Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Respiraţie sub apă

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Oameni cu câini


Simona Cratel

25.06.2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Venise de pe o alee perpendiculară direct spre ea şi începuse imediat să-şi exprime încântarea. Pincher-ul său pitic îşi găsise astfel partener de joacă pe măsura sa. Majoritatea câinilor de pe aici sînt foarte mari şi joaca nu merge bine, spune el. Sigur, mereu se leagă prietenii spontane sau vrăjmăşii mute între posesorii de câini. Uneori prieteniile durează ani de zile, prietenii între oameni care nici măcar nu-şi cunosc numele. "Stăpâna lui Hamlet", a lui Coco, a Kirei, şi cu toate acestea îşi zâmbesc, îşi fac cu mâna din capul străzii sau se ocolesc de la distanţă de parcă şi-au adus afronturi care nu mai pot fi şterse.

Azi conversaţia se leagă uşor între noile cunoştinţe. El îi propune să meargă o bucată de drum împreună, să nu stea aşa, la marginea câmpului.
 
Ea poartă un tricou roz cu tăietura gâtului în "v", blugi bleumarin şi o haină kaki uşoară de vară, cu mânecile terminându-se bufant în elastic lat, ceea ce-i accentuează încheieturile subţiri. El e în tricou şi bermude.
 
Ajung la prima intersecţie. Drumuri de pământ, denivelate, prăfuite, uscate, crăpate. Îi întinde mâna, îl cheamă Benny. Ea îl priveşte mirată. Ar fi trebuit să rămână "stăpânul lui Amy". Nu ştie asta? Îşi lasă mâna moale în mâna ei, are pielea fină în palmă, ca a cuiva care nu munceşte cu mâinile. Student, gândeşte ea. Student la ceva. Poate elev. Zice că în două zile se mută la ea în oraş dintr-un oraş vecin şi că a venit să facă nişte măsurători. Apartament mai mare, mai ieftin. Impozitul pe câine la jumătate. Rămân mai mulţi bani pentru mâncare, zice. Vocea îi este mieroasă, alunecătoare. Ea nu întreabă care "noi", dar gândeşte că probabil el şi părinţii. El şi părinţii se mută într-un apartament mai mare. Sau poate prietena. El şi prietena se mută într-un apartament mai mare, rectifică la ea în minte.

Să mergem mai departe, o invită. Întinde mâna spre pădure. Merg. Căţelele se hârjonesc în jurul lor. Traversează câmpurile una în urma celeilalte în goană, trec prin grâu şi porumb, saltă peste lanuri ca nişte capre. Le privesc amuzaţi. Sunt singuri, nici ţipenie în jur, iar el o conduce din ce în ce mai departe, mai spre pădure. Pădurea se ridică neagră în faţa lor, nu departe. O pată întunecată, umedă. Uneori vin cerbi şi căprioare să pască la margine, dar nu azi. Nici o adiere de vânt în acea zi.

Pasul ei devine din ce în ce mai ezitant şi mai încordat. Au ajuns prea departe în sălbăticie. El are o pereche de mâini mari, proporţionale cu corpul. Îi priveşte muşchii puternici ai gambelor când ajunge în spatele lui pentru o clipă. Ea nu îi spune ce vârstă are, nu îi spune că are copii, că e măritată. El nu întreabă. Vorbeşte mai departe, cântărindu-şi cuvintele. Vorbeşte despre lucruri pragmatice. Costuri. Bani. Viaţă. Adrese.

Merg totuşi mai departe pe cărare, ea se crispează şi nu îndrăzneşte să rostească mai mult de un cuvânt din când în când, dar nu spune NU, VREAU ÎNAPOI. Nu ştie cum. Când îi arată cu degetul unde locuieşte ea, nişte case pitice la orizont - pe blocul înalt din faţa clădirii în care locuieşte creşte un copac - SE APROPIE nepermis de mult de ea, aproape că o atinge dintr-o parte. Aproape că-i atinge umărul, braţul şi coapsa cu corpul lui. Nici un străin nu s-a mai apropiat atât de mult de ea, intrând în felul acesta hoţeşte în spaţiul ei personal. Trage aer în nări încercând să îşi dea seama ce miros ar putea gândi acel bărbat că are. Dar nu simte decât mirosul de detergent al hainelor. Nu se mai defineşte de mult ca femeie. Îl simte rămânând în continuare acolo, prea aproape, iar asta o îngheaţă. Nu-i intră în joc. E stană de piatră. Nici nu se îndepărtează ca să nu îl irite.

Se întorc încet, iar ei îi revine inima la loc. Încetul cu încetul, îşi revine, redevine comunicativă, redevine vorbăreaţă, îşi recapătă buna-dispoziţie.

Când ajung din nou la stradă, el îi întinde mâna spunându-i că de-abia aşteaptă să locuiască acolo şi că se vor reîntâlni în mod sigur.

Cu entuziasm, aproape răcnind, îi spune că şi ea la rândul ei se bucură. Îi strânge mâna cu putere, apucându-i-o cu ambele mâini. Cu uşurare. Aproape că îi mulţumeşte.

Îndepărtându-se, grăbeşte pasul din ce în ce mai tare, aproape că începe să alerge. Nu priveşte nici o clipă înapoi. Îşi ţine buzele strânse cu furie şi îşi încordează auzul să-şi dea seama dacă e cineva în urma ei. Se gândeşte la corp, la dorinţă, la oameni. Îi vine în minte o căţea şi un câine încolăciţi la marginea unei străzi într-un concediu într-o altă ţară. Anonimitatea iubirii, brutalitatea ei concretă. Funcţionalitatea ei. Pragmatic. Costuri, bani, viaţă. Rămân mai mulţi bani. La corpul ei aşa cum este el, de care se îngrijeşte zilnic, la organele ei sexuale, ascunse în pântec, la care de altfel se gândeşte din ce în ce mai rar. E soare, dar norii albi, în formaţiuni bine definite, atârnă pe cer, sculptaţi de o mână sigură. Strada e pustie la ora aceea. Căţeaua se opreşte să miroasă în faţa casei, iar ea aşteaptă, încă sub efectul adrenalinei pe care frica i-a ridicat-o în artere.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
4 comentarii

 • frumos
  dan ardlean, 28.06.2011, 08:52

  şi mie mi-a plăcut. delicată, dar profundă. nu spune, ci exprimă. idealul de proză scurtă adevărată, interesantă şi atrăgătoare, în această maree de postmodernism în care prea mulţi au prea puţine de povestit, de spus, de....

  • RE: frumos
   Simona Cratel, 29.06.2011, 14:18

   Multumesc.

 • multumesc pentru lectura
  Paul, 25.06.2011, 11:01

  Am gustat aceasta bucata de proza la cafea, mi-a picat foarte bine.

  • RE: multumesc pentru lectura
   Simona Cratel, 27.06.2011, 19:50

   Ma bucur ca a mers cu cafeaua. Sper si alta data.

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Povestioara cu prăjiturele, Simona Cratel (4.6/5 - 11 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Adevărul despre mine, Simona Cratel (4.8/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Falling from grace, Simona Cratel (4.8/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Mi-e dor de Praga, Simona Cratel (4.5/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Orice femeie ar trebui să aibă un stăpîn şi-un sclav, Simona Cratel (5.0/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer