31.03.2018
Stop Bombing! În faţa Pentagonului, în Washington, în anul 1967, femeile din SUA protestau împotriva războiului din Vietnam.

Stop Bombing! În faţa Ambasadei Americane din Bucureşti, în anul 2010, o femeie din România a căzut într-o groapă. Ambasada se află pe strada Tudor Arghezi. Sediul ambasadei e surd la durerea femeii. Ce vină au americanii că ambasada lor e situată pe această stradă? Ce vină are poporul american că ea a căzut într-o groapă din ţara ei? A fost nevoie să treacă mai bine de 40 de ani de la moartea poetului ca strada care-i poartă numele să ilustreze câteva versuri din poezia acestuia. Agenţia Centrală de Informaţii Literare - CLIA - a aflat prin diverse covert operations Testamentul lăsat de poetul naţional. Redăm o parte din descoperiri:

Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte/ Decât un nume adunat pe-o carte/ În seara răzvrătită care vine/ De la străbunii mei până la tine/ Prin râpi şi gropi adânci... Femeia, deşi ignoră arta argheziană, continuă să urle, să înjure, să blesteme din manualul de limbă română: Usca-s-ar izvoarele toate şi stinge-s-ar soarele ca lumânarea. Topească-se zarea ca scrumul, funingini, cenuşă s-acoperă drumul... Stop Bombing! Un câine baudelairian trece nepăsător pe sub barierele americane. El taie strada în două, în patru, în opt şi stop. Se-ntinde leneş pe singura bucată de asfalt negăurit. Adoarme cu gândul la un albatros. Perspectiva cosmică e unul dintre principalele elemente ale poeziei. Femeia se stinge ca râma ce o literă ştie, şi numai pe ea o scrie.

Pe strada Tudor Arghezi sunt 168 de gropi, 18 şanţuri, sediul Microsoft, şcoala generală nr. 19, oficiul poştal nr. 37, Oficiul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, Paideia, Societatea civilă profesională Ştefănică, Osmani şi asociaţii, Unimed Business Center, un Petrom, spatele Teatrului Naţional, o altă femeie cu banner de priveghi pe sufletul cotrobăit de amintiri. Fericirea e trecătoare, maică! Plouă cu clăbuci. O perdea din catifea neagră acoperă fereastra unui bloc cu ridicat grad seismic. Sub pervaz, cineva a scrijelit cu un cuţit bont: Teo Peter. Literele iau forma unui fum subţire care se ridică spre cer. Un Hummer scăpat din filmul Predator rupe liniştea. Arnold Schwarzenegger se antrenează în spatele Teatrului Naţional fără să poată face diferenţa dintre film şi realitate. Câţiva puşti se joacă de-a bi-ba, ba-ba, li-ba, la-ba. Într-o ţară care-a fost/ Era mare cel mai prost/ bi-ba, ba-ba, li-ba, la-ba. Etc. Sau Stop Bombing!

0 comentarii

Publicitate

Sus