18.06.2016
Printre alte goluri venite în minutele de final, meciurile de pe 17 iunie 2016 ale Campionatului European au oferit şi câteva noutăţi remarcabile. O primă victorie la scor, o revenire de senzaţie şi o partidă întreruptă din cauza problemelor făcute de suporteri. La finalul zilei, alte două echipe şi-au asigurat prezenţa în optimile de finală. Au fost victorii obţinute în stiluri total diferite de către Italia şi Spania, în timp ce Croaţia a dat cu piciorul unei victorii clare, în minutele de final.
 
Incidentele din tribune nu au ajutat. Croaţia jucase bine şi în prima partidă, cea împotriva Turciei, iar în faţa cehilor era cotată drept favorită. Liniile de mijloc ale celor două echipe nu ar fi putut să fie mai diferite. Pe de-o parte, Luka Modrić a coordonat cu atingeri de geniu atacurile croaţilor, iar ieşirea sa de pe teren din a doua repriză - aparent din cauza unei accidentări care s-ar putea dovedi problematică - a slăbit mult calitatea fotbalului jucat de echipa sa. De cealaltă parte, veteranii cehi Tomáš Rosický şi Jaroslav Plašil au suferit în faţa jocului viguros al adversarilor. Deschiderea scorului a venit firesc spre finalul primei reprize, atunci când Ivan Perišić a marcat cu un şut excelent la colţul lung după o acţiune individuală.
 

 
După pauză, croaţii au continuat să domine partida în mod autoritar, iar când echipa cehă a greşit o pasă simplă în apărare, Ivan Rakitić părea să fi pus victoria în afara oricărui pericol cu a sa scăriţă de efect pe deasupra lui Petr Čech. Apoi a urmat schimbarea lui Modrić, dar şi un gol superb marcat cu o lovitură de cap de Milan Škoda. Senzaţia era că a fost doar golul consolării marcat de cehi, dar meciul avea să ia foc în final, aproape la propriu. Un grup de aşa-zişi fani croaţi au aruncat cu torţe şi petarde în teren, punând sub semnul întrebării din nou forţele de securitate care ar fi trebuit să-i împiedice să aibă în posesia lor astfel de lucruri. Meciul a fost întrerupt pentru câteva minute, iar la reluare, Cehia a lovit.
 
Atacurile lor furibunde au fost cu greu oprite de croaţi, iar în prelungiri Domagoj Vida a comis un henţ inexplicabil în propriul careu. Lovitura de la 11 m rezultată a fost transformată de Tomáš Necid. Nejucând nimic aproape tot meciul, cumva Cehia s-a salvat, iar o victorie în ultimul meci împotriva Turciei o poate califica în optimile de finală. Croaţia, în ciuda imploziei suferite la Saint-Etienne, arată ca o echipă extrem de puternică, dar doar cu Modrić pe teren. Meciul final al grupei dintre Croaţia şi Spania se anunţă a fi unul delicios.
 
În cealaltă partidă jucată în grupa D, spaniolii s-au distrat cu o echipă a Turciei evident inferioară. Spania a reuşit să marcheze de trei ori - prima echipă care o face la această ediţie a turneului - fără o replică din partea turcilor şi a obţinut calificarea matematică în optimile de finală. Practicând jocul de pase deja clasic în peninsulă, spaniolii au găsit breşa mult mai repede decât au făcut-o împotriva Cehiei cu câteva zile în urmă. Ca şi atunci, o lovitură de cap a deschis scorul. De data asta, Álvaro Morata a fost autorul frumoasei execuţii. Atacantul avea să lovească din nou în a doua repriză, stabilind scorul final după o acţiune tipică a Spaniei care a început însă dintr-un offside rămas nepenalizat. Nolito a marcat golul secund înainte de pauză, dar ca de atâtea şi-atâtea ori, Andrés Iniesta a fost omul de bază al naţionalei spaniole. Coordonând jocul cum puţini alţii ştiu să o facă, jucătorul Barcelonei a luminat meciul şi a oferit Spaniei un avânt considerabil după victoria chinuită din prima partidă, dar şi o calificare meritată în optimi.

 
În primul meci al zilei, Italia şi Suedia s-au întâlnit venind după partide contrastante realizate cu câteva zile în urmă. După o primă repriză de fotbal neimpresionant, italienii au început să preseze mai mult, iar într-un final de meci în care au lovit şi bara la lovitura de cap a lui Marco Parolo, au reuşit să câştige. Faza golului a fost extrem de simplă, iar suedezii trebuie să fie nemulţumiţi de modalitatea în care s-au apărat. O aruncare de la margine a fost deviată cu capul până la Éder, iar brazilianul naturalizat a croşetat prin apărarea statică a Suediei şi a trimis un şut la colţul lung pentru a califica şi Italia în optimile de finală. Fotbalul pare extrem de simplu uneori, iar golurile marcate în finalurile de meci par a nu se mai opri.
 
Rezultate 17 iunie 2016:
Toulouse: Italia - Suedia 1-0 (Éder 88')
Saint-Etienne: Cehia - Croaţia 2-2 (Škoda 76', Necid 90+3' pen. / Perišić 37', Rakitić 59')
Nice: Spania - Turcia 3-0 (Morata 34', 48', Nolito 37')
 
18 iunie 2016:
Belgia - Irlanda (ora 16); Islanda - Ungaria (ora 19); Portugalia - Austria (ora 22)
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.

0 comentarii

Publicitate

Sus