Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

De ce merită să votăm


Cătălin Tolontan

29.11.2008
Gazeta Sporturilor, noiembrie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Cred că trebuie să votăm, nu impun nimănui felul meu de a gîndi, îmi prezint doar argumentele, pentru că acum 19 ani au murit oameni ca să avem acest drept.

Dar merită să votăm? Aceasta e o temă mai grea. Există în România acestor zile un eveniment în derulare care poate oferi un răspuns.

Guvernul a lansat un program naţional de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. Considerîndu-l necesar, executivul a crezut că nu e necesar să-l şi explice. Rezultatul: prin falia creată între nevoia de acest program, la fiecare 6 ore în România moare o femeie din această cauză, şi lipsa de informare s-a strecurat în furtuna neîncrederii. Pe platforma ziarelor şi televiziunilor, care-şi fac treaba de mediatori, au apărut tot soiul de contestatari, de la vraci salvatori la părinţi în mod legitim îngrijoraţi. În acest moment, mai puţin de 10% dintre familii sînt convinse că e bine ca fetele lor să facă vaccinul.

Ce legătură are scandalul din jurul vaccinului cu alegerile? Are! Pentru că asta ar trebui să aşteptăm de la următorul guvern, indiferent cum va arăta el. Avem nevoie de un guvern care să se gîndească la sănătatea publică, dar şi felul în care publicul îşi gîndeşte sănătatea. Regula e valabilă pentru toate marile teme contemporane, de la educaţie, la locuri de muncă, siguranţă, libertatea individului şi dezvoltarea strategică a ţării.

În acest moment, autoritatea e atît de erodată în România încît românii nu mai recunosc nici măcar autoritatea ştiinţifică. Am văzut în emisiuni TV medici iluştri, buni specialişti şi calmi vorbitori, şocaţi de valul de ignoranţă care se revarsă asupra argumentelor lor. Am ajuns atît de sceptici încît nu sîntem convinşi doar că putem fi mai buni jurnalişti decît jurnaliştii sau mai buni jurişti decît juriştii, ci şi că ştim mai multă medicină decît doctorii! E un simptom care arată cît de fragilă e ţesătura socială în care trăim.

1. Vaccinul a suportat toate rigorile testării în Statele Unite şi în alte ţări cu standard de sănătate mult superior României. Asta nu ne convinge!

2. Este epistemologic dovedit că toate descoperirile ştiinţifice din istorie au spart o paradigmă şi au fost întîmpinate iniţial cu scepticism. Asta nu ne convinge!

3. Din sutele de milioane de femei vaccinate în toată lumea, nu s-a descoperit nici măcar un caz în care el să fi determinat un efectiv negativ grav probat. Asta nu ne convinge!

4. Costul vaccinului la scară naţională este însemnat, dar costul tratamentului în cazul îmbolnăvirii este mult mai mare, fără să discutăm deloc ceea ce ar trebui discutat: suferinţa umană şi incidenţa morţii. Asta nu ne convinge!

Ei bine, atunci avem nevoie de un guvern care să facă tot ce trebuie făcut pentru a le spune românilor un lucru clar: Superioritatea ştiinţifică şi de civilizaţie nu se votează! Cînd te duci la urne nu optezi pentru insulină, antibiotice, pentru regulile de circulaţie sau pentru dreptul egal al femeilor la muncă. Acestea sînt lucruri acceptate demult, dacă nu vrem să ne transformăm într-un Califat al obscurantismului. Abia asta se votează!

Şi de aceea cred că merită să votăm, iar cei care vor guverna au un mandat clar. Li-l oferă figurile împietrite ale cercetătorilor, savanţilor şi medicilor care se luptă cu un agnosticism virulent din partea celora care cred că totul se plebiscitează: fizica, matematica, chimia, democraţia. În restul lumii, se discută despre erodarea democraţiei. La noi s-a ajuns la erodarea bazelor vieţii, pur şi simplu. La 1200, cavalerii ioaniţi au descoperit în spitalele lor cît de importantă este curăţenia pentru evoluţia favorabilă a bolii. Le ofereau suferinzilor papuci şi-i culcau doar unul în pat. Sîntem mai ignoranţi decît ei! Nu mai vedem rostul igienei, poliţiei, sportului, virusologiei, presei şi gravitaţiei.

PS: La întrebarea, care va veni şi ea, "Cu cine votez?", spun ce am spus şi altădată: lucrez bine şi liber într-o companie deţinută de Dan Voiculescu, dar politic nu vreau să trăiesc într-o ţară condusă de Dan Voiculescu şi de Ion Iliescu. Aştept paharul de apă al senatorului Marinescu, membru PC, partid care cerea oprirea experimentul fizic nuclear european ce ne va înghiţi pe toţi într-o gaură neagră!
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
1 comentariu

  • SENS!
    ARUAL [membru], 30.11.2008, 14:14

    La ora 8 am mers la vot. Votând pentru (ca un ... mesager autoales) cei care, de 19 ani, nu mai pot face nimic PE pământ, fiind mutaţi în ceruri de inşi care au "scris" un scenariu dement, demn de nişte sceleraţi.
    Sper ca preferinţele noastre să fie asemănătoare (a mea şi a unora din cei aflaţi sub marmura albă). SENSUL fiind doar unul: Dumnezeu, pe care jertfa lor ni L-a REDAT!

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Trotineta şi dovleacul, Virginia Burduja (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Adulţi, liniştiţi-vă!, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ce fel de foame este aceasta?, Mihaela Pascu-Oglindă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Despre prostie la români (I), Lucian Ţion (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum ne-am cunoscut înainte de pandemie, Mihaela Pascu-Oglindă
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Respiraţie sub apă
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Vieţile altora
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer