NAŞTERI, MORŢI, ASASINATE, REVELAŢII, AVANSĂRI, ATENTATE, ÎN FINAL CU BIG BANG
§ 21 aprilie: Taurul pe câmpie atât de furios, că nu mai e nevoie de altă confirmare a fugii Universului spre roşu.
§ 22 aprilie: Se naşte Lenin. Vine pe lume Republica Sovietică
Caucaziană. Moare Mircea Eliade.
§ 23 aprilie 1564: Se naşte Shakespeare. 23 aprilie 1616: Moare Cervantes - într-o sâmbătă. 23 aprilie 1616: moare Shakespeare - într-o marţi.
§ 25 aprilie: Se naşte OUL DOGMATIC.
§ 26 aprilie: Moare Vasile Voiculescu. L-au ridicat comuniştii când avea 74 de ani. A ieşit din puşcărie după patru ani. A mai trăit 364 de zile.
§ 27 aprilie: Magellan asasinat în mica insulă Mactan din Filipine, cu lănci de bambus, de luptătorii lui Silapu Lapu. 27 aprilie: Puci comunist în Afganistan.
§ 28 aprilie: Începe acţiunea din ÎNVIEREA de Tolstoi. Răsare pe lume Republica Sovietică Azerbaidgean. Se naşte Saddam Hussein. La 7 octombrie 1960, student fiind, îl atacă pe generalul Kassem, tiranul Irakului. Este rănit de garda generalului. Scapă ca prin minune. Fuge în Siria.
§ 29 aprilie: Coborând din zeiţa Amaterasu, din lacrima Soarelui, se naşte Hirohito, mai târziu, împărat peste Ţara de la Soare-Răsare.
§ 29 aprilie: Se naşte Hirohito, viitor biolog al mării. O specie de creveţi îi poartă numele.
§ 30 aprilie: Executarea marchizului de la Mole. 30 aprilie: După muzică de Wagner, radio Hamburg anunţă moartea lui Hitler.
§ 30 aprilie: Sărbătoarea Sfintei Fecioare Valpurgis. În Noaptea Valpurgică, la sabatul dracilor şi al vrăjitoarelor, Faust i se plânge lui Mefisto că, din gura frumoasei cu care dansa, tocmai ţâşnise un şoarece roşu. MEFISTO: Şi ai fi fost mai fericit dacă ieşea unul sur?
§ 1 mai: Îi împuşcă în stradă pe demonstranţii de la Chicago.
PROFESOARA DE ISTORIE: Bucuraţi-vă, mă, zăpăciţilor de ziua de întâi mai, că-i o sărbătoare americană, nu sovietică!
§ 2 mai: Mai mult un reper la marginea mării decât o rotire a
Pământului pe cer.
§ 4 mai: Moare Tito.
§ 5 mai: Kirkegaard. Marx. Freud.
§ 6 mai: Moare Lucian Blaga.
§ 7 mai: Se naşte tovarăşul Tito în chip natural, direct din mamă
de om... Pentru că dânsul se mai naşte o dată oficial şi propagandistic, aniversându-se la această din urmă dată, 25 mai, de ziua tineretului comunist iugoslav.
§ 7 mai: Germania capitulează la Reims, în faţa puterilor apusene. Prinde să se înfiripe o zi a victoriei.
§ 8 mai: Încep, în Dealul Spirii, durerile facerii Partidului
Comunist din România.
§ 8 mai: Germania capitulează în Germania, în faţa puterii sovietice. Orele 23:16. Ziua victoriei se întăreşte.
§ 9 mai: Ziua victoriei sporeşte şi mai tare, în funcţie de fusul orar al Moscovei - ora 1:16, semnarea aceleiaşi capitulări.
§ 9 mai: Se naşte Lucian Blaga.
§ 10 mai: Se naşte independenţa României, apoi regatul. După
izgonirea regelui, vin unii care împing independenţa pe 9 mai. Şi astfel devine ea mai străveche cu o zi.
§ 11 mai: Prin fecundarea unor organe ale social-democraţiei, se
naşte în sfârşit, şi tot în Dealul Spirii, Partidul Comunist din România. Nici nu se iveşte el bine pe lume, că-l şi arestează. S-a terminat cu comunismul în România!, urlă ministrul de interne Constantin Argetoianu. Era în 1921, dar noi ştim ce ştim:
PARTIDULUI
Partid iubit, de ziua ta,
noi dăm cu secerea-n ciocan
şi cu tomata-n gogonea
şi cu cotoiul în motan.
Noi dăm din mâini şi din congrese,
din vechi sirene răsunăm,
de la urechi şi până-n fese
cu organismul te cântăm.
Căci pentru noi, tu eşti şi-ai fost
o mamă bună, tractoristă
şi brigader, şi şef de post
şi pubertate utecistă.
Ne-ai pus în mână o lopată
şi-n creier ne-ai băgat ştiinţă,
când revoluţia era fată,
organul tău a fost putinţă.
Şi d-aia-n zi de mari victorii,
noi te sărbătorim cu drag,
’telectualii, turnătorii
şi tot ce mişcă în Gulag.
§ 12 mai: Poemul citat marchează un moment semnificativ în istoria noastră literară, reprezentând debutul artistului în specia omagială.
§ 13 mai: Cea dintâi apariţie a Sfintei Fecioare la Fatima.
§ 14 mai: Ia fiinţă Tratatul de la Varşovia.
16 mai: Sfântul Brendan. Irlandez. În secolul VI, înaintea
tuturor, a traversat Atlanticul în bărci de piele. Manuscrisul NAVIGATIO SANCTI BRENDANI povesteşte cum a poposit el pe o insulă unde a aprins focul, pentru ca în curând, insula să se scufunde, căci era vorba de spinarea unei balene. Se mai arată cum dintr-o altă insulă ţâşnea foc şi săreau pietre încinse în urma micii flotile ce luneca spre vest. Iar în apropierea Americii, trebuie să fi simţit cu toţii, din depărtare, de pe mare, mireasma pădurilor de pin din Terra Nova.
§ 19 mai: Paul Broca. A cucerit regiunea limbajului din creier. A întemeiat la Paris, sub Napoleon al III-lea, un cerc de studii şi dezbateri ştiinţifice: biologie, istorie, medicină, antropologie, astronomie, filosofie, geografie, poezie. Spiritele se întruneau din când în când. Regimul le planta la discuţii câte un jandarm care să vegheze ca nu cumva să se atingă subiecte necorespunzătoare. Pe jandarm îl devasta
o plictiseală bubonică. Într-o zi, unul din ei a cerut voie să iasă la o plimbare, cu condiţia ca, în absenţa lui, să nu se discute subiecte ostile intereselor Franţei. BROCA: Nu, prietene. Stai jos şi câştigă-ţi leafa. Paul Broca: Creierul său s-a lăsat pe sine moştenire ştiinţei, spre studiu. Pluteşte într-un borcan.
§ 20 mai: Prinde fiinţă Republica Sovietică Turkestan.
§ 21 mai: Tudor Arghezi. Ajunsese pentru ceva studii la Geneva. Locuia într-o pensiune plină de ruşi. Izbucnise revoluţia din 1905. Se perinda pe acolo şi un general al ţarului, bărbat mai în vârstă, plete şi mustăţi albe, politeţe impecabilă, pinteni pocniţi în faţa doamnelor, plecăciuni, bezele. Arghezi îl tot sâcâia cum că în Rusia se întâmplă
ceva, ce se întâmplă? În faţa tuturor, la masă, s-a enervat într-o seară şi generalul: - Rusia e un cazan imens în care fierbe căcat! Iar noi toţi, în frunte cu majestatea sa ţarul, miniştrii, prinţii, marii duci, generalii, stăm deasupra şi apăsam pe capac. Dacă acest cazan va sări în aer, va umple Europa voastră de că-cat! Ai înţeles, jeune homme? - Vă mulţumesc, domnule general.