Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  inter_zise

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Cum am înţeles totul în cincisprezece minute


Anda Cadariu

25.06.2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Bucureşti, 23 decembrie. Trafic groaznic. Ce-i în Bucureşti pe 23 decembrie e cumplit. Brazi, mezeluri, provizii, sacoşe, scandal. Claxoane, trolee care abia se tîrîie în urma convoiului interminabil de maşini, oameni care se calcă-n picioare şi tot tacîmul.

În mijlocul acestui haos organizat, eu - într-o garsonieră. Pe punctul de a pleca la gară. Termin de făcut bagajul şi încep să sun, foarte calmă, după taxiuri. Îmi luasem cu o zi înainte biletul de la agenţia CFR, urma să fiu aşteptată în gară la Sighişoara şi transportată la Tîrgu Mureş, totul era ok. E ora 12 fără un sfert, am tren la 12 jumate. Aşa că nu pare să fie vreo problemă. Sun. Şi sun. Şi sun. Şi suuun... Nici un taxi liber. Ma gîndesc - ies in staţie la Piaţa Moghioroş (oh, tarabe pitoreşti şi ceasuri cu coca cola strălucind în soare!). Acolo precis găsesc taxi. Aşa că ies. Ajung pe la 12 în staţie. Mai e timp. Fac semne. Nimic. Încep să sun din nou. Nimic. Se face 12 şi 10. Eu deja livram fără jenă următorul text la telefon: "Doamnă, e ora 12 şi 10. Am un tren de prins la 12 jumate. Sînt la Piaţa Moghioroş. Vreau un taxi ACUM." Unele-mi mai închideau telefonul în nas. Dar cea mai tare a fost o doamnă sau domnişoară care chiar şi-a imaginat iniţial că la ora aia eu pot aştepta 10 minute un taxi. I-am repetat, foarte răspicat, ca e 12 şi 12 minute deja şi mie la şi jumate-mi pleacă trenul. A urmat o tiradă mortală. Tipa se dezmeticise, brusc: "Domnişoară, cum îmi spuneţi mie să vă trimit maşină la 12 şi 12 şi aveţi tren la şi jumate? Da' nu vă e un pic ruşine? Dumneavoastră nu ştiţi cum se circulă în Bucureşti de sărbători?" Şi-mi închide şi ea telefonul în nas. Era destul de clar. Rămăsesem complet neajutorată în staţie, eram în blocaj psihic de două minute, cînd, fix în faţa mea, opreşte un taxi. Liber. M-am aruncat în el şi i-am servit şoferului textul: blah blah vă rog vă implor la şi treizeci de minute tren intercity musai de prins.

Parcă dintre noi doi nu eu eram ardeleanca, ci el. S-a întors spre mine cu o mină glacială şi mi-a zis ceva de genul: "Dumneavoastră chiar credeţi că în 15 minute eu pot ajunge la Gara de Nord de-aici? La ora asta? Pe traficul ăsta? AZI?! Hm. Dacă dumneavoastră credeţi, putem să încercăm." Şi, mai indiferent decît ar fi putut preconiza vreun poet în vreo glossă că un om ar putea vreodată fi, a pornit maşina şi a început să ruleze pe banda întîi, în urma troleului. Încet. F-o-a-r-t-e încet. Eu eram numai baloane, spume, bule de aer, aveam "pulsul grăbit, ficatul mărit", rîsul scrîşnit. În plus, eram convinsă că o face intenţionat. Pe la jumătatea drumului am încercat, timidă: "Ştiţi, mă gîndeam că poate în meseria dumneavoastră scurtăturile nu-s ceva neobişnuit. Nu ştiţi cumva vreuna?" Omul meu, imuabil, a virat-o cu aceeaşi relaxare la stînga şi taxiul s-a pierdut printre blocuri. După aia am prins vreo cinci semafoare. Tipul n-avea nici o treabă, nu se stresa, dăduse radioul mai tare, nici măcar nu mima că l-ar interesa dacă prind trenul ăla sau nu. Eu ba îngheţam, ba transpiram, cu ochii pe ceasul de bord. Interstallar Overdrive. ("De ce se panichează idioata asta?" - zicea o voce din capul meu. "Din principiu." - îi răspundeau alte zece.) Aş putea-o lungi la nesfîrşit, fiindcă dorinţa mea de a prinde acel tren era ca fluxul eternei reîntoarceri. Dorinţa de-a ajunge la timp devenise de-a dreptul bioritmul meu, era deja ceva supratemporal.

La şi 29 fix am coborît în faţa Gării de Nord. I-am lăsat şoferului banii, el mi-a mulţumit încet, aproape şoptit, la fel de calm. Eu, tîrînd după mine un rucsac şi alte sute de kilograme de bagaje, m-am repezit în gară şi i-am vîrît persoanei de la poartă biletul sub nas. Cînd am văzut că mai şi vrea să se uite la el, că îndrăzneşte chiar să mi-l ia şi să-l analizeze, m-am înfuriat cumplit, urlînd în sinea mea: "Doamnă, sînteţi complet tzaka, eu pierd trenul!" În realitate n-am făcut decît să i-l smulg pur şi simplu din mînă şi s-o iau la picior. M-a lăsat în pace, eu ascultam deja o alta doamnă care ţipa în difuzoare că intersitiul aurel vlaicu cincisuteetcetc. pleacă de la linia... şi fix atunci o maşină din aia care transportă bagaje mi-a claxonat în ureche. N-am auzit de la ce linie pleca trenul. La dracu mi-am zis la dracu dar nu mă las. M-am repezit la primul tren pe care l-am văzut, m-am uitat bine din fugă la fundul sexy al ultimului vagon şi cele zece voci din capul meu l-au etichetat imediat: "N-ai cum să fii tu." Aşa că m-am repezit la linia următoare, am urcat în trenul care era garat acolo, şi cînd am pus piciorul pe scară, obiectul s-a şi urnit din loc. Am intrat cu totul şi l-am întrebat pe primul care stătea pe coridor (era un moş): "Nu vă supăraţi, ce număr are trenul ăsta?" Moşul a holbat la mine nişte ochi din ăia cum numai moşii pot avea, aşa că am reformulat: "E... cumva... trenul de Arad?"

S-a luminat tot coridorul şi toţi presărau petale de flori pe podea şi s-a auzit vocea lui Dumnezeu care-a zis calm, aproape şoptit: Da.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Septembrie (Spune-mi o poveste!), Anda Cadariu (4.6/5 - 10 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La o margine de stea sau 17.45, Anda Cadariu (5.0/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Doctorul de suflete, Anda Cadariu (4.3/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Internet, Anda Cadariu (3.6/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Întoarcerea Scufiţei roşii, Anda Cadariu (5.0/5 - 9 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer