Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Călătorii  Sageata  Jurnal de călătorie

Sînt în Polonia


Răzvan Penescu

25.08.2006
Dilema Veche, august 2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică

 
Pînă alaltăieri am umblat printr-un oraş-cam-sat numit Plock. E înfrăţit cu oraşul Bălţi din Moldova, poate asta îţi dă o idee despre ce e vorba.

Am mîncat la prînz la cantină şi am ajuns să preţuiesc atmosfera şi mîncarea de la noi de jos ("la noi jos" fiind o cantină la parterul blocului de birouri în care lucrez cu chelneri cam nesimţiţi care îţi aduc deseori altceva decît ai comandat pentru că felul comandat s-a terminat). Erau trei bucătărese grăsulii, cu costume cîndva albe (mai scapă cîte o picătură de ciorbă, un pic de sos de la friptură pe costum şi îl mai înfrumuseţează - par să aprecieze tipul ăsta de îmbunătăţiri vestimentare), genul de bunicuţă care gustă din mîncare în timp ce o prepară. Preţurile sînt însă destul de mari, ceva mai mari ca la noi.

Seara e ceva mai bine, măcar pentru că se mănîncă afară, pe o terasă.

Oferta însă e săracă, iar servirea lentă de tot. E bine din punct de vedere social, ajungi să te împrieteneşti cu cei cu care stai la masă. Le afli viaţa, le afli arborele genealogic, practic după 2-3 mese devii aproape parte din familie. Şi cînd îl vezi apoi, îl întrebi dacă pe mătuşa Vera o mai dor şalele, dacă bunicul Sebastian mai umblă după fuste şi dacă micuţul Ludowik a luat premiu în clasa I.

De Internet nu s-a auzit, de programe TV nedublate în poloneză aşijderea. Limba engleză e o necunoscută, cu excepţia recepţionerei de la hotel (hotel de 2 stele cel mult) nimeni nu părea a înţelege vreun cuvînt.

La Varşovia lucrurile stau muuuult mai bine, dar tot îmi lipseşte prezenţa celor cu care mă văd, mai rar sau mai des, la Bucureşti. E mai simpatic la Bucureşti, muncim mai serios, ne şi distrăm mai serios, mîncăm mai bine şi discutăm într-o limbă mai melodioasă. Şi pot să mai văd şi un film într-o limbă pe care o înţeleg.

Ieri am văzut oraşul vechi, am băut bere cu nişte polonezi de la biroul de aici, am încercat să ajung şi la un concert, dar nu mi-a ieşit. Îmi place Varşovia, nu cît să fac poze, dar e un oraş cu mult spaţiu. Spre deosebire de Plock, sînt o mulţime de parcuri şi de locuri prin care n-am umblat. Şi chiar şi plimbările aiurea pe stradă sînt OK, mie îmi place să casc gura la una, la alta, să mai stau pe o bancă, să mai citesc o pagină-două din cartea pe care o port după mine.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer