26.12.2011
Editura Humanitas Fiction
Gary Shteyngart
Absurdistan
Editura Humanitas Fiction, 2008

Traducere din engleză de Roxana Patraș.



*****
"Fat Boy Slim" din Leninsburg via NY, Bronx
 
În secolul XXI, America pare să fi prins gustul "exotic" al romanelor scrise de emigranți. Dacă provii din Europa de Est și ai talent, ai toate șansele ca în NY să ajungi un scriitor de succes. "Vagul" ucrainean Jonathan Safran Foer și "vagul rusneac" venit din "Leninsburg", Gary Shteyngart sunt numai două exemple. În 2006 (anul apariției în USA), cel de-al doilea roman al său, Absurdistan a fost nominalizat la New York Times Book Review printre cele mai bune zece romane americane ale anului. American... fie vorba între noi. Și pentru că editura Humanitas are în ultima vreme oferte atât de bune la cărți, de ce să nu îl răsfoim?

Absurdistan-ul lui Shteyngart este, după cum el declară, "o poveste de iubire" , scrisă cu o "afecțiune rusească lipicioasă, ce poate fi luată drept căldură". Povestea supraponderalului Mișa începe în "Leninsburgul" anilor 2000, când într-o noapte de "mare ieșeală" este înștiințat de uciderea tatălui său, Boris. Boris care, cu ani în urmă, avusese încredere în el să-l trimită în America să se facă evreu bogat, Boris din a cărui cauză a plutit pe Mississippi spre New York cu penisul circumcis, la fel ca Moise pe Nil, Boris care făcuse avere in afaceri cu petrol din Absurdsvani (?) si care acum era soțul tinerei Liuba.

Mișa s-a întors de doi ani de zile în Rusia și se simte ca un american captiv într-un corp de rus. Una peste alta, Rusia apare în ochii Rouennei ca un mare "ghetto" în care noțiunile de multiculturalism- multinaționalism nu fac cât o ceapă dege(ne)rată. Toată fericirea lui Mișa, viața lui în ritmuri hip-hop, relația lui cu Rouenna stau în "sfânta" viză interzisă de Serviciul de Emigrări. În lungul drum spre "casă", Mișa Vainberg trece printr-o serie de aventuri: partida de sex cu mama vitregă, cumpărarea unui pașaport belgian, fuga spre Absurdsvani (un fel de Palestina), teritoriu cu oameni explozivi ca un vulcan, cu două nații într-un permanent conflict, o nouă iubire, un nou război, un nou conflict din cauza petrolului și apoi, în sfârșit, ACASĂ.

Și cu asta, am povestit tot romanul de aproape patru sute de pagini...

Ce mi-a plăcut la stilul lui Shteyngart? Într-o primă fază am admirat ironia acidă a fiecărui pasaj, comicul rabelaisian (ca să folosesc un termen complicat!:P). Shteyngart deține capacitatea de a transforma formele vechi într-unele actuale, prin prisma istoriei contemporane, transpusă bucată cu bucată în acest roman. Absurdistan este povestea emigrantului tipic, venit dintr-o regiune estică a continentului care în ultima parte a istoriei recente, nu a dat naștere decât unor valuri interminabile de emigranți. Mișa Vainberg este totodată un Gargantua în căutarea plăcerilor vieții (mâncarea și Rouenna aka Gargamela) și un reprezentant tipic al oblomovismului (da, el încă mai poate fi întâlnit în astfel de societăți!!!)

Shteyngart ia în râs tradițiile perimate, pe el însuși, conflictele socialo-politico-religioase, viața de ghetou, America și Rusia, competiția dintre ele, tiparele de frumusețe, minoritățile sexuale și toate obsesiile societății de astăzi.

Boris este un fel de Stalin defunct care lasă în urma lui o țară nesatisfăcută. Văduva lui, Liuba Vainberg, scăpată din frâu și pierdută într-o lume nouă, încearcă să adopte stilul de viață occidental însă eșuează lamentabil, asemeni întregii Federații Ruse. Suntem ceea ce suntem iar termenii multiculturalism și multinaționalim există doar în teorii. În spațiul absurd, aceștia sunt sinonimi cu conflictul rasial, ca acela dintre "sveni" și "svani". Toate acestea luate per ansamblu, transformă aventurile într-o epopee contemporană, a "Întoarcerii lui Mișa Vainberg în NY, unde îl așteaptă "aleasa" Rouenna, care în lipsa lui face un copil".

Romanul este ideal pentru cititorii cu mult timp liber, simț al umorului și o minimă sensibilitate pentru politică. Shteyngart scrie un roman inteligent, plin de subtext, in-yer-face și, paradoxal, elitist.

O abordare interesantă demnă de luat în calcul pentru concediul de vară:)

Momentan, Gary Shteyngart (n.1972) predă creative writing la Columbia University și Princeton. Alte publicații apărute, ca The Russian Debutante Handbook (2002) și Super Sad True Love Story (2010) îl plasează printre cei mai promițători scriitori tineri de astăzi.

Notă: Recenzie premiată cu premiul III (categoria Blog - link http://cisternablabla.blogspot.com/2011/07/fat-boy-slim-din-leninsburg-via-ny.html) la concursul LibHumanitas: Face a Book 3 / Confruntă-te cu o carte (8 august 2011 - 22 septembrie 2011). Mai multe detalii aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus