Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Eseu  Sageata  Evul Media

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Linii de cercetare


Bogdan Ghiu

02.02.2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Tot mai cunoscutul galerist-promotor al artei contemporane româneşti (pe o durată a ei ceva mai lungă, pentru greutate şi densitate istorică) Mihai Pop a scăpat, în timpul unei discuţii pe care o aveam împreună, referindu-se într-o paranteză la modul de a desena al lui Pallady, o formulă pe care am prins-o din zbor, mi-am însuşit-o şi la care acum lucrez: "linii de cercetare".
 
Adică desen întrerupt, linii tatonante, segmente adăugate, "oarbe", drum înaintînd şi tăindu-se prin bezna paginii albe (a pictorului, care poate scrie oricum, inventîndu-şi însuşi scrisul, nu doar "conţinutul" acestuia, ca scriitorul), în mediul omnidisponibilităţii, precizîndu-se prin refuz, "sculptînd" nu (cred că) în absenţă, în gol, în lipsă (ca scriitorul - şi poate nici măcar ca acesta), ci în abundenţa, în preaplinul de posibiluri.
 
Linia de cercetare e scrisul ne-estetic (estetic = linia frumoasă, conturul ferm, continuu, lăsînd impresia că se pre-ştie, că nu face decît să se copieze pe sine), scrisul tatonant, orb, scrisul care repetă pentru a adăuga şi pentru a încerca să schimbe, să adauge, să moduleze. Scrisul epuizant, care încearcă să epuizeze (e utopia lui) toate posibilurile înconjurătoare, să parcurgă profitînd de întregul mediu, drumul căruia îi e greu să se despartă de mediu, să se croiască prea tranşant prin peisajul pe care-l străbate. Drum cu toţi afluenţii lui, nu cale-ntr-scop predeterminat.
 
Scris de cercetare, scris de lucru, scris de producţie.
 
Linie de producţie (ideea următoare) infinită şi colectivă, cu toţi lucrătorii-afluenţi care, tocmai, o fabrică, lăsîndu-le să le scape ("linie de fugă" în alţii).   
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer