Citiţi prefaţa acestei cărţi.
*****
Pur şi simplu fără idei greşite despre timp
Pur şi simplu fără idei greşite despre timp
Mereu pe fugă? Mereu presaţi de timp? Nu aveţi timp pentru clipele frumoase din viaţă? Cu simplify se poate şi altfel.
Spanacul conţine mult fier. Dinozaurii au fost cele mai mari animale de pe pământ. Taurii înnebunesc la vederea culorii roşii: unele idei greşite persistă. Şi pe tema timpului sunt vehiculate numeroase mituri şi jumătăţi de adevăr.
Sunteţi convinşi că mai repede înseamnă întotdeauna mai bine, că economisiţi timp prin multitasking, că o agendă încărcată este propice carierei? Nimic din toate acestea nu este adevărat. Însă, deşi mulţi dintre noi nutresc deja de mult în sinea lor unele îndoieli, aceste idei greşite sunt atât de răspândite, încât de obicei le acceptăm fără comentariu. Ba mai mult chiar: încercăm să ne conformam lor şi să accelerăm astfel şi mai mult ritmul vieţii noastre.
"Înţelepţii ajung prin greşeală la adevăr." Această maximă a lui Friedrich Rückert este motoul primei etape a călătoriei noastre simplify your time. Căci: dacă vă desprindeţi de ideile greşite despre timp, veţi scăpa de balast şi vă veţi savura călătoria neîmpovăraţi.
Să înţelegem timpul
Pentru a percepe culorile, gusturile, aromele, sunetele sau temperaturile, omul dispune de organe de simţ. Însă tocmai pentru percepţia timpului nu avem niciun senzor. Creierul nostru măsoară timpul în funcţie de întâmplări şi mişcări. Cu cât se întâmplă mai multe, cu cât ne mişcam mai repede, cu atât mai aglomerat percepem timpul. Referitor la ideile noastre greşite despre timp, acest lucru înseamnă că: adevărul este aşa cum îl percepem noi. Când suntem hărţuiţi sau stresaţi, de vină nu este, aşadar, timpul. Dar atunci ce anume? O privire de ansamblu asupra ideilor noastre greşite despre timp vă poate oferi câteva răspunsuri.
Ideea greşită nr. 1: Nu aveţi timp?
Văicărelile sunt la modă. Cunoaşteţi cu siguranţă povestea paharului de apă pe jumătate gol, respectiv plin, care face diferenţa dintre pesimişti şi optimişti. În ceea ce priveşte timpul, cei mai mulţi dintre noi suntem din păcate întru totul pesimişti. Vedem ce ne lipseşte - nu ce avem: şi anume, 24 de ore timp în fiecare zi. Vestea bună este: putem oricând să ne schimbăm atitudinea.
Aşadar, primul meu sfat foarte simplu este: fiţi optimişti în relaţia cu timpul! Optimismul modifică modul nostru de a gândi şi acţiona. Purtaţi-vă de parcă aţi avea timp. Studiile confirmă: o persoană care este de părere că are timp se mişcă mai calm, acţionează strategic, pare mai stăpână pe sine şi obţine, în acelaşi interval de timp, rezultate mai bune decât un pesimist presat de timp. Purcedeţi, aşadar, cu mai multă încredere la îndeplinirea sarcinilor şi obligaţiilor dumneavoastră cotidiene. Bineînţeles că veţi avea nevoie de exerciţiu şi răbdare. Câteva mici modificări comportamentale sunt însă deseori deja suficiente.
Ideea greşită nr. 2: Mai repede e mai bine!
O maşină de sortat poate prelucra într-o oră aproximativ 30.000 de scrisori - un om reuşeşte să sorteze în acelaşi interval de timp poate 1.500 de scrisori. Mai demult, poşta venea o singură dată pe zi, înainte de amiază - astăzi poştaşul nu mai conteneşte să se ivească, sub forma e-mailurilor. În anul 1996, la Bursa Elveţiană se efectuau doar 45 de tranzacţii pe secundă - în 2009, numărul lor ajunsese la 3.000!
Viaţa noastră este marcată de viteză. Numai cine nu zăboveşte, cine trăieşte mereu în viteză este considerat eficient şi plin de vitalitate. Sigur, celor mai mulţi dintre noi ne place viteza. Gonim cu 200 de kilometri la oră pe autostradă, ţâşnim cu schiurile pe o pârtie neamenajată abruptă - şi savurăm creşterea nivelului de adrenalină. Însă, dacă viaţa noastră este marcată de beţia vitezei, la un moment dat ne vom prăbuşi fără frâne în prăpastie.
Descoperiţi avantajele unei vieţi lipsite de agitaţie. "Schimb cariera cu o viaţă împlinită" este deviza aşa-numiţilor downshifter.
Aceşti oameni mizează deliberat pe decelerare. S-au săturat să cheltuiască o grămadă de bani pentru a se reface după un program de lucru stresant şi a se simţi mai bine. Renunţă la automobilul sport în favoarea unei camionete spaţioase, în locul unui concediu all inclusive în Insulele Seychelles preferă să meargă cu cortul la Marea Baltică. Ce contează este mai puţină agitaţie şi mai multă bucurie de a trai!
