Sigur, au pierdut, dar au arătat ambiţia şi determinarea pe care suporterii "Tricolorilor" o aşteptau de la ei în faţa echipei gazdă, Franţa, favorită la câştigarea trofeului. Nu a fost cel mai remarcabil meci cu putinţă, francezii jucând sub valoarea lor adevărată şi părând timoraţi şi copleşiţi uneori de ocazie, iar când fluierul de final s-a auzit într-o mare de 75.113 de oameni, românii s-au simţit pe bună dreptate ghinionişti să nu obţină un rezultat de egalitate.
Meciul a avut nevoie de un moment de magie care să despartă cele două echipe, prinse într-un 1-1 parcă echitabil până în minutele finale ale jocului. Atunci, Dimitri Payet a făcut un pas în faţă, remarcându-se providenţial din toţi cei 22 de jucători de pe teren. La câteva minute după ce şutul său fermecător a adus victoria echipei sale, Payet a fost înlocuit, iar în mijlocul clocotului mulţimii care s-a ridicat în picioare să-i mulţumească, a realizat ceea ce reuşise să facă. Cu greu şi-a stăpânit lacrimile, oferind un prim moment emoţionant al acestui Campionat European şi arătând ce înseamnă acesta pentru Franţa.
Cunoscută ca o echipă care începe meciurile bine, Franţa s-a găsit în corzi în primele minute ale jocului, iar România a fost cea care s-a instalat în jumătatea adversă, dând speranţă propriilor suporteri. Un număr de aproximativ 15.000 dintre aceştia au oftat îndelung la faţa locului când Bogdan Stancu a ratat o ocazie monumentală, nimerindu-l cu ghinion pe portarul Hugo Lloris din 5 metri, dar semnul că România era gata de luptă fusese dat. Francezii au avut nevoie de timp pentru a-şi reveni după debutul mai puţin reuşit, dar au făcut-o, iar ocaziile au început să apară şi la poarta apărată de Ciprian Tătăruşanu. Olivier Giroud a ratat câteva, spre uşurarea românilor, care au intrat la pauză cu un scor de egalitate mulţumitor.
Dacă cineva s-a mirat de debutul bun din prima repriză al României, probabil a făcut-o şi când acelaşi Stancu a ratat încă o şansă notabilă în debutul celei de-a doua. Zece minute mai târziu, Giroud deschidea scorul în urma unei faze controversate în care portarul Tătăruşanu a simţit că a fost faultat în aer de atacantul francez. Sărind împreună spre o minge centrată de pe dreapta, Giroud s-a poziţionat mai bine şi a deschis scorul în delirul spectatorilor. Puţină lume se aştepta ca România să mai revină în meci, dar a făcut-o dintr-un penalti acordat corect şi executat de Stancu. Ce curaj trebuie să ai să îţi asumi această responsabilitate după două ocazii mari ratate!
Timpul se scurgea către un rezultat de egalitate oarecum drept când Payet a decis că remiza nu e suficientă pentru fanii ţării gazdă. Denis Alibec a pierdut posesia, iar după câteva pase rapide, jucătorul francez - care reuşise să se remarce şi până la execuţia sa colosală - a preluat cu dreptul şi a şutat cu stângul din afara careului, mingea intrând în plasă sub transversala colţului lung, Tătăruşanu fiind doar un spectator de lux al unui şut năprasnic. Franţa a avut ocazii mai multe, România le-a avut pe cele mai mari, însă şutul lui Payet a fost cel care a decis rezultatul partidei.
A fost un moment de excepţie al unui jucător de excepţie care la 29 de ani joacă similar unui tânăr care şi-a dat seama de valoarea sa. După o carieră destul de ştearsă în care a trecut pe la Nantes, Saint-Étienne şi Lille, Payet s-a remarcat la Marseille în 2015, iar West Ham l-a adus în campionatul Angliei, unde a impresionat încă de la venirea sa. Un specialist - poate cel mai bun din lume la ora Campionatului European 2016 - al fazelor fixe, Payet a arătat că ştie să şuteze şi cu stângul, dar şi cu mingea în mişcare.
Golul său a fost cireaşa de pe tortul unei prime zile reuşite a turneului - atât pentru competiţia în sine, care s-a bucurat de un meci bun şi o ceremonie de deschidere impresionantă pe Stade de France, cât şi pentru România, care poate privi înainte cu încredere spre meciurile cu Elveţia şi Albania în ciuda înfrângerii. Calificarea în optimi este în mâinile jucătorilor.
Saint-Denis: Franţa - România 2-1 (Giroud 57', Payet 89' / Stancu 65' pen.)
11 iunie 2016: Albania - Elveţia (ora 16); Ţara Galilor - Slovacia (ora 19); Anglia - Rusia (ora 22)
sursa foto: Facebook UEFA EURO
Dan Dracea este jurnalist sportiv.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.