Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Gastronomie  Sageata  Homo edens

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Bucătăria îndrăgostiţilor - Reţete afrodiziace: ştiinţă veche, gusturi noi


Cristina Stoica

06.06.2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Există o gastronomie a amorului !

Compusă, fireşte, din alimente care "înflăcărează" simţurile, dar şi din rafinament, un vîrf de cuţit de exotism la îndemînă şi citate culturale. E o altfel de bucătărie decît cea familială sau tradiţională - cînd prea superficiale, cînd prea vîrtoase. Aduce mai degrabă cu o colecţie de cărţi poştale din momentele de vis parfumat ale vieţii sau din locurile fermecătoare care s-au transformat de mult în repere ale civilizaţiei: ţărmul Mediteranei, India, cafenelele Vienei, Franţa ca un mozaic gourmet... Dacă simte imboldul şi vrea să ţeasă vraja timpului petrecut în doi, oricine poate fura plăceri din uriaşul repertoriu al savorilor amoroase. Îi trebuie doar o mînă uşoară, ochi de artist şi o inimă generoasă.



Cuprinsul volumului Bucătăria îndrăgostiţilor - Reţete afrodiziace: ştiinţă veche, gusturi noi (Editura Compania, 2004)
- Spune-mi cum găteşti, ca să-ţi spun pe cine iubeşti !
- Principalele ingrediente afrodiziace
- Nimicuri însemnate
- La început a fost... vasul
- Plăceri vinovate
- Iar la sfîrşit, o cafea...

Cristina Stoica (n. 1963) are o formaţie de filolog germanist. După cîţiva ani de profesorat (1986-1992), a devenit jurnalist de radio, colaborînd de asemenea la publicaţiile de limba română şi germană. Din 1999 este redactor-şef al Editurii Burda (România), unde coordonează reviste de ambient şi life-style, printre care şi Secretele bucătăriei.



Spune-mi cum găteşti, ca să-ţi spun pe cine iubeşti !


Multe popoare socot că dragostea trece prin stomac. Alegerea şi pregătirea bucatelor, ca şi prezentarea şi savurarea lor dimpreună au o semnificaţie afectivă şi, de ce nu, erotică. Şi atunci cînd ne delectăm cu o mîncare reuşită, şi atunci cînd iubim, ne abandonăm simţurilor, ne bucurăm de forme şi culori, de arome şi gusturi. Iar o masă apetisantă într-un cadru romantic poate fi cel mai reuşit preludiu al amorului.

Asociată iubirii, mîncarea ne apare mai degrabă ca un ritual decît ca o necesitate. Bucătăria erotică este slow food, adică opusul lui fast food. Cînd ne grăbim, un fast food ne poate salva din mers de la înfometare, însă nu ne va oferi nimic în plus. Cînd ne desprindem din goana zilnică şi ne permitem să devenim beneficiari de slow food, alunecăm în răsfăţul gustului, mirosului şi privirii. În plus, o masă adevărată, luată pe îndelete şi cu plăcere, lasă loc şi dialogului afectuos. Cîte poveşti de dragoste nu s-au înfiripat la o cină romantică !


Ghicitul în... farfurie

Cei ce stăpînesc arta gătitului sînt, de bună seamă, nişte senzuali. Se pricep să potrivească ingredientele, să-şi dea frîu liber fanteziei, să caute îngemănări surprinzătoare de arome şi culori. Vor gusta delicat din oale, pentru a devora apoi totul fără regrete. Pentru că ştiu să plutească în voie pe aripile plăcerii.

Cînd gătim pentru fiinţa iubită, îi facem, în fapt, o declaraţie de dragoste. Căutăm să-i ghicim preferinţele, să-i facem un chef, să-i trezim simţurile. Vrem să ne încîntăm partenerul, dar şi să-l surprindem, să-l impresionăm, să-l cucerim. Dacă vreţi să-l cunoaşteţi mai bine, puteţi încerca să gătiţi împreună. Curăţînd, tăind, potrivind bunătăţile, mîinile lucrează laolaltă, se ating, ajung să se ştie. Dar şi gîndurile se unesc, alegînd şi pregătind savorile viitoare, iar simţurile se înalţă dimpreună atunci cînd se desfată cu mîncăruri rafinate.


Amor cu polonicul

O masă în doi seamănă cu clinchetul a două pahare de cristal, ciocnite pentru a anunţa un moment fericit. Chiar ritualul mesei poate avea virtuţi afrodiziace ! Desigur, prezentarea felurilor chemate să ne poarte pe aripile iubirii ţine de preferinţele şi de imaginaţia fiecăruia. Preludiul mesei, cadrul în care se va desfăşura au rostul lor - e preferabil să simţim în jur arome proaspete, îmbietoare, de portocale, de mere sau de scorţişoară. O masă intimă trebuie să ofere mirosuri, consistenţe şi culori variate pentru a deschide toate apetiturile. De pildă, un cocteil de creveţi proaspeţi servit în cupe elegante, urmat de o salată colorată, presărată cu seminţe de susan, alături de o bucată de carne suculentă sau de un peşte uşor cu legume, iar în final un sufleu de ciocolată... Mmm, sună promiţător, nu ? Şi să nu uităm că orice aliment dus la gură cu degetele poate căpăta virtuţi afrodiziace ! Stridiile stimulează fantezia erotică nu numai pentru că sînt bogate în zinc, care sporeşte producţia de testosteron, ci şi pentru că se mănîncă numai cu mîna. Căpşunile, provocatoare prin aspectul lor, devin afrodiziace şi prin maniera în care le mîncăm, mai ales dacă le muiem în ciocolată topită...

Femeia şi bărbatul se întîlnesc, gustă împreună şi încearcă lucruri noi, se delectează, schimbă impresii. Faţă în faţă, îşi povestesc vrute şi nevrute, rîd, se sorb din priviri, se provoacă, uită de tot ce e în jur. Masa este şi un bun prilej de a observa felul de a fi şi de a iubi al celuilalt: dacă se bucură de mîncare din plin, apucînd iute o chifteluţă cu mîna şi ducînd-o la gură, e un senzual ; dacă manevrează tacîmurile cu mare grijă, este un protocolar sau un pedant ; dacă se arată foarte reţinut, e doar un sclifosit ; dacă laudă mîncarea şi pe bucătar, e, sigur, un galant ; dacă prea se înfruptă din bucate, atunci e un haplea etc. Şi apoi, să fie oare corecte toate aceste concluzii rapide ? Atît despre femei, cît şi despre bărbaţi ?

Se ştie că bărbaţii sînt cei mai buni bucătari profesionişti. Dar dacă un bărbat oarecare se pricepe la gătit, are cu siguranţă un as invidiabil în mînecă ! Femeia invitată la masa pregătită de admiratorul său îi va aprecia atît de mult harul, încît va tinde să-i treacă uşor cu vederea cîteva defecte. Cît despre maestrele cratiţei, se înşală cine crede că un compliment pentru reuşita lor gastronomică e vreodată de prisos...

Oricine ar găti - el pentru ea, ea pentru el, sau amîndoi, cot la cot -, importantă este atmosfera, dispoziţia sufletească. Dragostea şi energia cu care vor condimenta mîncarea li se vor întoarce înzecit. Morala e simplă: gătiţi cu pasiune şi creativitate, şi veţi avea o relaţie pe măsură !


Eternul elixir

Oamenii caută din timpuri străvechi reţete pentru a spori apetitul sexual, substanţe care să-i facă apţi de performanţe fără de care amorul ar fi searbăd sau s-ar stinge. Cea mai recentă descoperire ar fi miraculoasa Viagra. Dar micuţa pastilă albastră nu e un panaceu şi nici nu poate înlocui o experienţă milenară care repertoriază mirodenii, plante aromate, legume, fructe, alimente şi licori diverse în stare să stimuleze libidoul.

Botezate afrodiziace, după numele anticei zeiţe a iubirii, Afrodita, anumite mîncăruri şi băuturi, elixiruri ale amorului sau leacuri miraculoase se regăsesc în folclor şi în literatura cultă, dar puţini sînt oamenii de ştiinţă care le-au consacrat studii. Cercetarea se limitează, în general, la testarea unor preparate hormonale sau a unor medicamente menite să corecteze disfuncţii sexuale masculine.


Atenţie, pericol !

Reputaţia afrodiziacă a unor substanţe e de sursă strict populară. Astăzi, unele dintre ele ne par cel puţin dubioase, iar altele sînt chiar periculoase pentru sănătate.

