Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ochiul magic - Drumurile noastre toate...


Iulia Popovici

02.12.2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Bucureşti-Cluj, 440 km. Accelerat la 7 jumate dimineaţa. 9 ore de drum. Bucureşti-Oradea, 592 km. Accelerat la 7 jumate seara; ajunge a doua zi la 7. Vagonul de dormit e scump. Bucureşti-Odorhei. Odorheiu Secuiesc? 40 000 de locuitori. Judeţul Harghita. Vreo 350 km. Pe harta CFR-ului mai că nu există, singura legătură de care se ştie e cu două schimbări, la Braşov şi Vînători (haltă). 8 ore. Telefoane la companiile de microbuze. Microbuze pentru Braşov, da, dar nu trec nici pe la Odorhei, nici pe la Miercurea Ciuc. Telefon la Miercurea Ciuc. Aniko: "De la Bucureşti la Miercurea Ciuc e Intercity, de la Ciuc la Odorhei nu e tren, n-avem pod peste Harghita. Era o cursă de microbuze, da’ s-a desfiinţat, nu era rentabilă; la Odorheiu Secuiesc toată lumea are maşină."

Odorhei, capitala secuimii (care, după ultimul recensămînt, nu există). S-a format un consiliu al secuilor. Are 50 de membri; e o ameninţare pentru statul român. Zilele astea vine în vizită preşedintele Ungariei; pe la Bucureşti nu trece, nici n-are de ce, Iliescu e plecat. Preşedintele Ungariei cum ajunge de la Budapesta la Odorhei? Sînt vreo 1000 km. Ar putea lua chiar autocarul, e cursă directă, pleacă seara, ajunge dimineaţa, dus-întors costă un milion (de lei).

De la Bucureşti la Odorhei cum ajungi? "Vino cu trenul la Sighişoara, te luăm de acolo cu maşina, sînt 50 km." Cum mă-ntorc de la Odorhei? Mai vedem.

Intercity de Cluj. A plecat la 12 din Bucureşti. Sînt cu doi prieteni, a doua zi au spectacol la Naţional. Trec printr-un vagon, cineva citeşte; Alex. Leo Şerban, Sterilitate. LA&I. Cine citeşte LA&I, luni la prînz, în trenul de Cluj? Domnul Mihai Zamfir.

La 6 fără 20 sînt la Sighişoara, se lasă întunericul, mă urc în maşină. Faină (să fiu în ton cu locul!), altădată nu mai apuc să mă urc în aşa ceva. O duce bine lumea la Odorhei, aici e cea mai mare tipografie din Europa Centrală. Infopress. N-am auzit, nu ştiu nici o editură care să tipărească la Infopress. Fabrici de confecţii; una lucrează pentru Hugo Boss. (A doua zi, pe lumină, în oraş: într-adevăr, lume bine îmbrăcată.) Singura biserică franciscană din zonă (a fost mănăstire).

Trecere la nivel cu cale ferată. "CFR-ul nu mai întreţine barierele electrificate, le manevrează manual mecanicul de tren: opreşte garnitura înainte de barieră, coboară, dă jos bariera, trece trenul, coboară iar să ridice bariera." Hehe, bună glumă! Cum să oprească trenul ca să dea mecanicul jos bariera?! Cine-a mai pomenit aşa ceva, pînă şi-n România? Ajungem. Văd Pescăruşul (în maghiară e Sirály). Adorm, la 4 dimineaţa.

Se face marţi. Discuţie cu directorul Centrului Cultural, de care ţine teatrul. E artist plastic, merge foarte des în Spania; în nord, mai precis. Vorbim despre obiceiul spaniolilor de a traduce numele străine: Julio Verne.

Teatrul se cheamă Tomcsa Sándor. Există de patru stagiuni, totuşi UNITER-ul n-a aflat încă. Anul ăsta a luat un premiu la Festivalul Atelier, dar nu apare în Anuarul Teatrului Românesc. "Ce teatru? Unde? La Odorheiu Secuiesc? Poate la Gheorghieni." E teatru şi la Gheorghieni, l-a înfiinţat Bocsárdi.

Se apropie momentul. Cum plec? Surpriză, există un tren (personal) de la Odorhei la Sighişoara. Îl pierd pe primul, mai văd o dată Pescăruşul. Alt tren, cu domnul Dehel, care trebuie s-ajungă la Cluj. Halta Odorheiu Secuiesc Sud e la 100 de metri de teatru, dar mergem cu maşina, să fim siguri. E un frig de moarte.

Domnul Dehel: "Ştii, CFR-ul nu mai are bani să-ntreţină barierele, acum le manevrează mecanicul, manual." Hait, nu e glumă; halta e imediat după barieră: vine trenul, opreşte de partea cealaltă a şoselei, coboară mecanicul, dă jos bariera, urcă înapoi, trage trenul în staţie, ridică bariera. N-are mult de alergat, noroc că personalul are numai vreo trei vagoane. Nici de casă de bilete nu mai are bani CFR-ul, tichetele se vînd în tren, controlorii au tot timpul treabă.

Sînt multe bariere în ăia 50 km dintre Odorhei şi Sighişoara, acelaşi ritual - mecanic, barieră, tren, mecanic, barieră, tren; facem mai bine de-o oră jumate, în vagon ar fi cald, dar uşile nu se-nchid bine şi-i curent. Ajungem la fix la Sighişoara, dar la acceleratul de Bucureşti nu mai sînt locuri. N-am mai mers în picioare de cînd eram în anul I (dacă stau să mă gîndesc, nu-i aşa mult timp de atunci!). Mizerie cruntă pe culoar, controloarea se ceartă urît c-un individ fără bilet; sînt locuri în compartiment, dar nu te-ar lăsa să şezi pentru nimic în lume. Un pic de tupeu, niţică nesimţire şi se găseşte şi loc. În 5 ore sînt la Bucureşti. Una peste alta, două zile.

Odorheiu Secuiesc. 40 000 de locuitori. 99% maghiari. Cel mai bogat oraş din România. Aproape imposibil de ajuns de la Bucureşti.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Angelica şi subconştientul, Virginia Burduja (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Tu ce ai făcut anul trecut - 2019, Radu Bobică (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Să nu crezi în tandreţea mîinilor prelungi, Virginia Burduja (4.4/5 - 8 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Pe când ele plângeau (V), Vlad Bălan (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Biblioteca arsă - BCU. Fundaţia Universitară Carol I, Ioana Ieronim (5.0/5 - 5 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer