28.02.2013
Piaţa hand-made se întrece pe sine în a găsi materiale neconvenţionale, başca refolosibile, pentru a realiza tot felul de bijuterii sau produse de design interior. Un fel de etichetă care-ţi garantează ţie, cumpărătorului, că obiectul cumpărat a fost creat cu maximum de grijă şi dedicare de nişte mâini omeneşti trudite şi că poartă amprenta acelui spirit. Un certificat de adopţie cu preţul pe spate. Ei bine, doi studenţi la arhitectură, un absolvent de imagine-film şi un francez (Vlad, Mihai, Cătălin şi Arthur) au preluat doar responsabilitatea acestui proces, lăsând nişte maşini mari cu laser să graveze şi să taie fâşiile de lemn după design-uri făcute de mâinile lor. Hand-made şi nu prea, dar al naibii spirit, trece şi prin laser!

De sărbătoarea romantică a Valentinului, cei care s-au lăsat pradă tentaţiei de a căuta cadouri şi au ignorat panourile publicitare cu rime despre căzi, colţare şi gresie, i-au văzut pe cei patru la târgul de cadouri de la Sala Dalles, sub numele de Concept Jupiter. Meniul zilei: bijuterii (coliere, broşe, inele, cercei), obiecte decorative cu diverse utilităţi, obiecte de iluminat, piese de mobilier, jucării şi, la desert, nişte găselniţe ingenioase proaspăt proiectate. Toate din lemn. Nu oricum. Fâşii subţiri, suprapuse sau nu, gravate, cu urme fumurii pe margini, lipite, asamblate şi colorate manual (aha!) şi impregnate cu o sensibilitate ceva mai artistică decât inimioarele roşii de pluş. Mi-au explicat întregul proces. Design-ul se face în prealabil pe hârtie şi apoi pe calculator, calculatorul fiind conectat la un aparat cu laser (sau la unul cu burghiu, pentru forme în relief) în care intră fâşia de lemn de fag ce urmează a fi decupată şi modelată conform design-ului. Se garniseşte cu plexiglas. Ah, şi băieţii se oferă să realizeze orice design personalizat al clientului pentru că deţin un atelier pe Str. Colţei, Nr 44, unde invită pe oricine să-i viziteze şi să vadă cum stă treaba cu proporţia mână / laser.

De ce lemn? Pentru că e o resursă naturală. Pentru că arată bine şi de fiecare dată altfel la gravare. Pentru că li se potriveşte, spun ei.

Nu vor să se oprească aici. Vor să intre pe piaţa mai mare a amenajării de spaţii cotidiene şi de lucru. Au prototipuri de mobilier şi multe idei. Au pus în practică un sistem de îndoire a lemnului prin care acesta devine foarte flexibil şi util. În plus, folosirea lemnului vine la pachet cu o politică de sprijinire a mediului înconjurător, încadrându-se altfel în sistemul companiilor care susţin şi contribuie la protecţia şi conservarea resurselor naturale. Unde mai pui că materialul în sine e înzestrat cu spirit, pentru că provine din copaci vii. Mă opresc aici cu filosofia. Sunt tineri şi propun un nou tip de artizanat.

Pentru 1 Martie au pregătit multe pandantive haioase şi îi puteţi găsi la Târgul Mărţişorului de la Muzeul Ţăranului Român şi Iris Titan, de pe 27 februarie până pe 3 martie 2013. Şi oricând pe reţelele de socializare. (http://www.facebook.com/ConceptJupiter)

0 comentarii

Publicitate

Sus