17.06.2016

A trecut o săptămână de când Campionatul European din Franţa a debutat cu ţara gazdă învingând România printr-un gol marcat în ultimele 10 minute de joc. De atunci, alte 11 goluri din totalul de 34 au fost înscrise în momentele de final ale meciurilor şi doar 10 în prima repriză. Este turneul golurilor marcate târziu, iar ziua a şaptea a competiţiei a adus alte două astfel de reuşite, printre care una extrem de importantă pentru o echipă emblematică.
 
Toate cele trei reprezentative ale Regatului Unit prezente la turneul final au jucat pe 16 iunie, două dintre ele duelându-se direct într-un meci plin de orgolii, dar şi cu o miză mare în ceea ce priveşte economia grupei B. După ce a fost egalată în prelungiri de Rusia în primul meci, Angliei i-a venit rândul să câştige puncte suplimentare în minutele adiţionale tocmai împotriva rivalilor din Ţara Galilor. A fost un succes extrem de important pentru englezi, mai ales pentru că la pauză erau conduşi după a doua reuşită a lui Gareth Bale, la acest turneu, din lovitură liberă. Joe Hart ar fi putut face mai mult la şutul puternic venit de la aproximativ 30 de metri distanţă, dar realitatea a făcut ca Anglia să fie condusă la pauză şi să se vadă nevoită să caute soluţii în a doua repriză.

 
Soluţiile au fost găsite atunci când antrenorul Roy Hodgson a schimbat doi jucători ofensivi la pauză, introducându-i pe teren pe Jamie Vardy şi Daniel Sturridge, cei care au adus în final victoria cu 2-1. A fost un risc pe care Hodgson şi l-a asumat, iar Vardy a egalat cu ceva mai mult de jumătate de oră rămasă din meci după ce o deviere fericită l-a pus în poziţie ideală de a marca în careu. Ceea ce Anglia a făcut mai departe - câştigând după ce a fost condusă la pauză - a fost special, dat fiind că echipa nu mai reuşise să o facă niciodată în 24 de meciuri la turneele finale la care a luat parte. Egalul ar fi fost un rezultat nemulţumitor, iar Marcus Rashford - alt atacant - a fost introdus la rându-i pe teren pentru a încerca să obţină victoria pentru Anglia. În final, Sturridge a fost cel care a adus-o, după o fază încâlcită petrecută în careu, în prelungirile partidei. Englezii pot răsufla liniştiţi. Sunt calificaţi în optimile de finală şi vor juca un ultim meci cu Slovacia pentru a determina poziţia pe care vor încheia grupa. De partea cealaltă, Ţara Galilor are soarta în propriile mâini, meciul cu Rusia urmând să fie decisiv, pe 20 iunie.
 
S-au mai jucat şi două meciuri din grupa C. Germania şi Polonia au produs un spectacol frumos, etalând un fotbal puternic şi ambiţios - două echipe foarte bune care s-au anulat reciproc pe teren. La capătul unui meci fizic, cele două nu au putut fi despărţite, iar meciul a reprezentat prima remiză fără gol a Campionatului European din 2016. Germania a dominat mai mult posesia şi a părut mai periculoasă în construcţie, însă Polonia a irosit ocaziile mai mari ale meciului. La final, ambele echipe au părut mulţumite cu rezultatul de egalitate. Dat fiind că ultima rundă din grupă le va pune faţă în faţă cu Irlanda de Nord şi Ucraina, e greu de crezut că Germania şi Polonia nu se vor califica de pe primele două poziţii din clasament.

 
Şi fiindcă tot am menţionat Irlanda de Nord şi Ucraina, cele două s-au întâlnit pe teren la Lyon, rezultatul final dovedindu-se a fi unul surprinzător. Nord-irlandezii s-au impus cu golurile din a doua repriză ale lui Gareth McAuley şi Niall McGinn, eliminând practic matematic o formaţie a Ucrainei care a dezamăgit profund în acest al doilea său meci. Deşi au avut o posesie zdrobitoare, explicaţii pentru faptul că jucători precum Yevhen Konoplyanka sau Andriy Yarmolenko nu au putut să o transforme în goluri sunt greu de găsit. Nord-irlandezii s-au apărat şi au lovit decisiv prin McAuley în una din cele doar câteva perioade de timp în care s-au apropiat ameninţător de poarta adversă. Meciul a fost oprit pentru câteva minute când o furtună s-a abătut asupra stadionului, aducând cu ea bucăţi de grindină. Apoi, în prelungiri, McGinn a împins mingea în poartă pentru a stabili scorul final după un alt şut respins iniţial de portarul Andriy Pyatov. Irlanda de Nord, aflată la debutul într-un Campionat European, ar putea să se califice în optimile de finală de pe locul al 3-lea al grupei C.
 
Rezultate 16 iunie:
Lens: Anglia - Ţara Galilor 2-1 (Vardy 56', Sturridge 90+2' / Bale 42')
Lyon: Ucraina - Irlanda de Nord 0-2 (McAuley 49', McGinn 90+6')
Saint-Denis: Germania - Polonia 0-0
 
17 iunie:
Italia - Suedia (ora 16); Cehia - Croaţia (ora 19); Spania - Turcia (ora 22)
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.

0 comentarii

Publicitate

Sus