La doar o zi după primele meciuri din optimile de finală, dezamăgitoare din punct de vedere al calităţii fotbalului, Campionatul European ne-a amintit că aici joacă unele dintre cele mai bune echipe din lume. Germania în special a făcut ca iubitorii fotbalului să reconsidere cine este favorita câştigării trofeului după o demonstraţie de forţă în faţa Slovaciei. Belgia şi Franţa n-au evoluat nici ele rău. Deloc.
Când voleul lui Jérôme Boateng a zguduit plasa porţii slovace după doar opt minute de joc era limpede că meciul era deja înclinat în favoarea campionilor mondiali. Două minute mai târziu, un fault în careu al lui Martin Škrtel a dus la oportunitatea Germaniei de a-şi majora avantajul de la punctul cu var, însă execuţia lui Mesut Özil a fost prea lentă şi prea slab plasată, iar portarul slovac Matúš Kozáčik a intuit colţul şi a respins. Dacă cineva a crezut că ratarea va afecta în vreun fel elanul germanilor sau va revigora echipa Slovaciei, s-a înşelat amarnic. Germania a controlat jocul cu autoritatea unei formaţii bine-unse, construindu-şi ocazii cu o uşurinţă debordantă. La capătul uneia dintre acestea, doar momente după ce Manuel Neuer a sărit excepţional pentru a respinge singurul şut pe poartă al Slovaciei din prima repriză, Mario Gómez a marcat al doilea gol al partidei.
Slovacii au început a doua repriză cu ceva mai mult avânt, dar tot Germania a marcat pentru a treia oară. Un nou voleu, de data asta al lui Julian Draxler, a stabilit scorul final al meciului, iar echipa sa a încheiat victorioasă. A fost un meci câştigat uşor, iar Germania nici nu a părut să apese pe acceleraţie prea tare. Sigur, deschiderea scorului venită devreme a ajutat trupa lui Joachim Löw, şi senzaţia generală este că echipa sa va fi testată mai mult de adversara din sferturile de finală, fie ea Italia sau Spania. Un meci contra Spaniei, în special, ar fi extrem de interesant de urmărit, dat fiind că cele două reprezentative au un joc similar bazat pe posesie şi o construcţie răbdătoare. În orice caz, optimile de finală ne-au arătat o Germanie care are şanse bune de a ridica pe 10 iulie şi trofeul european, după adjudecarea Cupei Mondiale în urmă cu doi ani.
Două dintre contracandidatele serioase ale ei s-au remarcat la rândul lor în celelalte două meciuri ale zilei. Franţa a început cu stângul meciul cu Irlanda, cedând un penalti şi fiind condusă la doar câteva minute după ce La Marseillaise a fost cântat la unison pe stadionul din Lyon. Robbie Brady, omul care a şi calificat Irlanda în optimile de finală, a înscris cu un şut imparabil care a lovit bara înainte de a intra în poartă, iar irlandezii au făcut o primă repriză decentă în faţa favoriţilor locali. A doua parte a meciului a oferit însă un alt tablou. Un tablou care a înfăţişat în sfârşit o echipă a Franţei cu un potenţial ofensiv remarcabil. Închizătorul N'Golo Kanté a fost sacrificat la pauză pentru avântul lui Kingsley Coman, iar Antoine Griezmann, folosit ca "Număr 10" în spatele vârfului de atac, a fost omul decisiv pentru francezi.
Mai întâi, Griezmann, unul dintre cei mai scunzi jucători de pe teren, nu a avut nicio problemă în a relua puternic cu capul centrarea lui Bacary Sagna, iar trei minute mai târziu, ajutat de o deviere excelentă a lui Olivier Giroud, Griezmann şi-a trecut în cont dubla cu un şut bine plasat. Acesta ar fi putut înscrie şi a treia oară, dar Shane Duffy l-a faultat dintr-o poziţie de ultim apărător, fiind eliminat. Cu un om în minus pe teren şi cu jucători obosiţi, Irlanda nu a mai contat pe plan ofensiv suficient încât să revină în joc. Scorul ar fi putut căpăta proporţii în ultimele zece minute, dar o serie de ratări şi de oportunităţi favorabile în preajma careului advers nu au fost fructificate de francezi. Ei vor merge la Paris pentru un potenţial sfert de finală incendiar împotriva Angliei. Împotriva Irlandei, cel puţin pentru o repriză, Franţa a arătat ca echipa de temut pe care fanii gazdelor au aşteptat-o să o vadă.
Ziua s-a încheiat cu un meci încântător între Belgia şi Ungaria, un meci deschis care a produs patru goluri şi nenumărate alte faze remarcabile. S-ar fi putut marca mai multe goluri, însă soarta a făcut ca doar patru să fie contorizate la final pe tabela de marcaj, toate în dreptul Belgiei. Toby Alderweireld a deschis scorul cu o lovitură de cap, dar învingătoarea a rămas totuşi sub semnul întrebării până în finalul reprizei secunde, când belgienii au mai înscris de trei ori. Până atunci, ambele echipe au avut ocazii numeroase de a marca. Jocul a fost unul extrem de plăcut şi deschis, un adevărat spectacol în comparaţie cu partida din seara precedentă dintre Croaţia şi Portugalia.
În final, Eden Hazard s-a evidenţiat pentru Belgia, demonstrând că atunci când se află într-o stare de spirit bună poate fi unul dintre cei mai buni fotbalişti ai lumii. Viteza, agilitatea şi viziunea sa au creat golul doi marcat de Michy Batshuayi, iar apoi Hazard a finalizat de unul singur o acţiune individuală încântătoare. Ultima reuşită a meciului a venit în prelungiri şi i-a aparţinut lui Yannick Ferreira Carrasco. La finalul meciului, Belgia şi-a asigurat biletele pentru o confruntare cu Ţara Galilor în partida care urmează, dar a şi lăsat impresia că este o echipă extrem de periculoasă când joacă la capacitate maximă. De partea cealaltă, în ciuda eliminării, Ungaria a demonstrat adevărată tărie de caracter prin jocul prestat - cu jucători mereu dispuşi să caute golul activ şi să îşi arate calităţile, în loc să le ascundă pe fondul unui joc urât şi defensiv - şi poate pleca din Franţa ţinând capul sus.
Stau şi mă întreb cum a terminat România deasupra Ungariei în calificări... Momentan este superioară, la ani-lumină de echipa noastră naţională.
Rezultate 26 iunie:
Lyon: Franţa - Irlanda 2-1 (Griezman 58', 61' / Brady 2' pen.)
Lille: Germania - Slovacia 3-0 (Boateng 8', Gómez 43', Draxler 63')
Toulouse: Ungaria - Beglia 0-4 (Alderweireld 10', Batshuayi 78', Hazard 80', Carrasco 90+1')
Sursa foto: Facebook UEFA EURO
Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.