26.05.2018
În ghidul străzilor din Bucureşti, strada Elena se află între strada Elegiei şi strada Elevatorului. Pe teren, strada Elena este înconjurată de mai multe străzi cu nume de voievod, dar şi de strada Corabiei. Litovoi Voievod, Bărbat Voievod, Tugomir Voievod, Vladislav Voievod sunt, cu toţii, ca nişte dinţi mărunţi înfipţi într-un pieptene, din care ţâşnesc sunete ca dintr-o simfonie atonală, dar nu de Arnold Schoenberg, deşi cei care le aud ar putea spune că resimt aerul unei planete dodecafonice. Pare complicat, dar nu e.

Să aruncăm o privire de-a lungul străzii Elena. Blocuri, balcoane, sfori cu rufe, bătrâni în geam, păsărele care ciugulesc. Să coborâm privirea de-a lungul aceleiaşi străzi. Sfârşitul armoniei romantice. Compoziţia asfaltului include gropi în serie atonală. Progresiv şi controlat. Un fel de compoziţii ce se succedă din ce în ce mai rapid sub roţi sinucigaşe. Uneori ajung la apogeu, la dracu'. Asfaltul are şi regi încă din Antichitate, de la egiptenii care îmbălsămau morţii cu el. Fără armonie, fără melodie, fără românie. Fără sistem de organizare alternativ al notelor, gropilor, urechilor, forţelor, suspensiilor, viziunilor. Ce să mai faci?

Şi totuşi, ca iubire, strada Elena e un nume solid. În Montréal, de exemplu, strada Elena are douăzeci şi două de felinare. Gaslights. Hautement énergétique. Cu metan, propan, butan, şobolan... lumina lor, a felinarelor, se răsfrânge cu efect nostalgic în ochii plini de lacrimi ai canadienilor şi atunci, cu patriotism erotic, cu toţii fredonează cântecul lui Joe Dassin în care el îşi aminteşte cum mergea pe o plajă, toamna, într-un sezon unic, al Americii de Nord - vara indiană. Ea purta o rochiţă lungă ca-ntr-o acuarelă de Marie Laurencin - o femeie-pictor care desena forme feminine alungite, fluide şi suave, cu pene şi perle -, iar el îi spunea il y a un an, y a un siècle, y a une éternité, că se vor iubi iar când va vrea ea, până când iubirea va muri şi toamna va fi neindiană, prilej cu care el o mai întreabă unde e ea, ce face, mai există... Dar un val apărut brusc în cântec îi atrage atenţia, el se culcă pe nisipul ud, il y a une éternité, un siècle, il y a un an şi revin culorile patriotic-erotice ale verii indiene. Numele Elena nu e purtat numai de străzi. Mai sunt fiinţe, lucruri şi fenomene care poartă acelaşi nume. Elena nu poate fi, din păcate, un verb. Cea mai frumoasă dintre muritoare, Elena, fiica unor zei, a fost răpită de Paris cu voia Afroditei, care i-o dăduse-n dar pentru o negociere de comerţ antic în cazul unui măr al discordiei dintre Troia şi Elada. Elena + Paris = războiul troian. 10 ani de război purtat de regele-soţ contra Paris + regina. Paris moare-n luptă. Regele-soţ, în urma unei strălucite strategii, îşi revendică regina à la maison. În limba maghiară, Elena e Ilona. În America, e Elena Ford. În Rusia, Elena Baturina. Ultimele două Elene sunt bilionare. Ca formaţiune geologică, Elena e o insulă vulcanică din Atlantic. Pe ea locuiesc oameni albi, oameni negri şi chinezi. Accesul nu e posibil decât cu vaporul, deşi insula nu are niciun port. Poate din pricina lui Napoleon. Ea, Elena, mai poate fi vibrantul munte din America, cel care a erupt şi a distrus case, poduri, căi ferate, autostrăzi şi un muzeu celebru cam cât Palatul Cotroceni. În acel loc a rămas un crater de 1 km jumate, din care se scot mari cantităţi de piatră ponce folosită pentru polizarea călcâielor de domni şi doamne. În lupta contra schimbărilor climaterice, UE a dezvoltat un program care face parte dintr-un plan durabil de acţiune în domeniul energiei. ELENA e un instrument european. Un suport tehnic. Eficient. De susţinere. Cu bust. 20-20-20. Până în anul 2020, energia consumată va trebui să scadă cu 20%, pe când energia din resurse regenerabile va creşte cu 20%. ELENA e un izvor de tehnică inovatoare. Ar mai fi şi alte Elene care-şi aşteaptă un nume cu febră care să-nvârtă-n cap ochii muritorilor ca pe-o cheiţă. Desigur, atunci când ochii sunt la broască. Pe strada Elena din Bucureşti sunt cluburi, o grădiniţă, un service, Ego Metacs Medical, Plaza Casino club...
 

0 comentarii

Publicitate

Sus