21.04.2014
A venit iarăşi primăvară (ştiu că inginerii de texte nu recomandă să începi un text cu o propoziţie atît de mălăiaţă, dar lăsaţi-mă să-mi tihnească bucuria). Tot cerul bătrîn şi zdrenţăros, care părea gata-gata să se prăvălească pe pămînt, s-a luminat. Norii uriaşi, cenuşii, ce l-au acoperit cît a ţinut iarna, au lăsat loc unei zări larg deschise. Peste tot lucesc băltoacele în soare. În vîrful nucilor din grădini graurii fluieră de zici că-s oameni, atrăgînd grăuriţele cu fluierături care de care mai ademenitoare. Prin pomii mai joşi botgroşii vor să le dea replica, dar nu scot decît nişte piuituri caraghioase.

Oamenii au ieşit prin grădini: se aprind focuri, se sapă, se fac straturi, se pun aracii la vie. Fumul din grădina noastră se încolăceşte într-o parte şi-n alta, trece peste garduri, amestecîndu-se cu fumul din grădinilor vecinilor. Vorbele trec şi ele peste gard dintr-o parte în alta. Se discută de războiul din Libia:
- Vai, săracii oamenii ceia, îi face una cu pămîntu' cu bombardamentele. Da', tanti Săndică, avei mata un chitonag de fier, îl mai ai? întreabă vecinul din stînga.
- Ţi-l dau acuma, Lică, zice mama.
- Parcă ce, îi mare lucru să ne bombardeze şi pe noi? Ruşii îs la o azvîrlitură de băţ. Nici n-apuci să pui ceapa şi boaf! bomba peste noi. Mai vrea cineva nişte harpagic, că mi-o mai rămas? zice şi vecinul din dreapta.

Îndreptîndu-şi şalele trudite, mama se uită în zare înspre dealul neguros al Păunului, parcă să vadă dacă nu vine vreun avion de bombardament. De-acolo, dinspre dealul Păunului, i-au aşteptat tomeştenii mei pe americani. Cînd eram mic, mă ducea tata la tuns la Ţîrlică. De fapt, nu-i îi era lui de tunsul meu, ci de faptul că acolo se întîlneau mai mulţi, discutau politică şi buchiseau un ziar, încercînd să ghicească un singur lucru: cînd vor veni americanii! "Uite aşa" - trasa o linie cu mîinile prin aer nenea Mihai, fratele tatei - "o să vedeţi cum coboară tancurile americane pe dealul Păunului. Pîr-pîr-pîr! Pîr-pîr-pîr!". Ş-au tot aşteptat ei mai multe cincinale, dar americanii n-au mai venit.
- Vai, săracu', cum i-o tăiat gîtu' lu' ceala în Afganistan. O înnebunit lumea; da' nu mai ai nişte ceapă nebună, Mariane? Să-mi dai şi mie vreo două fire.
- Îţi dau, tanti, cum să nu-ţi dau.

Sape, hîrleţe, chitonage, seminţe şi vorbe trec peste garduri. Şi fumul trece peste garduri. Deocamdată. Cît o să-l mai lase comisarii de la UE şi or să ne mai dea voie să facem focuri prin ogrăzi şi prin grădini. Cică o lege cu "fumăritul" au şi dat, dar deocamdată nu se pune în aplicare. După aceea...

Deocamdată timpul are iarăşi răbdare cu noi. Nu mai sînt nici cincinale...Porcii îi tăiem tot ca înainte şi ca de totdeauna. Chişca e tot chişcă, vinul e tot vin, iar ţigăncuşele de pe Valea Lupului sînt la fel de ochioase şi şturlubatice ca şi în urmă cu o sută de ani, chit că acum vorbesc la mobil: "Ce face mă-ta, fa?". Domnii poliţişti le cheamă pe la secţie să le mai astîmpere. Uneori le ţin şi noaptea, ca să le... cerceteze. Ca şi tovarăşii miliţieni de dinainte, ca şi domnii jandarmi de mai dinainte...

Ocupaţi cu răsăditul, cu săpatul, vorbim de Afganistan, compătimim pe japonezi, după care libienii îşi primesc şi ei partea de compătimire. Şi ne dăm cu părerea peste garduri ce şmecherie mai pun la cale americanii. Fiecare contribuim cu cîte ceva la bunul mers al însămînţatului şi al războiului. Straturile se aliniază frumos ca nişte falange macedonene, seminţele îşi ocupă locul lor în tranşeele minuscule. Iar cartofii ca nişte grenade gravide se ascund în biutele mici din pămînt reavăn.

Pe cerul slobod, scînteietor se hîrjoneşte o pereche de porumbei. Numai prostul nostru de cîine o ia, beat de fericire, de-a curmezişul prin straturile abia întocmite.
- Huo, turboiule, aruncă mama cu bulgări după el. Pe urmă îl scuză către mine: Îi bucuros şi el săracu'!
- Mergem să mîncăm? zic.
- Nu mi-a mînca. E aşa de frumos afară...

3 comentarii

  • frumos!...
    Barbu Brailoiu, 22.04.2014, 13:24

    ... nu numai afară. domnul acesta are ceva de spus. şi ştie cum să o facă mai bine şi mai atrăgător.

  • Mulțumesc, domnule Barbu
    Radu P., 25.04.2014, 10:56

    Tocmai eram într-un cazan de descurajare, iar comentariul D-voastră nu a făcut decât să mă îmbărbăteze o leacă.

  • 5/5
    C. Balan, 02.08.2014, 06:36

    Le-am luat si eu la rind - sase ieri, opt azi -, formidabile sint povestile dvs! In cea de fata, irelevantul aparent al conversatiei nu e nimic altceva decit o ciripitura colectiva a satului - efervescenta primaverii, reluarea muncilor cimpului, bucuria "c-am iesit din iarna". Am ramas cu memoria unei zile perfecte in care nu s-a-ntimplat nimic deosebit... am pus cartofi, ceapa, am tras in piept mirosul de pamint, iarba abia mijita si fum, am despicat iar firul in patru cu vecinii... de parca am fost si eu acolo! :)

Publicitate

Sus