Cel mai cunoscut afrodiziac este cantarida, o pulbere obţinută din insecta numită chiar cantaridă sau gîndac-de-frasin (Lytta vesicatoria sau Cantharis vesicatoria), răspîndită în sudul Europei. Hipocrat avea ştiinţă de acest tratament, iar împărăteasa Livia, temuta şi misterioasa soţie a lui Octavian Augustus, strecura praf de cantaridă în mîncarea unor membri ai familiei imperiale, împingîndu-i astfel să se compromită prin comportamentul lor sexual indecent. Atunci cînd se simte ameninţat, gîndacul Lytta vesicatoria secretă o substanţă iritantă, numită cantaridină, menită să-i alunge pe duşmani. Cantaridina este însă produsă de mascul şi în timpul copulaţiei, şi are un efect stimulator asupra femelei. Pe lîngă proprietăţile sale excitante şi diuretice, substanţa este şi extrem de toxică, putînd provoca afecţiuni grave ale tractului digestiv, uneori chiar moartea. În 1772, Marchizului de Sade, celebru pentru scrierile sale erotice, i s-a intentat un proces sub acuzaţia că ar fi încercat să otrăvească nişte femei - dorind să le stimuleze sexual, marchizul le oferise dulciuri îmbogăţite cu cantaridă. Femeile n-au manifestat un apetit erotic sporit, în schimb, s-au îmbolnăvit.

În Zimbabwe, vracii vînd o tradiţională viagra africană - un preparat afrodiziac numit vuka-vuka (în limba unui trib local, vuka înseamnă trezeşte-te !). Există două variante de vuka-vuka: una de origine vegetală, cealaltă obţinută dintr-o insectă din genul Mylabris, înrudită cu cantarida şi conţinînd tot cantaridină.

De-a lungul timpului s-a recurs şi la alte afrodiziace stranii, cum ar fi extractele din testicule de animale sau pulberea obţinută din corn de rinocer. A funcţionat aici, desigur, analogia cu funcţia unor organe sau cu anatomia unor animale. Practica a dovedit însă că nu se obţine cu asemenea mijloace nici un plus de vioiciune erotică.


Invitaţie la cafea


Cafea cu arome
Ingrediente
125 ml de cafea tare
2 cuburi de zahăr
40 ml de rom
cuişoare măcinate, scorţişoară măcinată, ghimbir (cîte un vîrf de cuţit din fiecare)
1/2 linguriţă de coajă de portocală rasă
frişcă făcută în casă din smîntînă şi îndulcită cu zahăr vanilat

Fiecare cub de zahăr se pune într-o cană. Peste zahăr se toarnă romul. Apoi se adaugă mirodeniile. Se toarnă cafeaua fierbinte şi se amestecă pînă cînd zahărul se topeşte complet. Se decorează cu frişcă.



Cafea irlandeză
Ingrediente
250 ml de cafea rece
40 ml de whisky
2 bile de îngheţată de vanilie
1 vîrf de cuţit de pudră de cafea
puţină frişcă

Se toarnă whiskyul în pahare şi deasupra se aşează o bilă de îngheţată. Se toarnă cafeaua rece şi se decorează cu o pălărie de frişcă, peste care se presară pudra de cafea.



Cafea mélange
Ingrediente
cafea fierbinte
zahăr
spumă de lapte

Se toarnă cafeaua fierbinte în căni sau în pahare termorezistente şi se îndulceşte. Se bate laptele spumă şi se toarnă peste cafea. Şi aceasta este, de fapt, o specialitate vieneză.



Cafea rusească
Ingrediente
125 ml de cafea fierbinte
2 linguriţe de zahăr
125 ml de vin roşu
2 linguriţe de votcă

În cafeaua fierbinte, îndulcită, se toarnă vinul roşu. Se pune pe foc. Cînd încep să se formeze perle, se adaugă votca şi se mai încălzeşte pînă aproape de punctul de fierbere. Se toarnă repede în pahare termorezistente şi se serveşte imediat.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică




0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Babette reîncărcată (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cârciumi (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Chick party
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Între acte (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Amintiri toscane
Sageata Toate articolele din această rubrică


PUBLICITATE




CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer