03.02.2012
În vacarmul acestei lumi bulversate de sine, e bine să ne căutăm cu atenţie valorile, de aceea îmi adun cu zgârcenie "icoanele şi sfinţii" de sărbătoare pentru suflet şi gând. În fiecare conştiinţă, fiinţează oglinda memoriei. Această oglindă, cu mişcare aparent analitică, întâmplătoare, poate fi educată, organizată, aservită nevoii fiecăruia de a distinge, de a evoca momente sau individualităţi care ţi-au marcat existenţa.

Întâlnirea mea cu Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti a fost o experienţă similară cu o călătorie iniţiatică, căci acolo am descoperit că există "abisul finitudinii". Totodată, acolo, am descoperit şi un om deosebit, unul dintre "eroii" mei preferaţi.

***
 
Numele se lipeşte cu uşurinţă de făptura înalt-subţire: Adrian Nicolae Lungu; combinaţie de neaoşism pur românesc, nume de împărat civilizator roman şi nume de ierarh creştin ocrotitor...

"Uniforma" verde (evergreen?!) îl identifică: medic neurochirurg la Urgenţă, dar îl şi deosebeşte de ceilalţi pentru că este "prea personal" pentru a fi înregimentat pur şi simplu... Curge pe coridoarele largi şi reci şi intră în acţiune la turaţie maximă. Adesea muşchii feţei îi sunt permanent încordaţi şi e destul de zgârcit cu vorbele. Supraspecializarea se oglindeşte în acţiune, fiind total lipsit de morga ştiinţifică, este precis, lucid şi rece, acţionând cu eficienţă în lupta crâncenă cu suferinţa. Cu certitudine, nu face parte din tagma doctorilor formalişti, cu minte plată şi blocaţi în aceleaşi norme de comportament sau scheme de gândire.

Practică medicină cu vocaţie şi asta îi dă forţă şi echilibru... Probabil anii mulţi de învăţătură şi de practică i-au dezvoltat intuiţia, cea care îl ajută în bătăliile date cu marele duşman: timpul. Reuşeşte să schimbe destine, de aici forţa, dar are şi o fragilitate şi o fineţe a căutării vizibilă. Ştie să vorbească omului matur pe care boala îl transformă într-un copil mare, acelui om care privit cu înţelegere şi toleranţă se poate recupera mult mai uşor. Privirea şi gesturile precise ale medicului pot face minuni, reduc crisparea, tensiunea, ameţeala şi amorţeala ca o pastilă magică. Aplică cu succes şi această formulă, deşi face parte din "clubul isteţilor"- medicii chirurgi. Aici, pe tărâmul chirurgiei se poate întâlni formula comportamentală a liderului de succes: flexibilitate şi rigiditate. Ştiinţa de a echilibra aceste trăsături opuse într-o coerenţă deplină nu se poate găsi în nici un manual, ţin de inspiraţie şi de talent (fibră personală), cheia stă în adecvare. Neurochirurgul este cel care "atacă" cu mişcări sigure pe un teren în care distanţele se pot aprecia în milimetri sau microni!; ia decizii pentru fiecare caz în parte. Complicaţiile îi pot încurca planul în orice secundă, de aceea uneori el poate fi vestitor de viaţă sau de moarte, dar nu dă niciodată verdicte. Este omul care ştie că există minuni şi că "fără Dumnezeu nimic nu este posibil".

Într-o societate normală ar fi fost aşezat în câmpul referenţial, urmat (şi) de beneficii economice, dar trăieşte în ţara în care succesul are o formulă bizară, care cultivă un cult al aparenţelor. În acest "bâlci al deşertăciunilor" nu are acces la apariţii publice, căci societăţii îi convine uniformizarea şi de aceea îşi marginalizează "produsele" ieşite din comun...

Este genul de medic dedicat, care armonizează practica cu disciplina cercetării ştiinţifice. Sfaturile sale înţelepte sunt adevărate lecţii atât pentru pacienţi, cât şi pentru medicii rezidenţi pe care-i îndrumă. Spiritul celor doi "doctori fără de arginţi", ale căror chipuri luminoase se întrezăresc pe unul dintre pereţii cabinetului său "tapetat" cu tratate şi reviste ştiinţifice de specialitate, pare să fie mereu în preajma acestui medic.

