23.06.2016
După 13 zile de foc pline de fotbal, faza grupelor Campionatului European s-a încheiat. De acum, totul se va juca sub presiunea eliminării, în meciurile directe ce încep cu optimile de finală. Nu vom mai avea calcule, socoteli, târguieli despre puncte, şi toate aceste jocuri aritmetice pentru a determina cine avansează mai departe în turneu. Se va decide pe teren de acum. Faza grupelor s-a terminat, dar ce zi finală am avut!
 
Ultimele patru meciuri au avut loc sub spectrul calculelor intense, căci numeroase echipe aşteptau să-şi afle soarta din optimile de finală, sau să treacă peste dezamăgirea de a pleca acasă înfrânte. Grupa F a fost cea mai interesantă dintre toate. Supranumită "grupa egalurilor" după ce trei din primele patru meciuri ale ei s-au încheiat astfel, ea nu a dezamăgit în ultima zi. Discuţiile înainte de Islanda - Austria şi Ungaria - Portugalia erau centrate în jurul lui Cristiano Ronaldo, căpitanul şi talismanul portughez. Va reuşi acesta să-şi revină din pasa slabă şi să-şi califice echipa în optimi? Răspunsul a fost că da, dar a fost un da mai timid, căci meciul dintre Portugalia şi Ungaria s-a încheiat tot la egalitate. Dar ce meci a fost!

 
Portughezii au început să atace încă din start, dar Ungaria, ţintind primul loc în grupă după un succes răsunător cu Austria şi un egal cu Islanda, a lovit prima prin şutul magnific de la distanţă al lui Zoltán Gera. Nani a egalat pentru ca echipele să intre la vestiare pentru pauza meciului cu scorul de 1-1. Nimeni nu se aştepta la cele 20 de minute care au urmat. Balázs Dzsudzsák a înscris dintr-o lovitură liberă deviată, Ronaldo a egalat din nou - devenind astfel primul jucător care a marcat cel puţin un gol la patru Campionate Europene diferite -, iar câteva minute mai târziu, Dzsudzsák a înscris cu încă un şut deviat. Ca în filme. Ronaldo a egalat iar, şi după şase goluri înscrise la foc automat, echipele au părut să cadă de acord că scorul e bun pentru ambele, în special ţinând cont că în celălalt meci al grupei, Austria şi Islanda se aflau şi ele la egalitate. Căci a fost grupa egalurilor.

 
Minutele s-au scurs încet-încet, cu Ungaria gândindu-se deja la faptul că va câştiga surprinzător grupa, iar Portugalia urmând să înfrunte Anglia în optimi după ce ar fi obţinut locul secund. Dar scenariul nu se putea termina astfel. Mai era nevoie de o ultimă răsturnare de situaţie, astfel încât la Saint-Denis, Islanda a marcat în prelungiri pentru a câştiga primul ei meci la un Campionat European. Victoria a propulsat echipa pe locul secund, iar Portugalia a fost nevoită să se mulţumească cu a treia poziţie. Portughezii s-au calificat în optimi fără victorie, dar cu trei egaluri, Albania fiind eliminată matematic la capătul meciurilor grupei F.

Ziua a mai rezervat un ultim spectacol. Cel al grupei E. Acolo, Italia înfrunta Irlanda ştiindu-se calificată şi nemaiputând pierde primul loc în grupă. Dacă ar fi putut, sunt sigur că italienii ar fi făcut ceva pentru a cădea pe locul doi, căci Spania îi va aştepta în condiţiile de faţă în optimile de finală. Cine spunea că primul loc garantează un adversar mai uşor? Prostii. Revenind la meciuri, irlandezii erau nevoiţi să câştige pentru a se califica, ca şi suedezii, care au jucat în celălalt meci împotriva Belgiei. Ambele partide au fost decise în ultimele zece minute, după ce pe parcursul primelor 80, Suedia şi Irlanda păreau capabile, cu puţin noroc, să câştige şi să-şi asigure calificarea. Nu s-a întâmplat aşa decât cu una dintre ele. Suedia îşi făcea bagajele să plece acasă!

 
La Nisa, Belgia deschidea scorul prin şutul năprasnic al lui Radja Nainggolan, iar Zlatan Ibrahimovic ştia că mai are de jucat ultimele sale zece minute pentru Suedia. Simbolul ţării şi-a anunţat retragerea din fotbalul internaţional la capătul turneului. Cu toate eforturile lor, suedezii nu au mai revenit, însă bomba a venit în celălalt meci. La Lille, Irlanda înscria în poarta Italiei şi brusc, agonia celor îmbrăcaţi în verde s-a transformat în extaz. După alte câteva minute, la fluierul final, Irlanda îşi garanta prezenţa în optimile de finală. Turcia, care aştepta şi se baza pe faptul că Irlanda şi Suedia nu vor strânge 3 puncte, a scăpat calificarea din mână.
 
După 13 zile de foc pline de fotbal, faza grupelor Campionatului European s-a încheiat. Urmează optimile de finală. Meciuri interesante ne aşteaptă între Elveţia şi Polonia, Croaţia şi Portugalia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, Ungaria şi Belgia, Germania şi Slovacia, Italia şi Spania, Franţa şi Irlanda, Anglia şi Islanda. În acest timp, Turcia, Albania, Austria, Suedia, Cehia, Ucraina, Rusia şi România au ratat accesul între cele mai bune 16 echipe ale Europei. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în următoarele două săptămâni. Cu siguranţă vom mai avea zile magice.
 
Rezultate 22 iunie 2016:
Lille: Italia - Irlanda 0-1 (Brady 85')
Nisa: Suedia - Belgia 0-1 (Nainggolan 84')
Saint-Denis: Islanda - Austria 2-1 (Böðvarsson 18', Traustason 90+4' / Schöpf 60')
Lyon: Ungaria - Portugalia 3-3 (Gera 19', Dzsudzsák 47', 55' / Nani 42', Ronaldo 50', 62')
Clasament Grupa E: 1. Italia - 6p; 2. Belgia - 6p; 3. Irlanda - 4p; Suedia - 1p
Clasament Grupa F: 1. Ungaria - 5p; 2. Islanda - 5p; 3. Portugalia - 3p; 4. Austria - 1p
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.

0 comentarii

Publicitate

Sus