Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  inter_zise

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Superstiţii


Anda Cadariu

15.10.2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Azi e vineri treişpe. Bunicul mi-a zis să nu merg prin casă cu un picior încălţat şi cu celălalt descălţat, că o să-mi moară mama. N-am voie să calc pe canale cînd merg pe stradă, că o să mi se întîmple ceva rău. Dacă-mi aprind ţigara de la lumînare, iar o să mi se întîmple ceva rău. Mi-a ieşit soră-mea cu un vas plin înainte: asta e de bine. Maşină neagră, cînd o să am noroc? Mi se zbate ochiul stîng... ghinion. Azi n-am să mă uit în oglindă: dac-o sparg?! Ieri noapte am văzut o stea căzătoare, uraaa! O să am noroc! Mă mănîncă palma dreaptă, dau bani. N-am de gînd să vărs sarea - n-am chef să mă cert cu nimeni. Dacă nu-mi aprind corect ţigara, o să mă înşele viitorul soţ. Şi nici ultima ţigară n-o dau, să nu mi-l fure careva.

*
Mi-a ieşit o pisică neagră în cale. Fix acum, cînd încep să-mi caut rochia de mireasă. Bravo. La fix. Oare să renunţ? Sigur n-am să-mi găsesc, dacă e zi cu ghinion. Ajung, totuşi, la primul magazin. E o bombă de pe strada Primăverii. Rochiile sînt toate din plastic, cel puţin aşa par. Şi n-au nici una care să mi se potrivească. În sensul că n-au nici o rochie de mireasă scurtă, aşa cum îmi doresc eu. Scurtă şi fără mîneci.

Mă sună mama: Ai găsit? Nu, încă n-am găsit. Şi gîndul mi-e tot la faptul că azi e vineri treişpe şi la pisica aia neagră care mi-a sărit în cale. Aoleu, dacă nu mă mai mărit deloc? Eh, de fapt, mare scofală... pînă la urmă nu ţin neapărat să mă căsătoresc. El a insistat, aşa că hai să-i fac pe plac.

Merg mai departe, la al doilea magazin. Ăsta e mai select, e în Piaţa Trandafirilor şi are şi rochii scurte. Dar nu de mireasă. Sînt toate pentru domnişoare de onoare. Nu, n-am starea necesară să-mi caut rochie. Mă plictiseşte.

Mai degrabă aş bea o cafea. Dar cu cine? Hop, mă întîlnesc cu unul dintre foştii mei iubiţi. Cu ăsta m-am despărţit prietenă, aşa că hai să bem o cafea. Ce mai faci, bine, dar tu, îmi caut rochie de mireasă, ce chestie, eu mă duc să-mi comand un costum de mire. Şi unde, mă rog frumos, dacă nu-i cu supărare? Ei bine, la un magazin de pe strada Croitorilor. Hai că vin şi eu. Hai.

Şi ne-am dus. El - mirele, eu - mireasa. Evident că toţi cei de-acolo au crezut că ne căsătorim unul cu celălalt. Îmi imaginam cu o oarecare ciudă cum va arăta viitoarea lui soţie în ziua nunţii. Cred, totuşi, că sînt mai drăguţă decît ea. Nu ştiu de ce, nici măcar n-o cunosc, dar aşa cred, sau cel puţin aşa îmi place să cred.

Nici aici n-am găsit rochie scurtă de mireasă. El şi-a comandat costumul, n-a avut nici o problemă, eu... mi-am continuat drumurile. Împreună cu el. Ajungem pe strada Bradului, la numărul... 13. Un magazin de rochii de mireasă care se numeşte Happy End. Şi aici toată lumea crede că sînt mireasa lui. Au rochii scurte. Vreo trei. 3 e numărul meu norocos. Îmi place una care nu e albă, e uşor crem şi are o fundă la corset. Nu are mîneci deloc. E superbă. O încerc. Îmi vine. O cumpăr. O duc acasă. Bunicul ţipă la mine să nu cumva s-o vadă viitorul meu soţ înainte de nuntă, că o să am ghinion. O ascund bine în dulap. Nunta e abia peste cîteva luni.

Sînt sigură că la nunta mea, cînd voi arunca buchetul, îl va prinde un bărbat. Toate prietenele mele sînt căsătorite deja, aşa că nici nu văd rostul acestui obicei. Sper să plouă în ziua nunţii mele. Dacă plouă, o să am o căsnicie îmbelşugată.

E seară. Ies din casă. Şi mă întîlnesc din nou cu fostul meu iubit. Ne-am fixat această întîlnire cînd ne-am despărţit la prînz. De data asta nu mai bem cafea, bem vin. Şi, din vorbă în vorbă, începem să povestim despre viitorii noştri consorţi. El se plînge, eu mă plîng. Şi ne dăm seama că dacă tot avem noi hainele cumpărate... de ce să n-o punem de-o nuntă între prieteni?

Ne scoatem telefoanele mobile. El o sună pe... ea, eu îl sun pe... el. Contramandăm nunţile. Deşi nu ne place nici unuia supa reîncălzită, se pare că nu era cazul să ne despărţim.

Nunta mea va avea loc peste o lună. O să am grijă să mă întîlnesc cu un coşar în ziua respectivă. Mai ales c-am stricat două nunţi ca să facem una singură. 2 în 1. E simplu. Şi nici măcar nu-i aşa de neobişnuit, pentru o zi ca azi.

*
Azi a fost vineri treişpe. Mi-a ieşit o pisică neagră în cale. N-am să mă uit în oglindă: dac-o sparg?! Ieri noapte am văzut o stea căzătoare, uraaa! O să am noroc! Dacă nu-mi aprind corect ţigara, o să mă înşele viitorul soţ. Şi nici ultima ţigară n-o dau, să nu mi-l fure careva.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Septembrie (Spune-mi o poveste!), Anda Cadariu (4.6/5 - 10 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La o margine de stea sau 17.45, Anda Cadariu (5.0/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Doctorul de suflete, Anda Cadariu (4.3/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Internet, Anda Cadariu (3.6/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Întoarcerea Scufiţei roşii, Anda Cadariu (5.0/5 - 9 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer