16.12.2023
'For last year's words belong to
last year's language and next
year's words await another voice'

(T.S. Eliot, Four Quartets)

Dragi cititori,

Nu știu alții cum sunt, eu una mă lupt însă mereu cu sindromul impostorului și cu senzația că nu scriu și mai ales că nu public destul. Asta și pentru că de multe ori am responsabilități și situații neprevăzute care mă țin departe de scris și de rutina mea uzuală legată de scris, care implică mult timp în natură, în mișcare, cu mine însămi și cu obligații sociale cât mai puține. În mod deliberat nu mă risipesc prea des în social.

Pentru mine, scrisul este forma fundamentală de exprimare și relaționare, cu mine însămi și cu lumea din jur, iar a nu scrie înseamnă că mă transform într-o specie sub-umană, sub-animală, sub-vegetală, sau cel puțin așa mă simt: devin deconectată de mine, irascibilă, dezordonată, nu îmi găsesc locul, parcă totul mă irită și mintea mi-o ia pe o mie de cărări.

Scrisul în și despre natură este deci pentru mine cu atât mai mult nu doar o formă de exprimare, ci o nevoie primordială. În natură mă pierd, îmi simt din plin picioarele, inima și respirația lucrând, mă liniștesc, mă descopăr în feluri vechi și noi și inevitabil mă regăsesc.

Vă împărtășesc așadar și vouă bucuriile și provocările anului care a trecut.

Ce premii am primit:

Red Ribbon în Wishing Shelf Book Awards la categoria memoir / autobiografie pentru cartea mea autobiografică experimentală Our Voices.

Am participat cu un text de 50 de cuvinte scris ad-hoc, de mână, în cadrul unei provocări literare (Flash Fiction Frenzy) organizată de Creative Questers la recentul Literaturfest din München și am câștigat o antologie.

Ce am publicat:

Travel and nature writing / jurnal de călătorie și natură pe LiterNet:

Despre iarnă și renunțare - atelier.liternet.ro

La Bremen, în căutarea libertății - atelier.liternet.ro

Valencia, oraș al mării, arhitecturii, artei, științei și prieteniei regăsite - atelier.liternet.ro

Japonia fără muntele Fuji - atelier.liternet.ro

Insulele Feroe - Solo travel și kanska (I) - atelier.liternet.ro

Insulele Feroe - Solo travel și kanska (II) - atelier.liternet.ro

Iarna în Parcul Național Berchtesgaden - atelier.liternet.ro

Poezie:

Hibernare și Iarna în O mie de semne - omiedesemne.ro

Growth în Festival of Poetryfestivalforpoetry.com

Povestiri scurte, inclusiv microficțiune:

La microfon pe LiterNet - atelier.liternet.ro

Lebăda neagră pe LiterNet - atelier.liternet.ro

Born from Snow, Love, and Lucky în 100 x 100 volume 1, 100 stories, roughly 100 words each - manawaker.com

Dincolo în LiteroMania - litero-mania.com

The Swans în The Write Launch - thewritelaunch.com

Artistul în Matca Literară - matcaliterara.ro

Ce am învățat:

Am fost selectată pentru a participa la un curs intensiv online de Nature Writing - o colaborare între revista Granta și Professional Writing Academy, un curs intensiv de 8 săptămâni. Cursul a fost condus în limba engleză de scriitoarea canadiană de origine taiwaneză și britanică Jessica J. Lee, care trăiește în prezent în Germania, și anume în Berlin - profwritingacademy.com

Am dezbătut online poezie, sub diferite forme, la Mornin' Poets, vreme de 5 duminici - revistafamilia.ro

Ce am predat:

Memorie și imaginație la PLAI 18, Librăria Cărturești Victoriei din Timișoara, împreună cu scriitoarea și fotografa Claudia Tănăsescu - claudiatanasescu.com/, autoarea cărții autobiografice M-am întors acasă.

Ce am făcut nou și categoric în afara zonei de confort:


Am devenit membră a grupului literar Die Rosenheimer Autoren. Ne întâlnim o dată pe lună în același loc și punem țara la cale cu diverse evenimente literare pentru regiunea bavareză în care trăim și în care scriem. Se vorbește predominant bavareză în grup, el fiind format în mare parte de scriitori localnici get-beget, așa că sunt un specimen aparte aici cu germana mea standard în care oricum nu mă simt 100% sigură pe mine, dar cumva-cumva ne înțelegem. Când vine vorba de organizat ceva, ne mobilizăm cu toții și nu mai prea contează că avem limbi principale diferite.

Evenimente de networking literar și târguri de carte:

Am participat la Literaturfest München cu grupurile Shut Up & Write Munich, Memoir Mentors, Creative Questers și Happy Writing. Toate aceste grupuri pot fi găsite pe meetup.com și toate oferă nu doar întâlniri în München, ci și online, pentru cei interesați. Sunt bineveniți scriitori cu și fără experiență, chiar și cei care nu îndrăznesc, deocamdată, să se considere scriitori. Niciunul din grupuri nu e elitist. Scopul acestor grupuri este în primul rând de a oferi suport și regularitate în scris. Acestea fiind zise, grupurile ating și aspecte legate de publicarea și comercializarea cărților în diferite situații (publicat tradițional, hibrid, vanity sau independent).

La Festivalul Internațional de Literatură Literaturfest, în Ziua Scenei Libere la clădirea Monacensia im Hildebrandhaus, cu alți autori din comunitatea literară independentă din München (de la stânga la dreapta: CB Droege, Stefka Spiegel, Diana Radovan și Ella Voss)

Am participat la Holiday Book Market la cafeneaua-librărie Lost Weekend din München, spațiul regulat al întâlnirilor și evenimentelor grupului Happy Writing, un grup internațional și în continuă creștere condus de Jessica Dionne Wright.

Am oferit o lectură publică din Our Voices. Pentru această lectură, am ales ca element ancorator apa, sub formele sale prezente în diversele fire narative ale cărții.

Am stat la povești cu alți autori și cititori din diferite țări și am împărțit o masă, ca de obicei, cu autoarea germană de limbă engleză Ella Voss ella-voss.com, care a citit publicului fragmente din noua ei colecție de povestiri Almost Happy.

Ce autori am descoperit:


Citesc foarte mult. În anul 2023 am citit 150 de cărți, mai multe decât în timpul pandemiei, inclusiv foarte multă poezie și nature writing. O mare parte dintre ele au fost chiar publicate anul acesta, în 2023. Așa că mi-e destul de greu să selectez doar câteva recomandări dintr-o multitudine așa variată de voci și stiluri. Vă recomand totuși mai jos, cu efort, doar 10 titluri preferate care au lăsat o urmă, emoțională și intelectuală:

Travel and nature writing: Timișoara23: 23 Secrets You'll Love About the City and the Romanian Banat de Andreea Sepi și Claudia Tănăsescu și The Land of Maybe - A Faroe Islands Year de Tim Ecott

Memoir / autobiografie: You Could Make This Place Beautiful de Maggie Smith și The Fifth Chamber de Anne Gudger

Poezie: The Trees Witness Everything de Victoria Chang și Ucenicul Soarelui de Marko Pogačar

Ficțiune: Open Water de Caleb Azumah Nelson (de fapt am descoperit acest roman în 2022, dar l-am recitit cu frenezie în 2023) și Almost Happy de Ella Voss.

Și pentru că e final de an, e și un timp bun de făcut planuri pentru anul care ne bate la ușă.

Ce urmează în 2024:

Q1 2024: un interviu despre sindromul impostorului (da, tocmai despre el, cel cu care mi-am început scrisoarea!) cu Jessica Dionne Wright la Happy Writing Podcast

Ianuarie-iunie 2024: Euro 2024 pe LiterNet; o serie de articole despre cele 10 orașe germane care vor găzdui meciuri de fotbal din cadrul campionatului european. Fiind orașe în care am trăit, studiat, lucrat, vizitat prieteni apropiați, mers la concerte și evenimente culturale în ultimii mei 20 de ani în Germania, mă bucur enorm să le revizitez în scris pe această cale, iar pe unele dintre ele să le revizitez chiar și activ, în persoană, mai ales că unele sunt la doi pași, de exemplul München-ul.

13-14 aprilie 2024: voi participa la târgul de carte în Rosenheim împreună cu Ella Voss, ne veți putea găsi în ambele zile aici: buchmesse-rosenheim.de.

Mai 2024: voi conduce ateliere de storytelling / creative writing și nature writing în română și germană pentru copii și adulți în Timișoara și posibil și în alte orașe din România (locul, data și ora pentru fiecare eveniment vor fi stabilite ulterior), singură sau în colaborare cu alți scriitori români.

Mai-decembrie 2024: voi ghida ateliere de nature writing în zona orașului Rosenheim, Germania, precum și în alte locații din Bavaria, în engleză / germană în funcție de participanți. Întâlnirile regulate vor avea loc în păduri, la lacuri și cascade sau pe trasee montane ușoare sau accesibile cu telecabină.

În 2023, am scris mai des ca de obicei în limba română. În 2024, voi continua să scriu în engleză și română, dar mi-am propus să scriu mai des (în mod regulat) și în germană. Probabil mai mult în a doua parte a anului, prima fiind deja destul de plină.

De-a lungul anului: lecturi publice în germană și engleză în diverse locuri, inclusiv la o locație nouă pentru mine, și anume la Buchcafé în Rosenheim, Germania.

O colecție de poezii și una de povestiri. Sunt texte mai vechi, o parte dintre ele publicate de-a lungul anilor în reviste și antologii, pe care sper să le aduc, cât mai curând, în format de volum, iar apoi să fac loc și spațiu mental altor proiecte literare de lungă durată. Deja am început să trimit sistematic manuscrisele la diverse edituri.

Sunt convinsă că vor mai apărea și alte evenimente pe parcursul anului 2024, așa că, dacă sunteți interesați, vă invit să vă înscrieți la newsletter-ul meu, pe care îl trimit de două ori pe lună, cu vești destul de variate: naturewriting.net/.

Tot ceea ce am inclus mai sus îmi arată că în tot timpul în care chipurile nu am scris și nu am publicat destul, am scris totuși mult, am călătorit, am umblat pe poteci noi, am visat, am predat, m-am întâlnit cu cititori și scriitori și am tot învățat, despre lume, despre alții și despre mine.

În concluzie:

Dragă impostorule interior,

M-ai mințit cu nerușinare. A fost un an plin de bucurii, un an cu multe întâlniri magice, atât pe pagină cât și în afara ei. Un an transformator. Un an bun, cu 7 eseuri, 3 poezii și 8 povestiri scurte publicate, printre evenimente și dospit proiecte creative. Și da, e loc (și) de mai mult(e). Vor veni și ele, rând pe rând, la timpul lor.

Iar vouă, dragi cititori,

Vă urez un an bun, sănătos, plin de lectură, cultură și natură. Cu cât mai puțină ură.

Diana Radovan
Website: naturewriting.net
Instagram: @dianaradovanwriter
*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus