03.07.2009
Gazeta Sporturilor, iulie 2009
Surorile nu terorizează tenisul. L-au luat în stăpînire cu arme accesibile oricui.

Statele Unite-Rusia 2-0, Dementieva învinsă, Dinara spulberată, ce cadou mai frumos pentru americani de ziua lor? De ziua lor, pe timp de criză. Cu Barack Obama tot mai bine în rolul de preşedinte, spiritual şi degrabă vărsătoriu de sînge de muscă nevinovată. Independence Day. Williams's Sister Day. Finală americană pe 4 iulie 2009 la Wimbledon. Mai lipseşte din peisaj Tom Cruise, cu zîmbetul lui angelic. Încălecat pe un Harley Davidson, cu o blondă superbă în spate, lăsînd o dîră de praf în urmă. God bless America!

Serena şi Venus. Venus şi Serena. A doua finală consecutivă la All England, nu mai contează a cîta din istorie. A tenisului, a Wimbledonului, a lor, a familiei lor. Se poate spune şi aşa. Fără să devenim patetici. Patetic, în sensul pe care-l dau englezii termenului, este să credem în continuare că surorile au asasinat sportul acesta imaculat cu forţa lor. Că totul e doar o chestiune de muşchi.

Dar nu e doar atît. Pentru că Dinara, femeia comisar în versiune upgrade 2009, e mai puternică decît Venus. E mai solidă, mai musculoasă. Nu i-a folosit la nimic în faţa surorii mai mari a familiei Williams. Longilina. Venus a răsturnat terenul cu liderul mondial. 6-1, 6-0, o bătaie pe care nici cei mai zănatici scenarişti ai Hollywoodului nu ar fi imaginat-o pentru filmele lor în care americanii cei buni şi viteji au ieşit învingători în faţa ruşilor răi şi aproape la fel de viteji. Safina nu şi-a cîştigat în luptă dreaptă dreptul să fie prima jucătoare din lume. Nu încă.

Dementieva s-a luptat cu Serena, a avut chiar şi o minge de meci. O zgîrietură pe pielea balaurului. Ale cărui capete s-au trezit şi au început să trimită flăcări peste fileu. Din ce în ce mai lungi şi mai precise. Frumoasa Elena nu i-a supravieţuit Serenei pentru că de la un moment dat încolo nu bicepşii au contat, ci creierul. Luciditatea a dus-o pe Serena în ultimul act, nu adrenalina.

Venus e regina contemporană a Openului englezesc. Are 5 titluri la simplu şi merge spre al şaselea. Serena are doar două şi nu-i displace rolul de copil răsfăţat. Şi puţin supraponderal. Din tribună nu vor lipsi papa Richard şi mama Oracene. Separaţi, dar mult mai bogaţi decît atunci cînd s-au luat. O finală cu Venus şi Serena. În alb şi negru. Tenisul fără nuanţe, în stare pură. Căpşunele, frişca şi gazonul le pun la dispoziţie domnii de la All England Tennis and Crocquet Club.


PS: Aşteptăm textele voastre despre oamenii pe care îi admiraţi. Detalii în Argumentul acestei rubrici.

0 comentarii

Publicitate

Sus