01.02.2003
Andreea Demirgian a scris aceste texte pentru Radio Romania Internaţional unde au fost difuzate recent. Mulţumim RRI pentru permisiunea de a fi postate pe site-ul nostru.


"Cărţile sunt ca oamenii. Pe multe le întâlneşti la tot pasul dar nu-ţi produc nici o impresie: le uiţi imediat. Cu unele te întâlneşti de nevoie. Sunt altele pe care ţi le aminteşti că le-ai iubit, dar nu-ţi mai spun nimic şi câteva care pur şi simplu nu au vrut să te iubească. Dar sunt şi cărţi de care rămâi cumva îndrăgostit: crezi că le-ai uitat şi totuşi le duci atât de tare dorul. Sau cărţile cărora le-ai presimţit miracolul, fără să le fi cunoscut vreodată."

Am citit aceste cuvinte pe spatele unei cărţi - este practic, o invitaţie din partea unei prestigioase edituri bucureştene: iubiţi cărţile - pentru ca ele să vă iubească. Vă invit astăzi să păşim împreună într-o librărie specială - se numeşte "Cărtureşti" şi este mai degrabă o experienţă decât un loc unde se vând cărţi. Cu siguranţă cel care a gândit-o îşi iubeşte cărţile de-acasă. Pentru că la Cărtureşti e ca şi cum ai intra în biblioteca unui prieten abia întors din Colonii - dornic să iţi arate "comorile" aduse de peste Ocean.

Încăperea este micuţă dar luminoasă. Rafturile sunt ticsite de cărţi, albume şi volume de toate culorile şi din toate domeniile: de la preţioasele reviste de arhitectură - până la albume cu picturile lui Dali sau volume din seria "fashion memoire" - cu fotografii realizate după modelele creatorului Thierry Mugler. Dicţionare Larousse între ale căror coperţi pare să se fi strâns întreaga înţelepciune a lumii, poeziile lui Omar Khayyam dar şi operele complete ale unor autori de valoare universală: Shakespeare, Mark Twain, Charles Dickens... Cărţi de filosofie, cărţi de magie, cărţi de psihologie... Am regăsit la Cărtureşti multe din cărţile copilăriei - cele ale căror titluri smulg un zâmbet mic. Le-am regăsit şi pe cele din studenţie - tratate de specialitate si volume scrise sau coordonate de profesori universitari. Elegantele ediţii de opere complete ale clasicilor români - scoase de Academia Română - cu coperţi albe, aliniate cuminţi în cutiile lor speciale. Nu lipsesc romanele secolului 20 - cele pe care le citeau şi bunicii şi părinţii noştri, cele pe care o să le citească probabil şi copiii noştri.

Şi apoi stativele cu muzici - cd-uri şi casete cu muzica popoarelor, jazz, swing, "muzica tânără a anilor ‘60" - în general albume pe care nu le găseşti pe tarabe. Într-o vitrină înaltă - ceaiuri din cele vândute în punguţe de hârtie - verzi, negre, chinezeşti, indiene, englezeşti - cu arome naturale - dacă e să e luăm după ce scrie pe plic. Cutii speciale pentru păstrat ceaiul, filtre de hârtie şi petecuţe de pânză, zahăr candel tăiat în prisme micuţe şi transparente - tot ce trebuie pentru un ceremonial al ceaiului.

Ar mai fi de spus, poate, că dacă gazdele de la Cărtureşti, te văd că ştii cum să te apropii de cărţi, ştii cum să le atingi, cum să le răsfoieşti fără să le strici, te poftesc să te aşezi la măsuţa rotundă şi să le priveşti în voie... şi în plus îţi oferă, din partea casei - un ceai după pofta inimii.

0 comentarii

Publicitate

Sus