28.01.2003
Uimitoarea doamnă Martina

Martina Navratilova are 46 de ani. În octombrie va împlini 47. În urmă cu trei ani a anunţat că revine în circuitul profesionist. Pentru proba de dublu. Mulţi au zâmbit ironic: tenisul s-a schimbat enorm de când se retrăsese, în 1995. Alţii nu au înţeles decizia ei. Martina nu i-a prea băgat în seamă. A hotărât să revină în concursurile de dublu. În 2002 a câştigat turneul de la Madrid, alături de Nataşa Zvereva. Succesul a decis-o: a început să joace şi la simplu. Organizatorii turneului de la Eastbourne nu i-au putut refuza un wild-card, pentru că spectatorii se înghesuiau să o vadă. A disputat primul meci de simplu după 7 ani şi jumătate. A învins-o în primul tur pe Tatiana Panova, cap de serie nr. 22, în trei seturi, devenind cea mai vârstnică jucătoare care a câştigat un meci de simplu. A pierdut apoi la Daniela Hantuchova, în turul secund. În trei seturi. La începutul acestei luni s-a hotărât să joace în Australia, primul turneu de Grand Slam al anului. A ales două concursuri, dublu feminin şi dublu mixt. Partenerii: rusoaica de 17 ani Svetlana Kuzneţova şi indianul Leander Paes. În primăvara anului 1974, Paes n-avea un an când Martina cucerea, la Roland Garros (alături de Ivan Mulina), primul titlu de Mare Şlem din carieră. Ultima oară când Martina Navratilova venise în Australia fusese în 1989. S-a retras din sport în 1994.

La 29 de ani după acel prim triumf, Martina Navratilova a obţinut, la Melbourne, al 57-lea succes într-un turneu de Mare Şlem. Şi a egalat, la dublu, numărul victoriilor de la simplu: 167. La 46 de ani şi 3 luni, a cucerit titlul de dublu mixt în Openul australian. Şi a devenit cea mai în vârstă campioană din istoria tenisului. Australianul Norman Brookes, deţinătorul recordului, era doar cu o lună mai tânăr când a câştigat titlul de dublu masculin, la Melbourne, în 1924.

Duminică, 26 ianuarie 2003, pe centralul Rod Laver, publicul a aplaudat-o minute în şir. Iar ea a plâns. Şi l-a îmbrăţişat pe Paul McNamee, directorul Openului de la Melbourne, care-i fusese partener pentru titlul de mixt de la Wimbledon 1985. Avea, aşadar, victorii la dublu mixt la toate celelalte trei evenimente majore (7 în total, la Roland Garros, Wimbledon şi US Open), doar în Australia – nu. Acum are totul!

Pare că tenisul a început de la ea şi că tot ce va urma nu mai contează. Nu mai e doar o simplă jucătoare, e o legendă care ne mai lasă câte puţin să gustăm din talentul şi dragostea ei pentru tenis.

0 comentarii

Publicitate

Sus