16.11.2008
Eddie's site, noiembrie 2008
Cine poate şti? Americanii sunt straşnic zdruncinaţi, islandezii au falimentat brusc, ungurii mai au puţin şi strigă oy oy mai tare ca unguroaicele, iar românii îşi văd (încă) liniştiţi de cumpărături, făcându-şi ghetuţele în aşteptarea lui Moş Nicolae.

Atunci când cauţi răspunsul la o întrebare la care acesta întârzie să vină, există întotdeauna cineva care poate oferi măcar o fărâmă din răspuns: statistica. Nu te poţi baza pe ea, dar nici nu o poţi ignora. Iar americanii au apelat imediat la statistică pentru a vedea cât au durat numeroasele crize de care s-au lovit de-a lungul secolului trecut. Ei au împărţit perioada având ca punct de reper al doilea Război Mondial şi au constatat că până la el perioadele de recesiune au durat, în medie, 19,1 luni iar după, doar 10,2 luni. Asta conduce la o medie a crizelor de 14,4 luni, nu chiar atât de înspăimântătoare pe cât preconizează unii analişti dar nici foarte liniştitoare: într-un an şi două luni se poate "muri" cu graţie şi fără şanse prea mari de transformare a propriei cenuşe în Pasăre Phoenix.

Să mai remarcăm, privind la graficul de mai sus, că cea mai lungă criză a fost, desigur, cea din 1929, care s-a întins pe o perioadă de 43 de luni. La sfârşitul ei a izbucnit cel de-al doilea Război Mondial. Să sperăm că istoria nu se va repeta.

0 comentarii

Publicitate

Sus