12.06.2016
Ziua a doua a Campionatului European a fost umbrită de incidentele dintre suporteri de la finalul meciului dintre Anglia şi Rusia, iar ceea ce a trebuit să fie o notă de subsol a devenit un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte securitatea de la turneul final. Este cazul însă ca aceste evenimente negative să fie puse deoparte, fiindcă fotbalul trebuie să fie despre poveştile frumoase pe care le creează, iar pe 11 iunie 2016 am avut numeroase astfel de exemple.


 
Am putut vedea în premieră doi fraţi jucând unul împotriva celuilalt la un European. Pe Internet a circulat îndelung o poză în care Granit Xhaka şi fratele său Taulant se aflau unul lângă altul, în tricouri diferite, unul reprezentând Elveţia, celălalt reprezentând Albania. Altă imagine înfăţişa o femeie în tribunele stadionului purtând un tricou conţinând un steag roşu care era împărţit la mijloc pentru a reprezenta jumătate din drapelul Elveţiei, şi jumătate din cel al Albaniei. Era mama fraţilor de pe teren.

Meciul dintre cele două echipe a fost decis în primele minute ale partidei, când Fabian Schär a deschis scorul cu o lovitură de cap după un corner. Elveţia, principala candidată la locul doi într-o grupă care mai conţine pe Franţa şi România, a părut să aibă forţa să se distanţeze, dar golul fundaşului central s-a dovedit a fi în final singurul de pe Stade Bollaert-Delelis din Lens. Viitoarele adversare ale României au oferit un meci mai echilibrat decât era cazul, considerând că albanezii au jucat mai mult de o repriză cu un om în minus pe teren după eliminarea căpitanului Lorik Cana. Ocazii mari au fost ratate de ambele părţi, iar impresia generală este că România se va putea lupta de la egal la egal cu fiecare dintre cele două echipe în viitoarele confruntări.

 
O altă premieră a avut loc la Bordeaux, unde Ţara Galilor a disputat primul ei meci la un Campionat European. Şi a câştigat. Ajutată de o lovitură liberă transformată de superstarul Gareth Bale, echipa s-a impus târziu prin golul rezervei Hal Robson-Kanu, după ce Ondrej Duda egalase pentru slovaci. Meciul a fost unul strâns, iar un rezultat de egalitate poate că ar fi fost mai echitabil. Dar fotbalul rar reflectă cu exactitate ce s-a întâmplat pe teren. Urcând puţin de la nivelul gazonului, peste 37.000 de spectatori au asistat la momente extraordinare oferite de fanii galezi, care au cântat aproape tot meciul, întregul stadion fiind scufundat într-o armonie magică.

Fotbalul ne-a arătat apoi ambele feţe ale monedei, cu suporteri ruşi şi englezi încăierându-se după fluierul final de la Anglia - Rusia. Pe teren, englezii au controlat în mare măsură meciul, dar au fost nevoiţi să aştepte o fază fixă pentru a trece în avantaj, Eric Dier aducându-l cu a doua lovitură liberă transformată a zilei. Chiar atunci când părea că Anglia va înregistra prima sa victorie în debutul la un Campionat European din 1980 încoace, veteranul Vasily Berezutski nu a fost de acord, aducând un egal oarecum nesperat ruşilor cu o lovitură de cap în prelungiri. E ciudat să vezi în clasamentul grupei că Ţara Galilor este deasupra mult mai titratei echipe a Angliei, dar totul se va putea schimba în meciul direct dintre cele două, un adevărat derbi britanic.

Anglia - Rusia
 
11 iunie 2016 a fost o primă zi plină de fotbal în această vară dedicată Campionatului European. Sărbătoarea este de acum în plină desfăşurare, iar zeci de alte meciuri vor urma. Poveşti se vor scrie, suporteri vor cânta, vor aplauda, vor plânge şi se vor bucura, iar jucătorii de pe teren vor face totul posibil. Contrastul dintre cele întâmplate în tribunele de la Bordeaux şi Marseille este însă îngrijorător. De ce nu sunt toţi suporterii galezi?
 
Rezultate 11 iunie 2016:
Lens: Albania - Elveţia 0-1 (Schär 5')
Bordeaux: Ţara Galilor - Slovacia 2-1 (Bale 10', Robson-Kanu 81' / Duda 61')
Marseille: Anglia - Rusia 1-1 (Dier 73' / Berezutski 90+2')

12 iunie 2016:
Turcia - Croaţia (ora 16); Polonia - Irlanda de Nord (ora 19); Germania - Ucraina (ora 22)
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. 
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.

0 comentarii

Publicitate

Sus