06.11.2009
România în contact, noiembrie 2009
Pe internet circulă în ultima vreme un pps care îndeamnă populaţia la a desena un zero barat pe buletinul de vot, ca vot de blam dat clasei politice şi fiecare pagină este împânzită de fotografiile celor mai cunoscuţi analişti politici şi oameni de media, ca şi cum aceştia ar fi precursorii acestei idei bolnave. Sunt sigură că nu este aşa.

Cel mai simplu mi-ar fi să spun că simţul civic al oricărui cetăţean cere imperios participarea la vot, ca membru al societăţii. Asta ar fi fost suficient într-o societate civilizată şi aşezată, în care populaţia are un creier propriu cu care gândeşte, cerne informaţiile primite cu ajutorul discernământului. Dar nu este acesta cazul României, din păcate. Peste tot, inclusiv în acest pps se spune că motivaţia la un asemenea îndemn este: "toţi fură", ceea ce omul de pe stradă preia ca atare şi transformă în "toţi fac pentru ei , nu pentru mine" sau "m-am săturat, nici unul nu e bun, nu votez, nu mă interesează."

Chiar aşa? Cei aleşi dau legi care afectează pe fiecare dintre noi. Chiar vrem să trăim într-o ţară în care conducătorii au fost aleşi de alţii şi nu de noi? Şi apoi să ne plângem că o ducem rău? Vina este a celor care sunt şmecheri şi stau acasă, dând vot de blam. Ei o merită. Există şi "n-am pe cine alege". Nu este adevărat! Nu fură toţi şi în orice caz nu fură toţi la fel. Unii fură vânzând România în străinătate şi încasând ei banii, de parcă era proprietatea lor, alţii fură ca-n codru distrugând toată infrastructura cu ura care i-a hrănit şi pe bunicii, taţii, unchii lor sosiţi pe tancurile ruseşti în ţară, alţii fură pentru ei mult şi mai şi încearcă să facă câte ceva. Când n-ai ce alege - Mesia nu vine la fiecare 4 ani - alegi răul cel mai mic. Şi înainte de a alege stingi televizorul, arunci ziarele şi începi să judeci, că de-aia ne-a dat Dumnezeu creier; să-l folosim!O foarte bună prietenă a mea, spune mereu "Dumnezeu nu ne vrea proşti!" Ar fi timpul să ne deşteptăm. Vina că nu avem pe cine vota ne aparţine şi este mai veche, dar nu se rezolvă nicidecum cu votul de blam, asta ar fi ultima catastrofă pe care am putea să o mai facem. Adică suntem aşa de îngrămădiţi să nu putem alege? Să nu putem judeca? Să nu putem răspunde Da sau Nu la referendum? De ce să stăm acasă? Din banii noştri sunt plătite salariile celor care ne conduc şi... ne reprezintă ei în mod real interesele? De ce să nu avem o opinie? Cei care ne conduc dau legi pentru sau contra noastră; mi se pare absolut hilar să nu mergem să votăm cine anume va mai face asta de acum înainte. Votul de blam este sinonim cu autogolul, este doar contra noastră. O zicală spune "suntem prea săraci să cumpărăm ieftin".

Eu, cu cele 8 milioane în mână drept salariu consider că sunt prea săracă să îmi permit să stau acasă şi să las pe alţii să aleagă pentru mine. Suntem unde suntem din vina noastră, pentru că aproape mereu am votat greşit. Vina trebuie asumată, abia apoi putem merge mai departe.

Simt o puternică durere în stomac când mă gândesc unde ar fi fost România astăzi dacă în 1990 l-am fi ales pe Ion Raţiu. Durerea fizică a gândului este aproape insuportabilă. Le datorăm scuze eterne celor care au murit la Revoluţie şi celor 2-3% care au înţeles ce să voteze. În Brăila, după 1990 primar a fost ales acelaşi activist care a condus-o şi până atunci. Cum Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, pentru care au murit atâţia români a fost trecut cu vederea, el a avut voie să candideze şi a câştigat promiţând că va face iarăşi ca pâinea să fie 5 lei, ca pe vremurile ceauşiste. Şi incredibil, dar a fost crezut şi ales pentru această promisiune, chiar dacă nu era Duminica Orbului. Aşa a ajuns ca azi Brăila - din oraş bogat, să fie unul dintre cele mai sărace din ţară, cu fabrici şi combinate închise, şomeri pe toate drumurile, nedezvoltare şi sărăcie lucie, cu aceleaşi găuri în trotuare de dinainte de '89, cu o stare de fapt deplorabilă. Oamenii se plâng, dar... trăiesc aşa cum au votat. Dar ce vină au cei care nu au votat aşa?

De aceea greşelile trebuie sa fie asumate şi apoi să începem să votăm deştept, devenind deştepţi de data asta. Cui foloseşte votul de blam? Unui grup restrâns de oameni, cărora oricum nu le pasă de noi nici cât negru sub unghie. În pps-ul primit se spune că suntem o forţă de 80% şi putem schimba lucrurile. Da suntem, dacă votăm! Fiecare votează cum îi dictează conştiinţa proprie şi cum doreşte, dar votează şi aici este începutul schimbării.

Acum câteva zile la uşa mea au sunat două femei, care fără să zică cine sunt, pe cine reprezintă sau din ce asociaţie fac parte, doreau să ştie dacă voi merge la referendum, cum voi vota şi dacă consider că acest referendum este o fraudă electorală a preşedintelui. Aceste practici sunt vechi de pe vremea cu "votaţi soarele". Scenarii vechi, străvezii, dar care din păcate uneori au prins şi iată am ajuns în prăpastie. Dar ce am făcut putem să şi desfacem , depinde de noi să ieşim din râpă... Mergând la vot!

0 comentarii

Publicitate

Sus