SINGUR PRIN INFERNUL ZODIACULUI
§ 19 februarie: Zi cu ceaţă luminoasă prin Micul Paris, capitala Belgiei Orientului, poveste, cu ochii mari, foarte deschişi la vântul şi la timpul, la sudul şi la estul, la marea care clatină, gata s-o trântească asupra noastră, Poarta Levantului.
19 februarie: Brâncuşi. Bunicul său ridicase deja, în lemn, cu barda, o biserică, peste drum, drept în faţa casei, în cimitir.
§ 20 februarie: Singur, ca la trei ani şi jumătate, prostit de uriaşa lume a plantelor goale, mirat continuu, sortit mirării şi aruncat în grija domnişoarei de 11 ani, să-mi împrăştie cu mătura mirarea şi să o muşc de gleznă.
§ 21 februarie: Razele soarelui îngăduite să pătrundă în Templul lui Ramses al II-lea, numai acum, de ziua naşterii sale şi la 22 octombrie, de ziua încoronării.
§ 22 februarie: Singur şi aiurea, cu nasul aproape de luciul gheţii, urmărind liniile... Ale ei, liniile patinelor. Aveam 9 ani, ea 17, în pulover alb, de lână, orbitor şi-n pantaloni roşii, lunecând în cercuri-cercuri prin asfinţitul propriei sale virginităţi: Puştiule, îmi zice, ţâcă! Ce te uiţi la picioarele mele? Sus de-acolo! Iar cerul se oglindea tot mai îngust în tăieturile patinelor.
§ 23 februarie: Petrograd, când ninge peste stilul său vechi şi peste femeile revărsate în stradă, de ziua lor universală, urlând şi dând brânci la vale timpului, amestecându-l cu ninsoarea, un bulgăre timid, apoi o avalanşă infernală, revoluţie aprinsă de femei!
§ 24 februarie: Singur şi aiurea, pierdut undeva, prin risipirile copilăriei, la 14 ani, pui năuc de bogdaproste, în zorii utecismului, iar dinspre cei 22 de ani ai ei, arătat insistent cu degetul: Ăsta, când era mic...!
§ 27 februarie: Lawrence Durrell, cu siajul fosforescent al bărcilor, noaptea, pe Mediterana, între insulele Greciei de Răsărit.
§ 29 februarie: Peştii zodiei trecând unul pe lângă altul, în direcţii opuse, indiferenţi. Realitatea aşadar începând să demonstreze că nu mai este nevoie de ea.
§ Întocmai! 1 martie: Alexandru al II-lea asasinat. 2 martie: Gorbaciov. 3 martie: Iliescu. 4 martie: cutremur. 5 martie: Stalin mort. 6 martie: Groza la putere. 7 martie: Hitler în Renania. 8 martie: revoluţie la Petrograd. 11 martie: Hitler în Austria. 13 martie: revoluţie la Viena. 15 martie: revoluţie la Buda. 15 martie: revoluţie la Pesta. 18 martie: Comună la Paris. 18 martie: demisia lui Bismarck.
§ Lapsus. 16 martie: Columb în inima Arhipelagului Bahamas.
§ Retro - 28 februarie: singur, ca-n copilărie, aproape de colţurile surâsului ei, mereu în pulover alb şi-n pantaloni vişinii, la 31 de ani, eu la 23, mai înalt decât ea, rezumându-ne unul la altul, la peste o mie de metri, în chilia unei mănăstiri, printre pini, când ninge, sub ochiul muntelui.
§ 9 martie: Mircea Eliade. Înainte de a muri, i-a ars biblioteca. Urmaşului său, continuatorului, înainte de a fi ucis, i-a dispărut biblioteca de pe ordinator.
§ 14 martie: singur şi aiurea, la 13 ani, în amurgul pionieratului, nebăgat în seamă de cei 21 de ani ai ei şi răzbunându-mă amarnic pe porcul curţii, contestându-i cu praştia forma aerodinamică, în propriul său coteţ, persecutându-l.
§ 18 martie: Astolphe de Custine. Marchiz. A călătorit în Rusia în 1837-’39. A scris în cartea sa: Rusia este sclavul în genunchi visând la dominarea lumii! Era să provoace un scandal diplomatic. L-au susţinut Georges Sand, Jules Michelet, Prosper Mérimée, Victor Hugo. Mai scria: Când copilul vostru se arată nemulţumit, când fiul vostru vă contestă, să-i spuneţi: du-te în Rusia!
§ 19 martie: Desprimăvărare. Noapte călduţă, bună de plimbări fără noimă, de beri şi şvarţuri până-n zori. De viziuni ca aceasta: Ştii ce-ar trebui la noi, nene Iancule? O tiranie ca-n Rusia!
19 martie: Singur, ca la aproape trei ani, mai mult risipit decât aiurit, prin curte, sub supravegherea domnişoarei, dar admirând din toată inima porcul, cât este el de alb şi cât de rotund, ce strălucitor şi ce puternic, un ideal! Îndesat, pe patru picioare, gata să-şi ia zborul prin acoperişul coteţului, iar pe urmele lui închipuirea, o dată cu porcul, spre stele.
§ 20 martie 1989: Zi în care s-a trecut din ciclul zodiacal de 200 de ani al Peştilor în cel al Vărsătorului. Aici rotirea merge în sens invers. În anii unor asemenea schimbări sau în preajma lor, se cutremură vremurile, cad coroane de împăraţi şi capete de regi, se prăbuşesc cetăţi şi imperii, descresc unele puteri şi cresc altele noi. S-au mai produs schimbări de ciclu zodiacal la 1789, iar înainte, la 1589, un an după risipirea pe mare a Invincibilei Armada, ridicată atunci de cea mai mare putere a lumii. Din Gemeni în Taur s-a trecut la 1389, când, la sfârşitul bătăliei de pe Câmpia Mierlei, a început să se încline asupra noastră, abia întrezărită, îndepărtată, ameninţătoare, enormă, Poarta Levantului.