Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Fugă


Alina Andrei

26.06.2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Un dulău a fugărit un porumbel şi i-a scăpat înainte să-i atingă coada cu botul când acesta s-a ridicat în zbor. El s-a oprit descumpănit şi a părut năuc şi caraghios în acelaşi timp. Bătrânul care i-a văzut a râs în sinea lui iar apoi a fugit şi el după autobuz. L-a pierdut. Şoferul i-a închis uşa în nas şi l-a lăsat acolo, în staţie, singur şi descumpănit. Dulăul l-a văzut dar nu a râs pentru că dulăii nu ştiu să râdă.

Băiatul acesta fuge şi el mâncând pământul. Până acum a sărit peste trei garduri s-a izbit de oameni şi de pomi, s-a împiedicat, a căzut, s-a ridicat şi a fugit din nou. Mâinile i se bălăngănesc în faţă şi în spate, o dâră se salivă i se scurge pe bărbie şi el nu are timp s-o şteargă. Are genunchii pantalonilor murdari de pământ şi pute a sudoare şi a frică. Nu-l urmăreşte nimeni şi nimeni nu se va găsi să-l oprească şi să-i tragă două palme să-şi revină şi să-i arunce din cap toate prostiile. Fuga lui a început în curtea spitalului, în dosul lui mai exact, acolo unde era doar un pacient în pijama vărgată, cu papuci de plastic, şosete flauşate şi cu nasul bandajat pe jumătate. Bandaj cu sânge negru, închegat, şi totuşi bărbatul şi-a aprins o ţigară. Probabil că scotea fumul doar pe gură, însă nu ştim asta, băiatul a întors spatele şi a fugit lăsând uşa să se lovească cu un zgomot sec de geamuri zguduite.Cu câteva ore înainte mai multe perechi dansau şi chiuiau în curtea unei biserici la hramul ei, cu taraful sub pomi, grătar cu mici, fum, frunze căzute pe ţambal şi maşinăria de făcut floricele într-un colţ. Burţile pline de bere şi carne de porc săreau şi tot săreau, lipite de alte burţi. Burtă de bărbat lângă burtă de femeie, subţiori transpirate şi frunţi năduşite. N-ai fi putut să le opreşti să sară şi să tot sară pe acolo, să se învârtă printre celelalte burţi. Lângă maşina de făcut floricele de porumb zăcea un trup de femeie acoperit cu o faţă de masă pătată cu muştar. Era vânzătoarea şi doar papucul ce-i ieşea de sub faţa de masă şi conturul vag lăsa să se întrevadă că e cineva acolo. A murit electrocutată şi nimeni nu a venit să o ia de acolo sau să o înlocuiască la vândut floricele. Burţile dansau şi nu s-au oprit decât seara târziu când taraful a obosit să cânte pe bani puţini. Cineva de la televiziune a băgat microfonul sub gurile celor care dansau şi i-a întrebat de ce dansau lângă moartă. Cei care dansau au spus că nu e treaba lor şi dacă toţi dansează şi muzicanţii cântă şi preotul nu zice nimic ei de ce să se oprească, doar au dat bani pentru hram. Reporterul a obosit să ţină microfonul sub gurile celor care nu încetau să tot sară şi să se învârtă prin curte, aşa că a plecat la redacţie după câteva minute. Când s-a dat ştirea pe post moarta mai era acolo, sub faţa de masă pătată de muştar, fiind dusă la morga spitalului mai târziu.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer