printre rufe, m-au făcut să mă gândesc încă o dată la cât de diferite sunt lumile în care trăim.

Dhobi Ghat este locul unde peste 200 de familii Dhobi își câștigă existența spălând haine de la o generație la alta. Ei se mândresc cu această ocupație și cu sistemul lor de caste, îndeplinindu-și menirea în perfectă cunoștință a importanței rolului lor în societate.

Dhobi Ghat este mai mult decât o spălătorie în aer liber, este un exemplu de tradiție și rezistență culturală, o comunitate fascinantă, unde toți locuitorii colaborează pentru a menține acest mecanism viu și folositor. Mi-am imaginat cum este să fii un Dhobi, să speli rufe toată viața și să le dai copiilor tăi această slujbă detestabilă și totuși atât importantă și respectabilă. Acest gând mi-a lăsat mii de întrebări la care merită să mă gândesc.

(click pe oricare fotografie pentru slideshow)









































































0 comentarii

Publicitate

Sus