30.06.2016
30 iunie: Polonia-Portugalia, Marsilia, ora 22 (ora României)

Cu opt echipe rămase în competiţie şi şapte meciuri de jucat, Campionatul European de Fotbal se apropie de încheiere. Unele dintre marile favorite sunt încă în cursă - Franţa, Germania, Italia sau Belgia pot spera, pe bună dreptate, cel puţin la accederea în finală. Pe lângă ele, Portugalia şi Polonia se vor duela pentru un loc în semifinale în primul meci al sferturilor de finală, iar Ţara Galilor şi Islanda pot fi considerate surprizele ediţiei, echipele cu şanse mici de a merge mai departe dar, vorba aceea, cu suflet mare!
 
În următoarele patru zile, cu câte o partidă pe zi, vom afla numele semifinalistelor. Balul se deschide cu Polonia - Portugalia, un meci între două echipe puternice, dar care oferă senzaţia că încă nu au atins turaţia maximă la acest turneu. De aceea, e foarte posibil ca dacă una dintre ele o va face în seara zilei de 30 iunie 2016 la Marseille, aceea va avea câştig de cauză. Povestea celor două în competiţie poate fi privită şi ca o poveste a celor doi jucători de bază ai lor: Robert Lewandowski şi Cristiano Ronaldo.
 
 
Lewandowski a fost golgheterul preliminariilor în întreaga Europă, reuşind să marcheze de 13 ori în 10 meciuri. Cu toate acestea, atacantul polonez nu a reuşit să găsească plasa porţii la acest Campionat European. Totul se poate explica prin faptul că marcajul asupra lui a fost unul foarte strict în toate meciurile Poloniei de până acum. Lewandowski s-a mulţumit cu a-şi ajuta colegii de echipă prin poziţionare şi efort, în special pe partenerul său de atac, Arkadiusz Milik, care este unul dintre jucătorii care au şutat cel mai mult la întregul turneu. Meciul împotriva Portugaliei reprezintă un nou test pentru polonezi şi pentru omul lor de bază din atac. Poate că va fi momentul în care Lewandowski va ieşi la rampă, ajutându-şi echipa cu ceea ce ştie el să facă mai bine - să înscrie goluri.
 
De partea cealaltă, Ronaldo cu o poveste similară. Evoluând în mare parte ca un vârf de atac cu un grad foarte ridicat de libertate în mişcare, star-ul portughez a fost jucătorul care a încercat cele mai multe şuturi spre poartă din întreg turneul, însă în mare parte a fost ineficient. Partida din grupe cu Ungaria, în care Ronaldo a înscris de două ori şi a oferit şi o pasă de gol, a fost momentul în care el părea să-şi fi revenit la forma care l-a consacrat, însă optimile de finală cu Elveţia au adus un nou jucător şters. Genul de atacant care ştie că echipa se învârte în jurul său, Ronaldo vrea să facă totul de unul singur. Deşi de multe ori se descurcă exemplar în acest rol, e posibil ca Portugalia să aibă nevoie de o altă atitudine din partea lui în faţa Poloniei.
 
 
Portughezii au jucat un fotbal de calitate în faza grupelor, fiind uşor ghinionişti în primele două partide, ca apoi modul extrem de ofensiv în care au abordat ultimul meci cu Ungaria să îi coste în apărare, unde au încasat trei goluri. Cu Croaţia am văzut o Portugalie mult mai prudentă, ceea ce ne face să ne întrebăm ce fel de echipă va trimite Fernando Santos pe teren în sferturile de finală. Polonezii formează un grup unit de jucători puternici şi muncitori, oarecum contrastanţi cu adversarii lor, care posedă o tehnică superioară. Împotriva Elveţiei, deşi a făcut o primă repriză bună, Polonia a părut să scadă din turaţii, posibil din cauza oboselii, în a doua parte a meciului.
 
Atât ea, cât şi Portugalia, vin după partide de 120 de minute în sferturi, astfel încât e posibil ca factorul fizic să fie unul extrem de important. Lusitanii au ajuns în faza sferturilor de finală fără să câştige vreun meci în timpul regulamentar - o statistică interesantă. De partea cealaltă, Polonia a încasat un singur gol în cele patru partide de până acum, chiar şi acela venind ca urmare a unei execuţii individuale de excepţie a lui Xherdan Shaqiri. În schimb, polonezi nici nu au înscris mult - doar trei reuşite.
 
 
Una peste alta, meciul dintre Polonia şi Portugalia nu are în nici un caz o favorită clară. Va conta foarte mult abordarea celor două echipe. Ţinând cont de miză - prezenţa în semifinalele Campionatului European -, e posibil ca pe teren să avem două echipe prudente mai degrabă decât un spectacol de artificii. Cu siguranţă va fi un meci echilibrat, în care micile detalii ar putea face diferenţa. În acelaşi timp, este o partidă în care marii jucători - Lewandowski şi Ronaldo - şi-ar putea aduce aportul decisiv.

Sursa foto: Facebook UEFA EURO
Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.

0 comentarii

Publicitate

Sus