01.11.2014
Într-o prelegere din anul 2011 în cadrul TEDx la Silicon Valley numită Povestea TEDx, Lara Stein punea în discuţie unul dintre principalele scopuri ale seriei TEDx, la a cărei lansare în întreaga lume a contribuit şi ea în 2009. Tema prezentării ei era "Cum să creezi o mişcare globală şi cum să o menţii de natură personală". Referindu-se la acest subiect, Stein mai întâi şi-a propus să afle dacă TEDx este de fapt o mişcare, o tendinţă sau un trib.


Ea a început cu o definiţie a mişcării - "mişcările sunt grupări de indivizi sau organizaţii de mari dimensiuni, uneori informale, care se concentrează pe subiecte politice sau sociale specifice" - ceea ce, după estimările sale, descrie foarte bine TED şi misiunea sa în unele privinţe, dar nu şi în altele. TED are tendinţa de a include multe grupuri şi afiliaţii politice şi în general îmbrăţişează numeroase ideologii deopotrivă politice şi non-partizane. De asemenea, ea a luat în considerare şi în final a respins conceptul de tendinţă. TED merge mult mai departe decât o simplă tendinţă. Tendinţele sunt de obicei asociate cu mofturile şi capriciile modei schimbătoare. Şalvarii sunt o tendinţă. TED, pe de altă parte, are o putere constantă.

Fondat în 1984 de Richard Saul Wurman la punctul de convergenţă dintre trei câmpuri diferite - tehnologie, divertisment şi design (Technology, Entertainment and Design) - TED s-a dezvoltat permanent şi a ajuns un fenomen internaţional care acoperă aproape toate domeniile cunoaşterii şi eforturilor omeneşti. Mai mult, scopurile acestei fundaţii internaţionale non-profit sunt departe de a fi epuizate. TED are o misiune merituoasă şi ambiţioasă: împărtăşirea democratică de informaţii. Pe site-ul web, organizatorii TED declară: "Credem cu tărie în puterea ideilor de a schimba atitudini, vieţi şi, în cele din urmă, lumea. Pe TED.com, construim un centru de distribuire gratuită a cunoaşterii de către cei mai inspiraţi gânditori ai lumii - şi o comunitate de suflete curioase care absorb ideile şi se angajează în dialog, atât online, cât şi la evenimentele TED şi TEDx din întreaga lume, pe tot parcursul anului". (Vezi http://www.ted.com/about/our-organization)

Dată fiind răspândirea la nivel global, Lara Stein declară în discursul ei că noţiunea de "trib" descrie cel mai bine conferinţele TED. Potrivit definiţiei de dicţionar, tribul este "o diviziune socială într-o societate tradiţională care constă din familii sau comunităţi în corelaţie prin legături sociale, economice, religioase sau de rudenie, cu o cultură sau dialect comune". TED nu reprezintă un trib în sens literal tradiţional, însă acest concept descrie, prin analogie, modul în care sunt înrudiţi membrii acestuia - în ciuda nenumăratelor diferenţe etnice, naţionale, politice şi sociale - printr-un angajament comun de a împărtăşi informaţii semnificative. Aceştia cred nu numai în motto-ul TED - şi anume, că ideile "merită să fie împărtăşite" - dar şi în ipoteza că transmiterea ideilor potrivite are rolul de a genera lucruri pozitive semnificative în lume. Prin idei "potrivite" înţeleg acele idei care contribuie la transmiterea de cunoştinţe ştiinţifice din numeroase domenii, la dezvoltarea afacerilor, propăşirea individuală şi a comunităţilor, precum şi la creşterea artei şi culturii în general.

În calitate de admirator şi participant la seria de conferinţe TEDx, înţeleg misiunea TED şi mă impresionează realizările acestora. Pe 20 septembrie 2014, am participat prin intermediul unui interviu via Skype, la evenimentul TEDxReghin numit "Brizant!" (un concept tradus drept "foc şi apă") cu tema "magia vieţii", organizat de Sorin Suciu în ţara mea natală, România. Evenimentul a avut loc în oraşul Reghin, cunoscut drept "oraşul viorilor". Participanţii care au vorbit despre ce înţeleg ei prin magia şi semnificaţia vieţii proveneau din diferite profesiuni şi domenii de interes: economie (Daniel Moga); comunicare şi coaching de viaţă (Christina Varo); coaching sportiv pentru copii şi tineri (Mihai Corui); electronică (Sorina Lupu); afaceri (Flaviu Roman); medicină (Nora Chifor) şi scris / critică de artă (eu însămi). În ciuda perspectivelor diferite, vorbitorii au avut în comun onestitatea răspunsurilor şi angajamentul de a comunica idei în public.


Pentru mine, acest eveniment local TEDx a întruchipat principiile articulate de Lara Stein atunci când a dezvoltat seria de conferinţe TEDx - evenimente culturale organizate independent - în peste 130 de ţări şi 1.200 de oraşe în întreaga lume. TEDx înseamnă diseminarea cunoştinţelor către toată lumea, nu doar către elite. Înseamnă diseminarea cunoştinţelor în numeroase oraşe, mari sau mici, capitale sau oraşe de provincie. Înseamnă diseminarea cunoştinţelor atât în ţări dezvoltate, cât şi în curs de dezvoltare. Înseamnă diseminarea cunoştinţelor de către oameni din toate categoriile şi domeniile de expertiză, nu doar de academicieni.

E nevoie de un echilibru real pentru a combina competenţe largi, democratice cu standarde de calitate. Pentru că TEDx promite standarde - discursurile sunt revizuite - însă nu sunt "elitiste". Oricine poate participa ca vorbitor la aceste conferinţe, dacă prezentarea pe care doreşte să o susţină întruneşte standardele organizatorilor locali şi sunt aprobate de administraţia centrală de la New York. Deoarece organizatorii conferinţelor locale TEDx au mare autonomie, forumul rămâne deschis şi democratic în fapt, nu doar în teorie.

Această combinaţie de conferinţe în oraşele mari, şi prezentări în comunităţile mai mici se asigură că vorbitorii au o audienţă interesată de ceea ce au aceştia de spus. Din punct de vedere statistic, puţini participanţi au o audienţă largă, internaţională. La fel ca în orice alt forum public, cu cât vorbitorii au fost mai vizibili iniţial - şi mă gândesc aici la intelectuali "publici" precum Alain de Botton, sau profesionişti binecunoscuţi în mediul de afaceri precum Steve Jobs - cu atât vor fi mai vizibili şi în cadrul seriilor de conferinţe TED. Aşadar nu e surprinzător că prezentarea din 2005 a lui Steve Jobs "Cum să trăieşti înainte să mori" a fost una dintre cele mai populare prelegeri TED din toate timpurile.


Dar existenţa conferinţelor organizate la nivel local TEDx garantează că nimeni nu vorbeşte în gol. Fie că sunt celebrii sau relativ necunoscuţi, că se adresează unei largi audienţe internaţionale sau unei mici comunităţi locale, niciun vorbitor nu este lăsat să se simtă ca o picătură de apă lipsită de semnificaţie într-un ocean de comunicare de idei. Cu toţii au audienţă şi au şanse să aibă un impact pozitiv în comunitatea lor. Aşa cum a spus Maica Teresa odată, "Noi simţim că ceea ce facem este doar o picătură într-un ocean. Dar oceanul ar fi mai mic dacă i-ar lipsi această picătură de apă".

0 comentarii

Publicitate

Sus