Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Mama tehnologiilor şi sfînta mecanică (lui Vasile Ernu)


Iulia Popovici

01.10.2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Mi-am luat o masă de la Ikea. Ce poate fi mai simplu, mai frumos decît să-ţi iei o masă de la celebra în toată Europa Ikea, pe care s-o asamblezi singur din cîteva mişcări, după cum zic reclamele şi reputaţia firmei?

Am dat echivalentul în lei a o sută şi ceva de euro pe masa asta. Abia cînd am ajuns acasă am văzut că are un "manual de utilizare" mai gros decît instrucţiunile la ultima versiune de iPod. Iar pentru că principiul de existenţă al mărcii Ikea e socializarea prin muncă manuală, să ne simţim noi, clienţii Ikea, la vîrsta atelierului de lucru manual, nedependenţi de tehnologie, dar de muşchi, patru ore şi cinci beri ne-a luat, nouă, trei oameni cu studii superioare şi meserii interesante, să punem pe picioare susnumita masă. Care a rămas cu o placă invers şi furnirul crăpat pe unde i-am ars o palmă să intre odată şuruburile.

Să fi fost noi atît de alienaţi de mecanica vieţii reale încît să nu mai ştim cum se prinde o şină la un sertar? Dar oare ne-ar face pe noi înşine mai reali să ştim aşa ceva? Era o vreme, după care aş recunoaşte că simt o oarecare nostalgie, cînd lumea îşi asambla singură mobila ca să facă economie. Acum triumful socialismului în variantă suedeză spune că trebuie să dai o valiză de bani ca să te poţi legăna în iluzia bricolajului ca întoarcere la natură. Ca şi forma domestică a ecologismului, să dai căruţa de bani pe mîncare produsă în bule de naturalism recreat artificial pentru a mima o buclă temporală, în care ne facem că ne hrănim la fel de sănătos ca pe vremea lui Pazvante Chiorul, încercînd să ne aducem, astfel, contribuţia la vindecarea planetei de consumerismul capitalist feroce.

Sincer, mi-am luat acea masă de la Ikea nu ca să împărtăşesc cu prietenii experienţa efortului manual şi nici ca să contribui la reducerea consumului industrial prin excluderea asamblării din circuitul de fabricare a mobilei, ci pentru că masa aia îmi plăcea. La banii ăia, puteam să-mi iau una gata încleiată. Mai bine zis, la banii ăia ar fi putut s-o încleieze ei. N-am avut, cu asta, nici un aport la vindecarea lumii de dependenţa tehnocomercială. Aş fi putut, cel mult, să mă las prinsă în atent întreţinuta minciună că scopul ar fi ăsta. Că prinsul de plăci de lemn e o întoarcere la familia adevărată, cu care-ţi petreci timpul la masa de traforaj.

Cînd, de fapt, noile tehnologii sînt cel mai bun lucru care ni s-a întîmplat de la inventarea tiparului încoace. Noile tehnologii înseamnă acces la informaţie, iar informaţia e putere, nu-i aşa? Punct. Cît de mult le permiţi acestor tehnologii să-ţi controleze existenţa e problema fiecăruia şi mai puţin a celor care le creează.

Poţi să fii dependent de tehnologie la fel de bine cum poţi să fii dependent de ecologism; nu e nici o diferenţă între strategia de marketing a unui producător de calculatoare şi cea a unei fabrici de cearşafuri din bumbac 100%, cultivat într-o rezervaţie neafectată de gaura din stratul de ozon, cu toţii vînd credinţa într-o viaţă mai fericită. Dacă ai nevoie să-ţi spună alţii cum poţi fi fericit, n-ai decît să-i şi crezi...

Un artist vizual cu dambla pe noile tehnologii, Matt Karau, a creat un ceva (o lucrare) numit iBrella, hăcuind un iPod ca să arate că poţi practic să emulezi toate comenzile unui iPod prin interacţiunea fizică cu o umbrelă (în traducere, îţi pui muzică la iPod mişcînd umbrela). Cam aşa ar suna răspunsul (socio-artistic) la năvala tehnologiilor din ce în ce mai rafinate în viaţa noastră.

P.S.: Nici eu nu mi-aş lua iPhone, dar din raţiuni cumva mai simple: e nepermis de scump, n-are butoane şi momentan nu se vinde în Europa.


Vezi o demonstraţie a folosirii iBrellei:

(Articol preluat din Observator Cultural, septembrie 2007)
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Infamous for 15 minutes (o piesă de 15 minute), Andrei Vornicu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Blestemată să fii, Else!, Virginia Burduja (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Timusul, Ana Tatu (4.5/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Swipe (o piesă de 10 minute), Selma Dragoş
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Un loc mai bun (o piesă de 10 minute), Andi Gherghe (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer