26.06.2016
Ar fi trebuit să fie trei meciuri intense cu mult fotbal bun, însă în realitate, lucrurile au stat altfel. Prima zi a optimilor de finală ale Campionatului European ne-au adus puţin fotbal şi chiar şi mai puţină intensitate. Deşi am fost martori la reuşita uluitoare a lui Xerdan Shaqiri care va rămâne foarte probabil cel mai frumos gol al turneului, ea a fost unul din rarele momente entuziasmante într-o zi în care toate cele şase echipe care au jucat au făcut-o cu reţinerea instaurată de frica eliminării.
 
Polonia - Elveţia a fost, aşa cum calculele hârtiei indicau, un meci foarte strâns. A fost, în acelaşi timp, singura partidă a zilei care a produs numeroase şuturi pe spaţiul porţii, fiind, până la urmă, cea mai puţin plictisitoare. Polonezii au început mai bine, şi au reuşit să-şi impună o oarecare dominaţie în prima repriză, când de altfel au şi înscris. Golul a venit pe un contraatac, după o ratare a Elveţiei. Kamil Grosicki a pătruns rapid pe flancul stâng, şi a reuşit să centreze la colţul lung, unde Jakub Błaszczykowski a avut timp să ţintuiască portarul şi să înscrie, calm şi sigur, printre picioarele acestuia.
 
După ce replica elveţienilor care a urmat imediat după gol a rămas neconcretizată, polonezii s-au retras încercând mai mult să conserve rezultatul în partea secundă a meciului. Acest lucru a permis Elveţiei să pună mai multă presiune pe adversari, ajutaţi de posesia îndelungată de care au dispus. Łukasz Fabiański a reuşit să aibă câteva intervenţii salvatoare - în special la lovitura liberă executată de Ricardo Rodríguez -, dar în final a fost bătut de cea mai spectaculoasă fază a turneului. Shaqiri şi-a calculat paşii la perfecţie când o minge respinsă din careu avea să cadă în zona lui, la 20 de metri de poartă. Cu o răsucire bruscă, elveţianul a trimis o foarfecă executată impecabil în plasă, mingea ştergând bara în timp ce un Fabiański alungit nu a reuşit să o oprească.
 
 
A fost momentul extraordinar de până acum al turneului, dar din păcate nu a fost urmat de un joc la fel de spectaculos. Fricoase, ambele echipe au fost de acord să stabilească rezultatul final la loviturile de la 11m, în ciuda unei presiuni suplimentare exercitate de elveţieni înspre finalul prelungirilor. Dintre cei 10 executanţi, Granit Xhaka a trimis un şut puternic mult pe lângă poartă, iar Polonia s-a calificat astfel în sferturile de finală, jucătorii săi păstrându-şi cumpătul la loteria penalti-urilor.
 
Din păcate, artificiile aşteptate la următoarele meciuri ale zilei nu au apărut. Irlanda de Nord a luptat de la egal la egal cu Ţara Galilor la Paris, însă derbi-ul britanic a arătat mai frumos în tribune decât pe teren. Fanii ambelor echipe au oferit un spectacol sonor remarcabil în timp ce jos, pe gazon, rare au fost ocaziile, chiar şi mici, de gol. Partida se îndrepta către noi prelungiri atunci când Gareth Bale a produs singura fază cu adevărat periculoasă, centrând de pe stânga periculos în faţa porţii. În dorinţa de a-şi salva echipa de la primirea unui gol şi de a respinge mingea din faţa lui Hal Robson-Kanu, Gareth McAuley şi-a introdus-o în propria plasă. Momentul s-a dovedit a fi decisiv. Nord-irlandezii nu au avut forţa ofensivă să producă vreun atac periculos în sfertul de oră rămas, astfel încât Bale şi compania au fost cei care au sărbătorit la fluierul final.
 
 
 
Meciul apatic a fost repede uitat în speranţa că ultima partidă a zilei, Croaţia - Portugalia, va oferi adevăratul spectacol fotbalistic. Egalul Portugaliei, 3-3 cu Ungaria, din ultimul meci al grupelor ar putea să fi fost motivul pentru care cele două echipe au dezamăgit în totalitate. Pe de-o parte am avut Croaţia, echipa care s-a remarcat cel mai mult în prima fază a turneului şi potenţială finalistă, jucând mult mai reţinut decât de obicei. Poate că croaţii şi-au respectat prea mult adversarii, forţa ofensivă a portughezilor. La rândul ei, Portugalia a părut să se concentreze, necaracteristic, pe apărare. Poate că cele trei goluri încasate de la maghiari le-au dat de gândit lui Cristiano Ronaldo şi colegilor săi.
 
Ronaldo, că tot veni vorba, a fost şters la Lens. Atingerile sale au fost rare, iar atunci când au apărut nu au produs nimic notabil. Faptul că primul şut pe poartă al meciului a venit în minutul 117, adânc în prelungirile partidei, este grăitor. Croaţii au avut mai multe încercări de-a lungul celor 90 de minute regulamentare de joc, însă toate şi-au ratat ţinta. Apoi, când toată lumea aştepta un nou deznodământ oferit de loviturile de departajare, Portugalia a lovit. Contraatacul a fost din nou soluţia. La câteva momente după ce Ivan Perišić a lovit bara cu o lovitură de cap, lusitanii au aruncat mingea în atac, unde apărarea croată era rarefiată. Nani l-a găsit splendid pe Ronaldo cu o pasă în diagonală, iar acesta a oferit, cum spuneam, primul şut pe poartă al meciului. Danijel Subašić a atins mingea, dar aceasta a sărit în faţa porţii, unde Ricardo Quaresma a îndeplinit o simplă formalitate. Portugalia este în sferturile de finală fără să fi reuşit să câştige în timpul regulamentar vreun meci din cele patru disputate până acum.
 
 
Una peste alta, turneul nu poate decât să devină mai interesant de aici încolo, după ce primele trei meciuri ale fazelor eliminatorii au fost cel puţin şterse. Calitatea fotbalului se lasă aşteptată, dar va veni.
 
Rezultate 25 iunie:
Saint-Etienne: Elveţia - Polonia 1-1 (4-5 pen.) (Shaqiri 82' / Blaszczykowski 39')
Paris: Ţara Galilor - Irlanda de Nord 1-0 (McAuley 75' a.g.)
Lens: Croaţia - Portugalia 0-1 (d.p.) (Quaresma 117')
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.

0 comentarii

Publicitate

Sus