6 comentarii

  • Multumiri
    Nicoara Virginia, 19.06.2012, 14:00

    Dl. Dr. Adrian Lungu este un adevarat MEDIC si un OM de o calitate exceptionala.
    Ii voi fi recunoscatoare, toata viata, pentru ca i-a redat sanatatea mamei mele.
    Faptul ca mai exista astfel de oameni, ma face sa sper intr-o lume mai buna.
    MULTUMESC, MULTUMESC, MULTUMESC!!!

  • multumiri domnului doctor neurochirurg Adrian Lungu
    sidonia sotir, 20.01.2013, 23:53

    Tocmai am asistat la o emisiune Tv, SINTEZA ZILEI - ANTENA 3, in care domnul doctor Adrian Lungu afost acuzat de neprofesionalism.Nu am putut rabda sa nu comentez acuzele aduse acestui medic, om de o valoare incontestabila, un profesionist, in opinia mea, un trimis al lui Dumnezeu pe Pamant. Spun toate acestea in cunostinta de cauza. Pe 12 martie, 2011, mama mea, care a suferit un AVC hemoragic, a avut sansa sa ajunga pe mainile acestui OM, acestui profesionist, datorita caruia se afla in viata si astazi, 20 ianuarie 2013.Interventia a fost una extrem de dificila deoarece hematomul era situat intr-o zona in care s-a intervenit f. greu.Practic sansele de supravietuire inainte de intrarea in operatie erau 0. Nu l-am cunoscut pana in acel moment. Suntem o familie modesta, dintr-un orasel de provincie, dar nu a fost niciun moment in care sa simtim acest lucru. Am fost tratati cu respect si n-am sa uit niciodata vorbele domnului doctor: ,, datoria mea este sa am grija de mama ta". Asa s-a intamplat si pentru acest lucru, si pentru ca mama mea a fost salvata, eu nu pot decat sa ma inclin in fata acestui OM si sa spun inca odata: VA MULTUMESC DIN SUFLET, DOMNULE DOCTOR!

  • Pentru domnul doctor Lungu Adrian Nicolae
    coman elena, 06.04.2014, 22:36

    Pot sa spun ca e un doctor bun ,ii urez mult succes in continuare


  • Multumiri si recunostinta
    Aurelia Voroneanu, 20.11.2016, 10:43

    Daca azi inca stau in picioare si merg, acest lucru il datorez Domnului Doctor Lungu Adrian. Un medic deosebit, un om daruit meseriei nobile pe care o practica, o pesoana empatica, apropiata de bolnav.Il pomenim in fiecare zi, ne rugam de sanatatea dumnealui si ii multumim inca o data ca exista.

  • Recunoștința respect si mulțumiri eterne
    Mocanu Vlad , 29.06.2019, 19:40

    Nu voi putea niciodată să îi mulțumesc îndeajuns acestui OM , doctorul Lungu care in 8.09.2002 ma preluat după o super săritură în lacul Tei apa având doar 40 centimetri si dupa o radiografie si a dat seama de gravitatea situației în care ma aflam apoi pe 10.09 ma operat urmând să mă refacă in 10 zile omul care era la 1 milimetru de a sta o viață in scaun.
    Dacă nu ar fi existat acest OM eu nu eram tata,soț si tot ceea ce sunt astazi.
    Sa va dea Dumnezeu sanatate!

  • PENTRU DL. DOCTOR LUNGU ADRIAN NEUROCHIRURG FLOREASCA
    MARIN IOANA, 05.12.2019, 09:42

    DOCTOR DE NOTA UN MILION DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE , NU CRED CA MAI INTALNESTI ASA CEVA IN ROMANIA ,S-AU DACA INTALNESTI II INUMERI PE DEGETELE DE LA O MANA , MA ROG LA BUNUL DUMNEZEU SA TRAIASCA O MIE DE ANI SI SA FIE SANATOS SA VINDECE OAMENI CUM L-A VINDECAT PE SOTUL MEU. MII DE MULTUMIRI DL. DOCTOR !!!

Publicitate

Sus