16.09.2003
Egalul care ne-a înfrînt la Copenhaga a declanşat bănuitele isterii naţionale şi naţionaliste, dincolo de tristeţea care l-a facut pe antrenorul dinamovist Ioan Andone să declare că nu ne-a mai rămas decît, citez, "să ne tăiem venele". O nostimă exagerare fotbalistică, pînă la urmă, nevinovată şi inofensivă pe lîngă ce a urmat.

Joi seara, adică la vreo 24 de ore după golul marcat de Laursen în prelungirile dictate la prelungiri (un fel de dobîndă la dobîndă), domnul Cristian Tudor Popescu a umplut ecranul protevist cu un discurs ce mi-a îngheţat transpiraţia. Domnul CTP (am văzut că a devenit un fel de instituţie alăturarea iniţialelor numelui domniei sale) a început să ne explice că de fapt elveţianul Urs Meier n-a avut nimic cu amărîta de echipă naţională română. Că n-a primit de nicăieri vreo indicaţie să ţină cu danezii, să ne fure pe noi şi să nu ne lase să ne calificăm la Europene. Nu, nici vorbă de toate astea, chiar dacă Urs Meier ne-a jecmănit, ne-a furat la drumul mare, i-a împins pe scandinavi din spate şi a prelungit meciul pînă au dat golul de ne-a eliminat. Toate astea s-au întîmplat însă pentru că, zice domnul CTP, Meier nu ne suferă ca individ. Adică el, elveţian arogant şi suficient, n-are chef să ne primească în Europa. Asta pentru că avem imagine proastă dincolo de lacul Balaton, vezi şi sondajele de opinie care spun că opinia publică din UE nu prea agreează intrarea noastră acolo. Recunosc, am rămas mut în faţa unei astfel de teorii. Mut că cineva poate suspecta astfel un om, chiar dacă e el elveţian, arogant şi suficient. Auzisem fel de fel de scenarii, cum că de ce ne-a făcut Meier praf, dar ăsta mi s-a părut cel mai şocant. Apoi a venit continuarea, pe care iar n-am înţeles-o. Cică, zicea domnul CTP, să nu care cumva să facem prostii, că de fapt cancelariile occidentale ne iubesc şi ne sprijină şi o să ne primească în UE, numai vreo doi oameni de rînd, precum Meier, îşi exprimă balcanofobia cu fluierul, pe terenul de fotbal. E drept, originală supoziţia domnului CTP. Dar o suspectez de teribilism tocmai din cauza acestei originalităţi. În plus, chiar nu vreau să cred că s-a trezit Urs Meier dis de dimineaţă şi a zis, cu răutate şi rînjet superior, "diseară îi fac praf pe români, să mai stea şi pe la ei pe acasă".

Mutat acolo unde a vrut domnul CTP, discursul despre partida de la Copenhaga devine, pentru mine, uşor paranoic. Şi politizat suficient de mult încît să şlefuiască orgoliile suporterilor, furioşi pe această Europă despre care zice domnul CTP (Europa formată din oamenii de rînd vreau să zic) că nu ne vrea. Noi cîte am făcut să nu ne fure Meier? Am ajuns să depindem de acest ultim joc, în care am mai şi ratat absurd de mult. Iar elveţianul putea să greşească din aceleaşi motive care l-au făcut pe Mutu să nu înscrie din două situaţii singur cu portarul. N-a putut. Sau, atît a putut.

0 comentarii

Publicitate

Sus