13.06.2016
În timp ce mingea degajată în disperare de Selçuk İnan cădea înapoi spre gazon, un om a urmărit-o cu o atenţie desăvârşită, iar chiar când aceasta era pe cale să lovească pământul, el a aplicat execuţia care a decis meciul. A fost un gol de primă clasă al lui Luka Modrić - un voleu executat neaşteptat şi precis de la 25m de către cel mai bun jucător de pe teren. El a adus victoria Croaţiei împotriva Turciei în primul meci al celei de-a treia zile a Campionatului European.
 
A fost o zi cu trei meciuri în care nu s-a pus nicio clipă problema învingătoarelor, şi totuşi doar una dintre ele a câştigat la două goluri diferenţă. Impresia este că la acest turneu se ratează mult şi echipele nu reuşesc să facă pasul decisiv către victorie atunci când au ocazia. Cu toate acestea, rezultatele zilei au fost cele fireşti. Fără goluri multe, turneul din Franţa a reuşit până în acest moment să ofere meciuri frumoase.

 
Momentul de magie al lui Modrić a decis de unul singur partida dintre Croaţia şi Turcia, un meci important al grupei D care se anunţă echilibrată. Pe Parc des Princes din Paris s-au întâlnit două foste semifinaliste de Cupă Mondială, dar croaţii au controlat meciul aproape în întregime şi s-au impus. Ar fi putut să o facă cu un scor mai convingător, dar în final victoria le-a adus trei puncte meritate şi valoroase. Croaţia este una din puţinele echipe care au impresionat cu adevărat până acum în competiţie, dominând pentru perioade lungi meciul de la Paris şi arătând foarte confortabil în posesia balonului deşi timpul petrecut la minge nu a fost foarte îndelungat. Jucătorii au combinat rapid şi s-au demarcat excelent, fiind de mirare că au reuşit să marcheze doar cu o execuţie individuală de excepţie, şi nu ca urmare a jocului echipei. Spania, care face parte din aceeaşi grupă D şi este privită ca principală favorită la locul 1, va avea mult de furcă împotriva Croaţiei lui Modrić.
 
Al doilea meci al zilei a fost şi cel mai dezechilibrat, dar scorul s-a dovedit a fi, în mod surprinzător, tot 1-0. Polonia nu a avut nici un fel de probleme în faţa echipei debutante la un Campionat European a Irlandei de Nord. Principalul jucător periculos al polonezilor, Robert Lewandowski, a fost neutralizat cu succes de apărarea nord-irlandeză, însă nu a fost suficient. Ofensiva Poloniei a fost întâmpinată de un joc foarte defensiv al adversarilor, iar la capătul primei reprize, scorul a fost unul alb în partida arbitrată, la Nisa, de brigada română condusă de Ovidiu Haţegan. La scurt timp după pauză, Arkadiusz Milik a marcat unicul gol al întâlnirii cu unul din cele 18 şuturi expediate de polonezi spre poarta nord-irlandeză. Polonia a început turneul cum şi-a dorit, cu o victorie, în timp ce nord-irlandezilor le va fi greu să marcheze şi în următoarele două meciuri din grupă.
 

 
Tot 18 şuturi au expediat şi germanii împotriva Ucrainei în ultima partidă de pe 12 iunie. A fost cel mai deschis meci de la Campionatul European de până acum, în ciuda faptului că Germania a practicat un joc de posesie zdrobitor. Cu toate acestea, o fază fixă şi un contraatac au adus golurile victoriei. Mai întâi, Shkodran Mustafi a deschis scorul, marcând cu capul după o lovitură liberă centrată în careu de pe partea dreaptă. Germania şi-a creat numeroase alte ocazii, în special în repriza a doua, când Ucraina a dat semne de oboseală. Golul final a venit în prelungiri, ca urmare a unui contraatac fulgerător, Mesut Özil centrând pentru ca Bastian Schweinsteiger să marcheze. Veteranul fusese trimis în teren de doar câteva minute, însă fanii germani de pe stadion şi-au arătat din plin aprecierea pentru favoritul lor, cântând şi scandându-i numele chiar şi la finalul meciului, când acesta le-a mulţumit îndeaproape. Una dintre principalele candidate la ridicarea trofeului pe 10 iulie, Germania a făcut un meci de debut foarte bun în faţa unei echipe adverse care nu s-a baricadat în apărare şi a căutat să joace activ.
 
Rezultate 12 iunie:
Paris: Turcia - Croaţia 0-1 (Modrić 41')
Nisa: Polonia - Irlanda de Nord 1-0 (Milik 51')
Lille: Germania - Ucraina 2-0 (Mustafi 19', Schweinsteiger 90+2')
 
13 iunie 2016:
Spania - Cehia (ora 16); Irlanda - Suedia (ora 19), Belgia - Italia (ora 22)
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
 

0 comentarii

Publicitate

Sus