04.06.2004
Alte ştiri din România-Hazlia. Peste două zile votăm. Cu alte cuvinte, hotărâm la cine va fi brişca administraţiei publice în următorii patru ani. (Banc ajutător: - Nii, Bace, cânele îţi mâncă şunca! - Mâncă pe mânie-sa că brişca-i la mine) Cine va fi luat prin surprindere de căderile de zăpadă în noiembrie. Cine va înfrăţi localităţile noastre lipsite de apă curentă şi conducte de gaz, cu orăşele sau sate din civilizata Europă, dornică să vadă viaţa la ţară, aşa cum o trăiau stră-stră-bunicii. Cine va semna scrisorile politicoase prin care primăria mă va anunţa că nu pot beneficia de o locuinţă socială întrucât am depăşit vârsta de 35 de ani. (Un coleg a primit o astfel de scrisoare la o săptămână după ce împlinise 35 de ani, deşi cererea lui fusese depusă când avea 30). Cine va zâmbi camerelor de luat vederi şi cine va spune senin: n-avem terenuri pentru case, n-avem fonduri pentru blocuri, n-avem spaţii de închiriat, n-avem cu ce să reparăm locurile de joacă, n-avem, nu se poate, nu există...

Locuiesc în patria lui Vanghelie - primar adulat de cartierele Rahova, Ferentari... ridiculizat îndelung şi sistematic de mass-media, cercetat pentru delapidare şi nu numai, reabilitat public prin mesaje publicitare plătite cu bani grei. Primarul meu nu se sfiieşte să împânzească sectorul cu afişe, lipite unele dintre ele cu scotch maro peste alte postere electorale. În unele fotografii îşi suflecă mânecile, din altele ne priveşte demn şi zice: cu acelaşi curaj, rămân la primărie. Eu nu mă supăr, oamenii din cartierul meu îl iubesc, îl vor vota şi probabil va mai avea un mandat de 4 ani pentru a termina, în sfârşit, şcoala de lux inaugurată cu popă şi premier în doar o lună de zile de la preluarea clădirii la roşu. Bine, după plecarea delegaţiei oficiale, şcoala - ca orice decor de lux, a început să se sfărâme pe ici pe colo, unde nu fusese finisată pe bune ci doar de ochiul presei.

Undeva în spatele Academiei Militare, în ditamai intersecţia, a rămas uitată de vreme o căsuţă înconjurată cu plasă metalică. Arată jalnic, curtea este plină de gunoaie, însă este locuită, pentru că tot timpul văd rufe întinse la uscat pe o sârmă de aluminiu. Într-una din plimbările mele de seară am văzut că echipele electorale au lipit afişe până şi pe gardul acelor oameni. Eu cred că în locul lor m-aş fi înfuriat foarte tare. Sau dacă eram eu cea din poze, aş fi luat-o ca pe o insultă la adresa inteligenţei mele... ca pe o glumă proastă sau ca pe o promisiune intrinsecă pe care ştiu că nu aş onora-o... cărui primar îi pasă de o casă uitată? Sau de maidanul din spatele facultăţii de electrotehnică, pe care pasc idilic cai legaţi la căruţe cu coviltir. Dar destul despre primarul meu. Recent l-am văzut pe unul din candidaţii la primărie cântând aproape şoptit "Ava-raaaa-muuuu" - probabil un refren din filme indiene menit să atragă voturile nostalgicilor "Lanţului Amintirilor". N-am îndrăznit să schimb postul. Şocul a fost prea mare.

O ştire difuzată de agenţia Rompress mi-a atras atenţia şi mi-a stârnit lacrimile. Dacă e de râs sau de plâns, veţi hotărî dumneavoastră. "Zeci de prezervative purtând sigla Partidului Naţional Liberal au fost vândute în zona de nord a judeţului Harghita, în comuna Bilbor", informează corespondentul Rompres. "Prezervativele, în ambalaj roz, au lipite pe o parte un autocolant cu sigla PNL, iar pe cealaltă parte mesajul ''Tare ca piatra, Iute ca săgeata''. Conducerea centrală a filialei judeţene a Partidului Naţional Liberal a declarat că se disociază de asemenea materiale electorale care sunt la limita decenţei şi a recunoscut că iniţiativa aparţine filialei Bilbor a PNL, care a împrumutat ideea de la liberalii mureşeni. Candidatul liberal la primăria Miercurea Ciuc, Tiberiu Pănescu, a declarat că autocolantele au fost realizate la Topliţa, iar prezervativele electorale au fost vândute tinerilor cu drept de vot din Bilbor. ''Nu am avut cunoştinţă de realizarea unor astfel de materiale electorale, iar PNL Bilbor nu a cerut părerea conducerii centrale a filialei Harghita'', a precizat Tiberiu Pănescu. La rândul său, preşedintele PNL Harghita, Ionel Cibi, a afirmat că singurele mesaje electorale folosite de liberalii harghiteni sunt ''Împreună pe un drum mai bun'' şi ''Muncim pentru dumneavoastră, votaţi pentru dumneavoastră''. ''Este ceva jenant care nu ne caracterizează'', a conchis Ionel Cibi".

Ne jenează dar se întâmplă. Am auzit destul de des că politica e o târfă de lux. Iată, mai nou lucrează cu prezervativ. Politicianul român face ghiduşii, îşi suflecă mânecile, îşi fredonează sloganurile, se autoironizează, încearcă să combine fotbalul cu administraţia, lăcrimează, promite reduceri pentru pensionari (atenţie, iar cresc impozitele pe salarii), programe pentru copiii defavorizaţi (şi ei sunt ai noştri, copilul nu are nici o vină), mai multe parcări, mai multe case, mai multe pieţe, mai multe locuri de muncă, mai multe serbări populare, focuri de artificii, concerte în aer liber, case pentru rezidenţi în curţile spitalelor, pază în şcoli, parcuri...

În România, categoria socială la care nimeni nu se gândeşte este cea a oamenilor apţi de muncă, angajaţi, plătitori de impozite. Pentru că de fapt ei... cam 6 milioane, sau câţi or fi cu adevărat responsabili, duc în spate şi întreţinerile neplătite şi medicamentele necompensate ale părinţilor-pensionari, şi fondul clasei din care se renovează de fapt şcoala copiilor lor şi editurile particulare care tipăresc manuale alternative şi plicurile pentru doctori şi şpaga pentru poliţist sau pentru funcţionarul de la primărie... N-am auzit pe nici unul din candidaţii pe care i-am ascultat să rostească o vorbuliţă spusă strict pentru această categorie socială.

"Cu cine votaţi?" m-a întrebat un taximetrist. "Nu ştiu încă, dar dumneavoastră?" "Eu aş vota cu Stolojan, mi-a plăcut de el dar ştiu că indiferent pe cine votez iese tot cine trebuie... Aşa e de fiecare dată...". Nu ştiu cine "trebuie" anul ăsta. Ştiu doar că brişca doar aparent e la mine.

0 comentarii

Publicitate

Sus