România nu a putut să repete jocul bun prestat împotriva Franţei şi în al doilea său meci la Campionatul European. Cu toate acestea, a ieşit din partida cu Elveţia cu un punct care se poate dovedi a fi preţios. A fost nevoie tot de o lovitură de la 11 m pentru ca România să marcheze, iar Bogdan Stancu şi-a luat inima în dinţi şi a înscris a doua oară în acest turneu de la punctul cu var.
Era minutul 19, iar România nu arătase mare lucru pe teren până atunci. Elveţia, o formaţie cu jucători de valoare, dar care nu apăsaseră pe acceleraţie în meciul de debut câştigat împotriva Albaniei, a fost superioară echipei lui Anghel Iordănescu. Golul ei egalizator a sosit abia după pauză, când Admir Mehmedi a străpuns plasa porţii lui Ciprian Tătăruşanu cu un voleu puternic din interiorul careului. În ultima jumătate de oră, niciuna din echipe nu a dorit să rişte prea mult, iar scorul a fost păstrat până la fluierul final. Elveţia a fost mulţumită cu cele patru puncte care îi asigură cel puţin locul 3 în grupă şi în mare măsură calificarea mai departe. România, în schimb, are nevoie de o victorie împotriva Albaniei pentru a avansa în optimile de finală. Ne aşteptam ca totul să se rezume la asta, nu? Planul este respectat.
Pe Parc des Princes din Paris, oboseala şi-a spus cuvântul asupra jucătorilor români. Ei nu au fost capabili să alerge ca în meciul de deschidere cu Franţa, preferând să fie foarte pasivi, să se apere în jumătatea proprie şi să încerce să lovească pe contraatacuri - şi acelea, destul de haotice. Dorinţa a fost acolo. S-a văzut din cartonaşele galbene strânse de "Tricolori" în prima repriză. Din păcate, efortul nu a putut fi susţinut pentru întreaga durată a meciului, chiar dacă Iordănescu a efectuat nu mai puţin de patru schimbări faţă de formaţia care a început primul meci. Claudiu Keşerü a fost aruncat în luptă ca vârf împins, iar lui Andrei Prepeliţă, Alexandru Chipciu şi Gabriel Torje li s-a acordat şansa de a impresiona ca titulari. Nu au prea făcut-o. Poate Torje s-a remarcat puţin.
Ocazii au apărut, dar senzaţia a fost că cele ale României au venit mai mult pe fondul norocului sau inspiraţiei individuale de moment decât a muncii colective. Cu multe mingi înălţate în faţă fără vreo ţintă anume, românii au avut şi o bară, la şutul din careu al lui Cristian Săpunaru. Elveţienii l-au testat pe Tătăruşanu prin Haris Seferović, iar Blerim Džemaili a trimis cu capul puţin pe lângă. Când fluierul de final a venit, ambele echipe erau cu gândul la ultimul meci al grupei. Pentru România, acela va fi decisiv. Duminică seara, pasivitatea şi apărarea nu o vor califica. Echipa trebuie să joace ofensiv şi să caute să domine şi să înscrie. În meciul cu Elveţia, România nu a mai arătat ca o echipă care merită să fie în optimile unui Campionat European. E datoria ei să ne arate că merită în meciul cu Albania.
La doar o oră după încheierea partidei, Franţa a reintrat pe scenă în al doilea meci al grupei A. Apărarea Albaniei a fost greu de străpuns pentru echipa ţării gazdă timp de 90 de minute, dar francezii au câştigat din nou. Dimitri Payet a înscris iar în ultimele secvenţe ale meciului, dar de data asta Antoine Griezmann a fost eroul Franţei, deschizând scorul în ultimul minut regulamentar de joc şi dând drumul delirului din tribunele Stade Vélodrome din Marseille. Al doilea meci şi a doua victorie reuşită pe final, dar din nou, francezii nu au impresionat în mod deosebit. Cu o linie de atac modificată din care iniţial au lipsit Griezmann şi Paul Pogba, Franţa a fost lipsită de inspiraţie. În ciuda calificării în optimi deja matematic obţinute, echipa lui Didier Deschamps va avea nevoie în viitor de un joc mult mai puternic pentru a-şi îndeplini obiectivul de a ridica trofeul la Saint-Denis pe 10 iulie 2016.
Primul meci al zilei a pus faţă în faţă echipele Rusiei şi Slovaciei în grupa B. Vladimír Weiss şi Marek Hamšík au contribuit decisiv la victoria celei din urmă, golurile lor din prima repriză aducând trei puncte importante slovacilor înaintea ultimului meci, cu Anglia. Hamšík a impresionat prin calitatea golului său, un şut cu efect din unghi plasat impecabil spre vinclu, dar şi prin pasa decisivă la golul similar reuşit de Weiss. Rusia a controlat meciul în mare parte, chiar dacă ineficient, dar a oferit o replică puternică în ultimele minute de joc. Denis Glushakov a redus din diferenţă cu 10 minute rămase de jucat, dar în ciuda atacurilor furibunde din final, ruşii nu au mai reuşit să salveze un egal cum au făcut-o cu Anglia în primul meci. Cu un derbi Anglia - Ţara Galilor urmând a se disputa, grupa pare deschisă în continuare pentru oricare din echipe. Sigur, cu doar un punct strâns în două partide, Rusia se află în corzi, iar Slovacia a făcut un pas mare înspre calificare prin victoria de pe Stade Pierre-Mauroy din Lille.
Rezultate 15 iunie:
Lille: Rusia - Slovacia 1-2 (Glushakov 80' / Weiss 32', Hamšík 45')
Paris: România - Elveţia 1-1 (Stancu 18' pen. / Mehmedi 57')
Marseille: Franţa - Albania 2-0 (Griezmann 90', Payet 90+6')
16 iunie:
Anglia - Ţara Galilor (ora 16); Ucraina - Irlanda de Nord (ora 19); Germania - Polonia (ora 22)
Sursa foto: Facebook UEFA EURO
Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.