Ideea greşită nr. 3: Cine face multe are succes!
Ce e mult ajută! Indiferent dacă e vorba despre vitamine pentru întărirea sistemului imunitar, cafea pentru a rămâne treji sau cumpărăturile pentru o petrecere: luăm cu plăcere puţin mai mult decât e necesar. În relaţia dumneavoastră cu timpul, feriţi-vă însă neapărat de acest principiu!
Nici agenda plină până la refuz, nici nenumăratele ore suplimentare nu pot garanta succesul profesional. Să vii punctual acasă de la serviciu este incompatibil cu lumea profesională modernă? Cine nu este stresat nu face parte din această lume? Dimpotrivă: cine se încarcă mereu cu prea multe treburi se scufundă repede în haos. Cine îşi risipeşte resursele de energie se va lupta la un moment dat cu un acumulator descărcat.
Mizaţi mai bine pe calitate în loc de cantitate. Învăţaţi să recunoaşteţi când aţi atins limita şi ignoraţi posibilităţi aparent interesante. Fiindcă, în final, numai rezultatele contează. Mai puţine îndatoriri înseamnă mai mult timp pentru oamenii şi lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru dumneavoastră.
Nu vă lăsaţi intimidaţi de spaţiile goale. Fiindcă o rubrică goală în agenda dumneavoastră nu înseamnă, automat, timp liber! Aşteptaţi-vă mereu să intervină ceva neaşteptat. Păstraţi în fiecare zi o rezervă de timp pentru ceva neprevăzut. Şi dacă nu intervine nimic - cu atât mai bine. Bucuraţi-vă de timpul care v-a fost dăruit în mod nesperat. Căci timpul şi calitatea vieţii formează un tot inseparabil.
Ideea greşită nr. 4: Cu internet & CO. economisiţi timp!
"Vb" înseamnă "vorbim". Un mesaj trimis prin Twitter nu poate avea decât cel mult 140 de semne, dar ajunge în câteva secunde la milioane de oameni. Trimitem SMS-uri şi e-mailuri cu o viteză ameţitoare, traversând zonele de timp şi unităţile ritmului nostru personal. Datorită tehnologiei WLAN şi UMTS suntem permanent conectaţi şi în stand-by; fluxul nostru comunicaţional este neîntrerupt. Veştile nu le mai primim "după" ce s-a petrecut un eveniment - tehnica modernă înseamnă simultaneitate.
Telefonul mobil, internetul & co. sunt hoţii digitali de timp care au pus stăpânire pe viaţa noastră cotidiană. Suntem inundaţi de informaţii şi date. Institutul american pentru sondaje de opinie, IDC, a estimat că în anul 2008 s-au trimis la nivel mondial circa 210 miliarde de e-mailuri pe zi. Şi toate acestea trebuie citite şi prelucrate! Prin urmare, avem tot mai puţin timp de reflecţie şi reacţie, ne simţim în tot mai mare măsură hărţuiţi.
Avem, aşadar, nevoie de strategii inteligente pentru o indisponibilitate temporară. Trebuie să ne deconectăm de la mijloacele tehnice, pentru a ne putea concentra un timp mai îndelungat asupra lucrurilor importante. Deci: Bye-bye stand-by!
Ideea greşită nr. 5: Prin multitasking câştigaţi timp!
Multitasking a fost ani de zile un fenomen primit cu entuziasm. Pe internet şi în paginile revistelor de lifestyle circulă aceeaşi părere: omul modern trebuie să fie pur şi simplu capabil să realizeze mai multe lucruri simultan. Multitasking era considerat cheia productivităţii, succesului şi bunei reputaţii.
Însă vremurile s-au schimbat. "Dezastrul multitasking", "Multitasking îi prosteşte pe angajaţi", "Multitasking - o pierdere de timp" - aşa sună astăzi titlurile din ziare. Studii ştiinţifice au demonstrat de mult timp: cine face întotdeauna mai multe lucruri deodată are nevoie de mai mult timp, este mult mai neatent şi face mult mai multe greşeli. O firmă de consultanţă din New York a calculat că economia Statelor Unite pierde anual circa 600 miliarde de dolari din cauza multitasking-ului. Şi totuşi, cei mai mulţi dintre noi continuăm să facem atât la serviciu, cât şi acasă mai multe activităţi în paralel. Un lucru cu atât mai surprinzător, cu cât multitasking-ul nu dăunează numai economiei, ci şi sănătăţii: printre efectele sale secundare se numără tensiunile musculare, durerile de cap, stările de nelinişte, stresul şi, în cel mai rău caz, sindromul burnout. Multă lume pur şi simplu nu vrea să înţeleagă că unele lucruri nu pot fi realizate simultan - sau numai într-un mod nesatisfăcător. Despre Napoleon se spune că reuşea să facă patru sau cinci lucruri deodată. Ştim însă cu toţii că povestea lui nu a avut un final fericit. Prin urmare, a sosit momentul să ne luam adio de la mitul multitasking-ului şi să revenim la consacrata metodă "toate pe rând".
Ideea greşită nr. 6: Pauzele sunt inutile!
O pauză? Nici pomeneală! Cum să fac o pauză, când mai sunt încă atâtea de rezolvat? Statisticile privitoare la cifra de afaceri trebuie să ajungă urgent pe biroul şefului, într-o oră începe şedinţa, iar prezentarea pentru noii clienţi nu e nici aceasta gata...
Să lucrezi fără pauză - aceasta nu este doar imaginea angajatului ideal a atâtor şefi, ci, pentru multă lume, singura soluţie atunci când nu-şi mai vede capul de treabă. Presiunea permanentă a timpului ne face să consideram pauzele nişte întreruperi supărătoare. Suntem de părere că cine doreşte să aibă succes trebuie să muncească din greu, non-stop. Însă eficienţa şi creativitatea nu pot fi nici obţinute cu forţa, nici înlocuite cu o disciplină de fier. Oamenii nu sunt nişte maşini. Nimeni nu poate lucra de dimineaţa până seara la turaţie maximă. Fără pauze nu există nici performanţă: fiecare simte şi ştie, de fapt, acest lucru. Şi totuşi, abia dacă ne permitem să ne tragem sufletul. Când, în realitate, nişte pauze scurte sunt suficiente pentru a redobândi putere şi energie. În afară de aceasta: pauzele sunt mult mai importante pentru carieră şi sănătate decât stresul şi orele suplimentare, un fapt dovedit de atâtea personalităţi care s-au bucurat de succes - în primul rând, Winston Churchill şi Bill Clinton, care nu renunţau nici măcar în momente deosebit de critice, decât extrem de rar, la somnul de după-amiază.
Ideea greşită nr. 7: Numai leneşii se mocăie!
"Nu te mai mocăi atâta!" Vi se atrăgea şi dumneavoastră în copilărie tot mereu atenţia să nu mai pierdeţi timpul? Când, de fapt, nimic nu era mai grozav decât să ne mocăim şi să lenevim. Era atât de minunat să nu facem zile întregi altceva decât să stăm întinşi în iarbă, să desenăm cu creta pe trotuarul din faţa casei sau să ne mişcăm cu încetinitorul, fiindcă fiecare fir de iarbă, fiecare gândăcel merita să fie îndelung studiat. La un moment dat însă, am uitat cât de plăcut poate fi uneori să nu ţinem cont de timp.
Mocăiala, leneveala şi ceasurile de tihnă nu au loc în agendele noastre supraîncărcate. Dimpotrivă: facem tot posibilul pentru a depista cele mai mărunte rezerve de timp şi a folosi în mod util fiecare minut liber. Multă lume nici nu mai ştie ce înseamnă să aibă timp liber, să nu îşi planifice nicio activitate într-un anumit interval de timp. Însă uneori este necesar să nu faci nimic, orele de tihnă sunt valoroase, poate chiar vitale. Newton, Frankl sau Freud - mulţi gânditori de seamă au dovedit într-un mod convingător că marile idei se nasc de obicei în ceasurile de tihnă. Din acest motiv, ar trebui să ne permitem mai des clipe tihnite, să ne mocăim uneori şi să savurăm momentul fără un scop precis.
Nu vă lăsaţi conduşi de ideile greşite despre timp
Tot mai puţin timp pentru a realiza tot mai multe lucruri: computerul, Outlook, BlackBerry & co. îndeplinesc în joacă lucruri care pe noi, oamenii, ne aduc curând la limita puterilor. Cu toate acestea, ne angajăm într-o cursă distrugătoare cu timpul şi ne zorim unii pe alţii. Suntem o societate aflată într-un permanent stres. Totul trebuie bifat cât mai repede: munca, timpul liber, viaţa. Şi nici măcar nu ne dăm seama cât de lipsită de sens este în realitate această beţie a vitezei. Gonim pentru a ţine pasul cu ceilalţi. Ce fac ceilalţi nu poate fi greşit - nu-i aşa? Dacă uneori, în sufletul nostru, se naşte o îndoială cât de slabă, nu avem timp să-i acordăm mai multă atenţie.
Cine este mereu înconjurat de persoane hărţuite de timp nu poate să înceapă brusc să lucreze cu viteza melcului şi să-şi câştige astfel reputaţia unuia care tândăleşte mereu. Dar nu trebuie să se ajungă aici. Este suficient să nu mai intraţi imediat în panică şi să nu vă lăsaţi seduşi de himera vitezei. Dacă nu vă mai lăsaţi orbiţi de ideile greşite despre timp şi puneţi în practică sfaturile din capitolele următoare, veţi avea multe de câştigat - mult timp şi serenitate! Nu mai priviţi, aşadar, ceasul ca pe un adversar care trebuie învins într-o cursă nebună, ci ca pe un prieten care va ajută să munciţi şi să trăiţi mai bine şi mai relaxat. Descoperiţi cu simplify your time aspectele frumoase ale timpului!