Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Sport de poveste

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Eroii mei provinciali


Cosmin Stăniloiu

23.07.2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Nici măcar nu e nevoie de imaginaţie. Fiecare dintre noi îşi aduce aminte de vreun profesor tânăr, simpatic, zâmbitor şi pasionat de cifre. Doar atât trebuie să faceţi, şi-l vedeţi pe Cristi Pustai, cu sacou, acum 10 ani, într-o clasă a liceului din Mediaş, predând algebra. Avea 35 de ani, o diplomă de licenţă în matematici şi peste 180 de goluri marcate în divizia B. Nu voia să mai audă de fotbal; sâmbăta, când era meci la stadion, el dădea meditaţii la mate. Jucase însă 13 ani la Gaz Metan şi oamenii de acolo îl tot ademeneau să se întoarcă. L-au păcălit cu funcţia de ofiţer de presă, apoi i-au zis să antreneze o grupă de copii, după care l-au făcut director sportiv. Şi în 2005, când echipa mare se bătea să nu retrogradeze din a doua divizie, l-au convins să stea pe bancă.

În primul an a continuat să predea matematică, şi-a luat un master în economie şi a refăcut din temelii lotul, scăpând echipa de la retrogradare. Cam tot atunci l-a adus pe Ovidiu Hoban. Avea 23 de ani şi nu prea jucase prin România, fiind crescut la FK Clausen, în Germania. Şase ani mai târziu, joi seara, cei doi s-au îmbrăţişat râzând şi cu ochii în lacrimi, după primele 180 de minute într-o cupă europeană. Gaz Metan Mediaş a eliminat o formaţie finlandeză, cu Ovidiu Hoban marcând golul decisiv al echipei antrenată de Cristi Pustai.

Despre cei doi se scrie rar în presă şi apar la televizor doar când e etapă şi se transmite în direct meciul formaţiei lor. Lipsa de vizibilitate nu-i împiedică însă să-şi facă treaba destoinic şi ca nimeni alţii. Pustai are deja 6 ani de când antrenează la Mediaş, fiind deja intrat în cartea recordurilor fotbalului românesc. Iar Hoban a lipsit doar de cinci ori în ultimele 102 partide ale echipei sale din Divizia A. Tot de domeniul recordurilor.

Chimia dintre cei doi e una specială, Pustai, antrenorul, folosindu-l pe Hoban pe postul deficitar la momentul jocului. Aşa se face că a apărut şi mijlocaş defensiv, şi ofensiv, şi lateral, şi fundaş de bandă şi dacă n-ar avea încotro, sigur tehnicianul nu s-ar sfii să-l trimită în poartă.

Ieri a început o nouă ediţie de campionat în România şi sper să fie, măcar puţin, campionatul unor oameni precum aceşti doi eroi ai mei.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Bayern şi povestea ei cu suedezi (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Din Scandinavia, un fotbal epic (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ultimele lacrimi (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro În pas cu Paul (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cu mingea, pe apă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Zi de zi, mingea e rotundă
Sageata Euro 2008 - Mai mult decât fotbal
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Cupa Mondială 2014
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer