31.12.2024
2024... Anul alegerilor. Le cunoașteți, nu trebuie să vi le mai înșir pe cele politice. La noi, fără comentarii, ca să zic așa. Continuarea în numărul viitor...

Bun. Gata cu politica. Trecem mai departe: alegeri personale. Ei, aici e aici. La mine e destul de clar.

Am ales cu cine mă mărit acum vreo 50 de ani. Și... am ales bine!

Am ales în ce țară vreau să trăiesc și... am ales bine (asta e pur personal, poate alții nu gândesc ca mine).

Am ales și casa în care vreau să trăiesc. Este casa în care m-am născut. Nu cunosc pe nimeni, rude, prieteni, colegi, care să fi trăit, să trăiască încă, în casa natală. Cred, din nou, că... am ales bine!

Au fost și alegeri pe care nu eu le-am făcut, soarta mi le-a oferit. Ia să vedem cum a ales pentru mine. Părinții cei mai buni din lume, deci... a ales bine! Fratele cel mai apropiat și iubit, deci... a ales bine! Copiii cei mai reușiți, deștepți, buni, deci... a ales bine (nu că nu am avea și noi mici contribuții aici... cu toată modestia, sic). Și unde mai pui minunile de nepoțele, trei la număr, care mai de care talentate, inteligente, frumoase și, și, și... Dar aici chiar că nu e meritul nostru. Este cadoul pe care ni l-au făcut copiii. Așadar, nu noi am ales, dar ne convine de minune!

Alegeri, alegeri... Cele cotidiene, deloc de neglijat: unde mergem, ce mâncăm azi la prânz, cu ce mă îmbrac... nimicurile zilnice. Până la urmă, nici ele nu ne iau prea mult timp. Se rezolvă!

Dar, dacă s-a nimerit să trăiesc o parte a vieții în regimul comunist, nu prea puteam înțelege cu adevărat ce se întâmplă când oferta este foarte mare. Auzeam la mama mea expresia în limba franceză: "l'embarras du choix" (ar echivala cu "dificultatea de a alege"). Teoretic pricepeam, dar practic, când mai toate magazinele - fie ele alimentare sau cu alte profiluri -, aveau cam aceeași marfă, când programele de televiziune erau în număr de două, ce era atât de greu de ales?

Acum, da, pe toate palierele apare "l'embarras du choix", de la marca de pantofi sau deodorant, la oferta aproape enervantă a sutelor de canale de televiziune, fiindcă tocmai când ai vrea să alegi un film sau o emisiune care te-ar interesa, vezi că și la alt post ar fi ceva tentant. Desigur, există și reversul medaliei: când nu ai nimic de văzut și muți de pe un canal pe celălalt, nimerind peste tot la pauza de publicitate, ca să te frustrezi și mai tare.

Și, fiindcă vorbim despre anul 2024, anul alegerilor, doresc să vă amuz puțin cu "pățania" mea. Din fericire, în ultimii ani, reușiserăm - împreună cu soțul meu (știți voi, acela pe care l-am ales acum aproape 50 de ani!) -, să scăpăm de gripă sau viroze. Bravo nouă! Nu ne-a mers și în toamna târzie a acestui an, așa încât, ne-a fost dat să vedem pe pielea noastră ce înseamnă dificultatea de a alege, căci, de la primul strănut au început bunele sfaturi. Amețitoare, prin abundență. Fiecare își amintea ce i-a făcut cel mai bine într-o situație similară. Fie leacuri băbești, fie câte un produs farmaceutic sau ceva de la Plafar. Ajunsă în farmacie sau Plafar, sfaturile se amplificau, căci cine poate ști mai bine? Eu, care văd puzderie de reclame cu produse care îmi iau cu mâna febra, durerea în gât sau de cap, tusea sau ele, persoanele cu o vastă experiență? Ele, desigur, deci, cu mare precauție, am făcut un stoc minimal, ca să avem în casă.

Mica farmacie

Nimic însă din reclame, fiindcă pentru aceeași tuse, în aceeași pauză de publicitate, apăreau - una după alta -, prea multe "minuni", iar eu intrasem în starea despre care vă spuneam, aceea de "embarras du choix". Ce ușor era pe vremea când ȘTIAM ce trebuie luat: aspirină și piramidon. Nu-i așa? (există și un scheci foarte amuzant cu Marin Moraru și Marian Hudac - vă sfătuiesc să îl vedeți / revedeți).


Cred că vă întrebați acum dacă chiar am ascultat de sfaturile primite. Cu rușine, mărturisesc că NU. Alegerea mea! Și tot cu rușine vă spun că, la rândul meu, dau adesea sfaturi de tot felul pe care, precis, nu le urmează nimeni. Alegerea lor!

Și atunci... mă "bântuie" un vers din poezia Emoție de toamnă a minunatului Nichita Stănescu:
Și-atunci mă apropii de pietre și tac,
iau cuvintele și le-nec în mare.

Marea mea iubită - Marea Neagră

Dar realizez îndată că ar fi cea mai mare greșeală, pentru că sfaturile înseamnă grijă, atenție, iubire. Le dăm sau le primim pentru că ne pasă. Este lucrul cel mai important! Așa că îl las pe poet să își termine gândul:
Șuier luna și o răsar și o prefac
într-o dragoste mare.

LA MULȚI ANI, 2025!

*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2024 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2024), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Suntem aici oricând ne scrieți. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2024. Vă rugăm să dați ștafeta mai departe, trimițând invitația prietenilor voștri. (Redacția LiterNet)

2 comentarii

  • Am ales şi eu
    Daniela Ştefănescu, 31.12.2024, 05:47

    Of, Nicole! Ce m-ai indus în eroare sau, mai bine zis, m-ai păcălit! Nicole chiar are de gând să ne vorbească despre alegeri?! m-am întrebat. Păi m-am săturat de ele înainte ca ele să se fi terminat.
    Când colo, era vorba despre alt gen de alegeri din viaţa ei, iar pe cele politice le ... „termină” încă din primul paragraf. Nu voi intra deci în dispută cu Nicole, deşiiiii, sigur, ea zice că a avut cei mai buni părinţi din lume – şi are dreptate, recunosc. Plus că pentru mine ei au fost cel mai buni unchi, respectiv cea mai bună mătuşă din lume. Numai că, ce ne facem? Şi părinţii mei au fost tot cei mai buni din lume. Neştiind cum să rezolv această dilemă, mi-a venit totuşi brusc răspunsul corect: părinţii mei, la rândul lor, au fost pentru Nicole cei mai buni ... unchi şi mătuşă. Aşa că soarta a ales pentru ea, dar şi pentru mine, ce se putea mai bun!
    Şi, pentru că Nicole a scris din nou un text plin de şarm şi umor, dar şi de substanţă, nu mă voi supăra că nu mi-a ascultat nici mie sfatul când cu viroza şi cu acea răguşeală care o făcea să nu putem vorbi nici la telefon, nici direct (repaos vocal!). Care a fost acela? Nu tu aspirină, nu tu piramidon, ci un biet şi inofensiv ceai de nalbă, care ar fi ajutat-o să poată vorbi mai iute cu preţioasa ei verişoară. Dar, fiind ultima zi din an, fie, trec şi peste asta şi nu mă supăr.
    Acum, în prag de An Nou, deja cu gândul la salata de boeuf, sărmăluţele în foi de viţă etc., etc. care mă aşteaptă diseară la petrecerea în familie, voi face şi eu o alegere şi NU mă voi mai lungi, aşa cum fac de obicei în comentarii la textele ei care mă transpun în lumea emoţiilor şi a amintirilor, deci voi face o alegere înţeleaptă precum e verişoara mea şi voi pune punct acestui comentariu. Dar nu înainte de a alege să dau cinci bine-meritate steluţe şi de a încheia apoi, ca Nicole, cu un:
    LA MULŢI ANI, 2025!


  • Alegere sau soartă?
    Cristina Gheorghe, 01.01.2025, 23:05

    Draga noastră Nicole, numită pe bună dreptate “Niculica-fără-frică” a ales ca subiectul ultimei ei contribuții din 2024 (anul alegerilor politice atit de furtunoase și traumatizante din România și din Statele Unite) să ne vorbească despre diferența dintre liberul arbitru și destin sau soarta. Subiectul a fost dezbătut timp de secole de predicatorii nenumăratelor religii, de majoritatea filozofilor vestiți sau mai puțin cunoscuți, de mulți scriitori magistrali de la Sofocle , la Shakespeare , la Dostoievski, la Sartre, Beckett sau Ionescu, apărind în piesele dramaturgilor reprezentate pe scenele lumii. Noi înșine ne-am gândit probabil adesea la acest mister al existenței. Oare suntem liberi să ne alegem soțul/soția, copiii, meseria, locul în care trăim sau suntem conduși în mod subtil și invizibil de destin/Dumnezeu ? Greu de răspuns pentru mine…dar nu și pentru Nicole al cărei condei dibaci țese răspunsuri blânde și clare, ce ne arată cum gândește ea, și cum își iubește familia, țara, meseria. Rezultatul este, ca de-obicei, o delectare a cititorilor cu limpezimea răspunsurilor date și a modului în care ele sunt scrise.

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus