23.11.2008
În noiembrie 2008, Cătălin Tolontan anunţa pe blogul său descoperirea unui tool interesant pe net: "Se numeşte Testează-ţi Votul! şi e o premieră la noi. Dacă răspunzi la întrebări afli care este cel mai apropiat partid de simpatiile şi interesele tale. Merită să intri, vizita durează cîteva minute, chestionarul este simplu şi toată încercarea vorbeşte despre ceva ce în România nu se vorbeşte: există oameni care cred că salariile medii şi mari sînt supraimpozitate, după cum există oameni care cred că ele trebuie impozitate mai mult. Prin criterii de acest gen se definesc bazele electorale ale partidelor în toată lumea."

Pe situl Testează-ţi Votul! am aflat mai multe:
proiectul îşi propune să informeze alegătorii care se întreabă Eu cu cine să votez?
proiectul e bazat pe programele electorale ale partidelor, pe declaraţiile liderilor acestora şi pe unele din temele importante abordate în campania electorală
proiectul oferă alegătorilor oportunitatea de a reflecta asupra unor probleme importante ale societăţii şi de a afla mai multe informaţii despre aceste teme şi atitudinile partidelor.
proiectul nu încearcă să influenţeze votul cetăţenilor, ci este un mijloc de a afla mai mult despre cei care candidează. Proiectul îi ajută pe alegători să identifice partidele cele mai apropiate faţă de viziunea lor din punct de vedere programatic pe probleme din domeniile economic, politic şi social. În acest fel, alegătorii vor putea să obţină mai uşor informaţii din programele electorale ale partidelor astfel încît să voteze informat.

Tehnic vorbind:
chestionarul are 31 de întrebări
orice persoană care accesează pagina de internet www.testvot.eu poate să răspundă la chestionar, precizînd gradul de acord sau de dezacord cu cele 31 de afirmaţii
unele din opţiuni sunt explicate mai pe larg prin butonul "Vrei mai multe detalii despre întrebare?" aflat sub fiecare întrebare
la final, utilizatorul va primi o analiză grafică şi textuală detaliată care indică gradul de apropiere a principalelor 6 partide faţă de opţiunile alegătorului
deosebit de interesantă e pagina Analiză detaliată (ce poate fi accesată după completarea formularului) şi care arată răspunsurile partidelor la fiecare din întrebările chestionarului.

Nu ştiu cum se calculează gradul de apropiere a răspunsurilor fiecăruia de cele ale fiecărui partid, nu ştiu dacă răspunsurile partidelor sunt sau nu însuşite de toţi membrii acestora sau sunt doar răspunsurile date de unul dintre lideri, nu ştiu dacă răspunsurile sunt actualizate cu schimbările de poziţie din perioada campaniei electorale. Dar partea de clasament mi se pare cea mai puţin importantă din tot ceea ce oferă acest sit.

Important mi se pare că prin 31 de întrebări bine alese se pun în dezbatere teme esenţiale ale programelor electorale şi că ele ne ajută să ne gândim ce ne dorim pentru viitor. Cele 31 de întrebări şi răspunsurile partidelor arată că politicienii nu sunt chiar toţi la fel şi că are sens să votăm. Pentru că votul nostru decide cine şi cum va conduce România în următorii 4 ani. Şi de asta depinde şi cum va evolua România în următorii 4 ani.

0 comentarii

Publicitate

Sus