Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  inter_zise

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Mátyás şi trandafirul


Anda Cadariu

02.07.2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Eu - într-o rochie neagră şi Mátyás - la costum. Venim de la o nuntă. El - după mai multe pahare de whisky, eu - după mai multe pahare de vin. Sîntem pe stradă, la trecerea de pietoni de la Poli II. El perorează. Eu tac. Strada - pustie. Nici un om. Nici o maşină. La un moment dat, Mátyás observă trandafirii plantaţi lîngă trotuar. Sînt frumoşi, galbeni, ne amintim de versurile lui Roger Waters "My yellow rose / In her blood-stained clothes".
El se apleacă, brusc. Eu ţip: "Nu rupe, nu rupe!"
Prea tîrziu. A rupt un trandafir şi mi-l oferă, galant. Verde de furie, îl accept, bălmăjind ceva despre faptul că nu era cazul.

*


Şi, ca un făcut, pe strada pustie trece o maşină. Şoferul se uită la noi: încremeniţi în poziţie de luptă, eu cu trandafirul în mînă, Mátyás cu ochii la trandafir. Maşina frînează, dintr-o dată, apoi dă în spate. Desluşesc pe portieră nişte litere albastre: "P-O-L-I-Ţ-I-A C-O-M-U-N-I-T-A-R-Ă".
Încremenim amîndoi şi mai tare.
Şoferul dă jos geamul. Se uită la noi cu atenţie sporită. Nimeni nu zice nimic. La un moment dat, eu, ridicolă şi neajutorată: "Vă rugăm să ne scuzaţi..."
La care şoferul, şmecher, de colo, către Mátyás: "Domnu', trandafiru' ăla costă în jur de trei milioane. Aveţi grijă altă dată." Şi porneşte în trombă.
Ne relaxăm - mai mult Mátyás. Eu continuu să bombăn că uite ce era să păţim din cauza ta, păi e frumos să faci aşa ceva? Să rupi flori de pe marginea trotuarului? Şi-aşa mai departe, şi-aşa mai departe...
El se lasă pradă perdafului meu, dar la un moment dat cedează nervos şi zice: "Da, Anda, ai dreptate, dar ţi-a mai oferit cineva vreodată un trandafir de trei milioane?"
Adevărul e că niciodată.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer