Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Exportul de valori


Ioana Maria Lupaşcu

28.08.2009
România în contact, august 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Au fost timpuri când eram "grânarul Europei", au fost vremuri (prin anii '30) când străinii veneau să studieze sau să facă afaceri în România şi nu mai vroiau să plece, considerând că aici este Raiul pe pământ. Poate vom putea reveni la acel nivel, dar între timp trăim din import, în timp ce exportul trage să moară. Şi totuşi ceva exportăm: valori. Dăm "în afară" ce e mai bun pentru că noi nu ştim să folosim ceea ce avem...

Macel Iureş şi Maia Morgenstern au cucerit lumea filmului, dar noi, în ţară, deşi avem o multitudine de mari actori, facem seriale în care protagoniştii sunt... non-actori. Îl avem pe marele Brâncuşi, creatorul sculpturii moderne, dar nu dorim să-i aducem opera în ţară. Uneori pare că exportul de artă şi cultură ascunde un "bine că am scăpat de ei". Despre adevăratele valori nu vorbim, cea mai mare parte a populaţiei nici nu are cunoştinţă că acestea există. Foarte mulţi români au cedat presiunii exterioare, care bombardează fără oprire cu non-informaţii despre tot soiul de personaje dubioase, ajungând astfel să ştie ce cafea bea cutare pierzătoare-de-vreme-pe-la-terase, dar nu ştiu că una dintre cele mai mari balerine ale lumii este româncă: Alina Cojocaru; cunosc lista amoroasă a nu-ştiu-cui, dar n-au idee că precum sculptura, teatrul modern are tot un creator român: Eugen Ionescu; ştiu ce nuanţă de ruj foloseşte o fătucă care nu ştie să facă nimic şi nici şcoală prea multă nu are, dar n-au habar că unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului trecut a fost Enescu.

De asemenea Radu Lupu este unul dintre cei mai mari pianişti, având sute de discuri în toate colţurile lumii. Una dintre cele mai apreciate cântăreţe de operă este Angela Gheorghiu. Ce să mai spunem de Gheorghe Zamfir, care este aproape o instituţie naţională, dar asta numai privit dinafară. Aşa ar fi trebuit să se vadă şi de la noi, numai că privind dinăuntru spre afară, se vede că acest mare muzician venerat în toată lumea, nu are loc în propria ţară.

Am auzit de curând la televizor spunându-se că "cel mai important eveniment artistic al anului a fost concertul Madonnei". Este trist, căci 2009 a fost tare bogat în evenimente artistice de toate tipurile. Desigur că şi acesta a fost un concert care a bucurat şi a încântat pe mulţi, dar chiar să-l categorisim drept cel mai important eveniment artistic...? Mai ales că nu ştiu cât are de-a face cu arta, poate mai mult cu show-ul...

Avem atât de multe valori şi nu numai că nu le respectăm, dar nici nu vorbim despre ele. Din păcate, aproape univoc, promovăm personaje care nu fac nimic, nu ştiu să facă nimic, sunt doar simple apariţii. Alte ţări, deşi au mai puţine motive de mândrie decât noi, scot apă din piatră seacă şi glorifică ceea ce au.

Din fericire România are atât de mult, dar din păcate îşi păstrează valorile în secret, nu numai că nu le promovează, dar tace, aşterne asupra lor totala indiferenţă. Paradoxul face ca ceasul al XII-lea să fi trecut de mult şi noi să continuăm să facem mereu mult zgomot pentru nimic, iar despre valorile noastre care strălucesc în străinătate, dar sunt uitate acasă... restul e tăcere.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Pe când ele plângeau (IV), Vlad Bălan (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer