07.03.2004
Din episodul trecut:
Viaţa în marele Oraş - capitala - cu Big "O" (de la Oraş, nu de la Orgasm cum ar crede cititoarele de Cosmo) implică o serie de reguli de supravieţuire, diferite de la personaj la personaj.

Respectînd regula nr 10 din decalogul de supravieţuire al Charlottei (Învaţă să menţionezi în discuţii amănunte despre educaţia ta rafinată şi despre "rădăcinile" sofisticate), am deconspirat originea mea sofisticată: un unchi compozitor.

Post Scriptum la episodul trecut

Primesc luni un telefon de la o prietenă, care mă întreabă simpatică: "Compozitorul din fila de jurnal de săptămîna această mai are un frate pe nume ...?". Da, spun eu zîmbind. Ea adaugă cîteva amănunte despre fratele compozitorului (şi el unchi al meu, frate cu bunicul) eu completez cu numele persoanelor despre care vorbim şi uite aşa, constat că sunt verişoară prin alianţă cu o doamnă de care am devenit apropiată avînd cu totul alte puncte comune decît arborele genealogic. Dar cum rudă la rudă trage, ştiu de săptămîna trecută că sunt verişoară cu Ada Teslaru. (Ce mică e lumea, mai ales pentru noi, Ada!:)).


Din episodul de astăzi:
Reguli de supravieţuire cînd te numeşti Samantha: "Fă dragoste cu creierul celor din jurul tău (povesteşte-le ce trăieşti, arată-le că nu te temi să-ţi spui vîrsta şi că te simţi la fel de înfloritoare, ba chiar mai frumoasă, decît la 20 de ani)"


***

Într-o perioadă calendaristică în care marketerii speculează la maxim sentimentele / dorinţele femeilor, vorbim despre doamne şi domnişoare cu totul altfel decît v-aţi aştepta.

Timp de patru săptămîni veţi găsi în acest colţ de web personaje care seamănă cu fiecare din fetele celebrului serial care tocmai s-a încheiat în America. (Pe cuvînt dacă înţeleg de ce Carrie rămîne cu Mr Big.)

***

În fiecare femeie se ascund de fapt trei femei cu vîrste diferite. (Propoziţia anterioară, oricît de ciudat ar părea, nu are nici o legătură cu Mihaela Tatu.)
E mai întîi vîrsta biologică, cea pe care o expunem prin corpul nostru (cînd n-am trecut pe la chirurgul plastician). Apoi e vîrsta pe care ne-am dori să o avem (din cînd în cînd ne ajută şi chirurgul plastician să ajungem la această vîrstă) şi, într-un final, dincolo de orice ambalaj e vîrsta noastră emoţională (la cîţi ani am ajuns / ne-am oprit cu emoţiile, trăirile şi sentimentele noastre).

Se întîmplă uneori ca vîrstele să fie apropiate dar la fel de des se întîmplă ca măcar una dintre vîrste să fie decalată faţă de celelalte.

"Samantha" e femeia a cărei vîrstă emoţională rămîne una de tînără indiferent de vîrsta din buletin. Nu vă gîndiţi la exuberanţa sexuală a personajului din serial, căci e doar o formă - voit exagerată cu scopul de a creşte ratingul - de a arăta lipsa de inhibiţii, siguranţa de sine şi tinereţea mentală.

Generalist vorbind, Samantha este o femeie de 40 şi ceva de ani care se simte OK în pielea ei, care este stăpînă pe sexualitatea ei şi care trăieşte ceea ce i se întîmplă cu aceeaşi intensitate ca la 20 şi ceva de ani. (Sunteţi invidioase?)

Iată decalogul de supravieţuire în Big O cînd te numeşti "Samantha".

1. Important e să te ştie cît mai multă lume (lasă-ţi cartea de vizită oriunde ai ocazia).
2. Fă dragoste cu creierul celor din jurul tău (povesteşte-le ce trăieşti, arată-le că nu te temi să-ţi spui vîrsta şi că te simţi la fel de înfloritoare, ba chiar mai frumoasă decît la 20 de ani)
3. Iubeşte cu sufletul tînăr, indiferent dacă partenerul e de o vîrstă cu tine sau mai tînăr.
4. Nu pleca urechea la bîrfe, cele mai multe vin din invidia "colocatarelor" de gaşcă sau grup social (şi-ar dori şi ele să arate ca tine şi să se simtă la fel de bine în pielea lor)
5. Învaţă locurile la modă şi treci măcar o dată pe lună pe acolo (regulă valabilă şi pentru Charlotte, pentru că aparţin aceluiaşi grup social)
6. Învaţă magazinele cu haine frumoase şi preţuri spectaculoase (idem 5)
7. Ai grijă cine îţi sunt prietenele cele mai bune (Dacă sunt măritate, s-ar putea să te considere o posibila ispită pentru soţul lor şi să nu mai fie sincere)
8. Fă o lista cu cluburile, barurile şi discotecile "curate". Aici găseşti bărbaţii din targetul tău.
9. Continuă să-ţi păstrezi spiritul tînăr.(bucură-te de toate "nimicurile" din jurul tău)
10. Păstrează-ţi independenţa (şi ea îţi dă siguranţa pe care o emani prin toţi porii).


Am o prietenă plină de sex appeal care face o mulţime de glume cu trimitere sub centură şi care nu se teme să spună lucrurilor pe nume, mai ales în conversaţiile noastre cu tentă sexuală. Seamănă cu Samantha şi noi îi spunem "blonda" deşi şi-a schimbat culoarea părului de mult. Poate că nu e la fel de conservatoare ca alte fete din gaşcă, poate că îşi trăieşte viaţă mai intens decît multe. Eu ştiu sigur că peste 10 ani, cînd va ajunge în grupul de vîrstă al Samanthei va fi foarte invidiată de femeile care se vor afla în cercul ei de prieteni. Aşa cum sunt şi cele două doamne despre care am să vă vorbesc imediat.


Samantha nr 1

E una dintre cele mai stilate doamne apărute în mass-media în ultimii 5 ani. E ardeleancă şi e fostă profesoară de matematică. Ca orice matematician ştie că dacă nu ai toate datele problemei nu poţi ajunge la o soluţie corectă aşa că şi-a construit cariera în paşi mărunţi, cu multă ambiţie, perseverenţă şi studiu. Astăzi nu mai lucrează cu elevii, dar a păstrat un strîns contact cu oamenii şi face "şcoală" şi în compania pe care o conduce.

Acum un an sau chiar mai bine, am văzut-o pe Dorobanţi în apropierea unei cofetării celebre. Purta o pălărie neagră cu borurile late şi avea părul prins în coadă. Aştepta pe marginea trotuarului o maşină. Eu, împreună cu o prietenă, ne pregăteam să traversăm ilegal, căci nu era trecere de pietoni. Şi ne-a privit ca o profesoară, cu o eleganţă dominatoare, fără să rostească nici un cuvînt. Nu o recunoscusem, şi chiar dacă am fi recunoscut-o n-ar fi contat foarte mult, dar am căutat cu privirea trecerea de pietoni şi ne-am îndreptat către ea.

Samantha nr. 1 nu s-a sfiit niciodată să povestească despre cele trei căsătorii ale sale şi despre eşecurile sau succesele cu bărbaţii. Cu aceeaşi sinceritate a declarat că secretul celor 20 de ani de căsnicie se găseşte între cearceafurile patului conjugal.

E o doamnă care supără pe mulţi pentru că vorbele ei ucid uşor şi cred că în lunile care vor urma prin candidatura la Primăria capitalei, vă mai supără cîteva persoane.

Nu o cunosc personal pe această doamnă dar îmi place foarte mult şi mi-ar plăcea ca peste 10-15 ani să fiu la fel de elegantă ca ea, la fel de curajoasă şi, dacă s-ar putea, măcar aproape la fel de deşteaptă (am început bine, tot matematică am terminat).

Samantha nr. 1 e un amestec ciudat de feminitate, feminism, dominare şi inteligenţă şi nu cred că sunt foarte mulţi bărbaţi care să se simtă siguri pe ei în prezenţa sa.


Samantha nr 2

E tot o ardeleancă şi, culmea, ştiu că e prietenă cu Samantha nr 1. E la fel de frumoasă şi e foarte elegantă. Predă de fapt eleganţa la lecţiile pentru publicul larg, prin hainele pe care le creează.

Samantha nr 2 are o viaţă de roman (dacă ar fi să mă apuc vreodată de scris cărţi cu viaţa ei aş începe ca punct de inspiraţie).

E o prezenţă constantă în toate revistele mondene şi puţini şi-ar imagina că a plecat dintr-un sătuc.
De mică era cochetă şi feminitatea ei a împiedicat-o să intre în PCR! E comic - dar adevărat - şi gîndiţi-vă cam cum se simte o tînără care a plecat de la ţară, a ajuns studentă la oraş şi este scoasă în faţa colegilor de an spre a fi examinată dacă este sau nu este aptă să intre în partid. "E prea elegantă!" a spus un domn; "E prea pasionată de modă ca să fie serioasă" a adăugat altul, "nu poate să intre în partid pentru că ..." Nici măcar nu mai contează restul. Încă de atunci mulţi se simţeau ameninţaţi de cît de bine se simţea în pielea ei.

E genul de femeie care are foarte multă forţă şi cînd o priveşti din afară te întrebi: cum naiba a reuşit ea ca de la Arad să aibă magazine în toată ţară, să îmbrace vedete peste vedete şi să aibă un butique pe Calea Victoriei, lîngă mărci prestigioase ca Escada ?

Pe Samantha nr 2 am întîlnit-o o singură dată, într-o duminică într-o cafenea. Am stat de vorbă mult şi ne-am dat seama că suntem pe aceeaşi lungime de undă. Ea ştia acest lucru pentru că îmi citise Jurnalul de cinefil. Aşa a şi ajuns la mine şi mi-a dat telefon ca să ne cunoaştem.

M-a impresionat povestea ei şi ambiţia de a merge mai departe în ciuda multelor piedici care i-au fost puse, dar dincolo de asta m-a impresionat frumuseţea ei. Are 40 şi ceva de ani şi arată ca o adolescentă. Cred că "pe dinăuntru" se simte mai bine şi mai sigură decît la 20 de ani şi că e chiar mai frumoasă decît era atunci. Şi mi-a plăcut curajul ei de a se arăta publicului şi de a spune: "Asta sunt! Mă simt bine cu mine, nu contează ce vîrstă am, sunt frumoasă!"

La sfîrşitul anului trecut a plecat cu un fotograf la malul mării şi au realizat o serie de fotografii în care, cu ajutorul propriului corp, demonstrează că o femeie de 40 de ani e la fel de frumoasă ca o femeie de 30 de ani. A adunat toate fotografiile într-un calendar curajos care ar trebui să fie punctul de plecare al unei campanii prin care femeile să-i oblige pe cei din jurul lor să vadă cît sunt de frumoase, indiferent de anii care trec peste ele.

O campanie la care ar putea adera spre exemplu Mihaela Rădulescu (n-am nici cea mai mică îndoială că şi la 40 de ani, cu un fiu pregătit să meargă la şcoală, va fi la fel de sexy şi de frumoasă ca acum), Monica Bîrlădeanu sau Andreea Raicu (le-am văzut mamele şi îmi imaginez deja cît de frumoase vor fi peste 20 de ani). Le-aş mai adăuga pe lista pe Dana Sota, pe Dana Săvuică sau pe "ziga-zaga" Loredana.


Samanthele mele sunt doar două exemple de femei care au trecut de 40 de ani, care se simt OK în pielea lor, care sunt stăpîne pe sexualitatea lor şi care trăiesc ceea ce i se întîmplă cu aceeaşi intensitate ca la 20 şi ceva de ani.

Nu le invidia. Ai putea să fii şi tu ca ele. Ai putea să înaintezi în vîrstă cu aceeaşi demnitate şi frumuseţe, dacă ţi-ai păstra spiritul tînăr, dacă ai ştii să te bucuri de ceea ce e în jurul tău şi dacă ai lupta cu hotărîrea cu care se luptă cele două Samanthe ale mele.

Sunt sigură că şi lor le e greu din cînd în cînd, că se trezesc dimineaţa şi nu vor să o mai ia de la capăt sau că li se pare uneori că au îndurat prea mult şi că ar fi meritat o soartă mai liniştită. Habar n-au însă cît sunt de invidiate de persoane ca mine, sau ca tine. Şi cît de mult ne-ar plăcea ca peste (puţini) ani să fim ca ele.

Aşa că, de 8 martie, să le spunem doamnelor Monica şi Eli un frumos La mulţi ani şi să le rugăm să ne înveţe cum să rămînem, indiferent de vîrstă, pline de feminitate.

0 comentarii

Publicitate

Sus