01.12.2004
Dictatorul a fugit! Culorile au rămas. Astfel se poate rezuma o frântură din istoria unui oraş schimonosit sistematic, vreme de mai bine de 10 ani. Prin vopsire. În culorile naţionale, după cum urmează: Roşu - sângele strămoşilor (vărsat pe) Galben - glia mănoasă (unduindu-se în vânt sub) Albastru - cerul patriei. Aşa cum am învăţat la Şcoala Generală nr. 21 din cartierul Mănăştur.

Totul a început ca o glumă proastă - cu nişte steaguri în plus. S-a sfârşit apoteotic cu steaguri pe fiecare stâlp, bănci, becuri, garduri, stâlpişori, steluţe de Crăciun, hinte şi balansoare prin parcurile de joacă, borne la fiecare intrare în oraş, culminând aberant cu coşuri de gunoi în aceleaşi eterne trei culori.

Praful s-a ales de barocul târziu şi de art nouveau, anulate de dictatura mândrei triade sângele-glia-cerul. Cu cât primarul se înveselea mai dihai cu cocarda lui tricoloră pe piept, cu atât oraşul părea mai diliu. Şi mai trist, ca un clovn lovit de depresie.

Retorica stridentă a naţionalismului de paradă afişată cu obscenitate a scos fanii primarului din amorţire - unul şi-a vopsit în trei culori pietrele de pe aleea din ogradă, altul şi-a marcat garajul, o familie s-a apucat de produs şi vândut steguleţe prin pieţe, cineva a învelit un pom printre blocuri, asta ca să nu mai pomenim de cireaşa de pe tort: cabana tricoloră din Băişoara aparţinând marelui patriot român, Gh. Funar.

Vechiul primar a fugit lăsând în urmă, precum un melc, o dâră tricoloră. Noul primar pare prins de proiecte grandioase şi bugete. Nu are timp de chestiuni minore cum ar fi redarea demnităţii pierdute a oraşului pe care îl conduce.

Cât despre noi, am fotografiat neputincioşi vreme de doi ani sângele, glia, cerul. E bine să nu uităm. Istoria nu ne-ar ierta-o.


(lm)


(vb)


(lm)


(vb)


(lm)


(vb)


(lm)


(vb)

PS:
Lehel Makara - master în fotografie la Universitatea Ion Andreescu din Cluj. Prezent în numeroase expoziţii şi cîştigător al unor importante premii. Actualmente lucrează ca fotograf profesionist în Cluj.

Voicu Bojan - absolvent de Litere, pasionat de fotografie, membru al grupului 7 Zile. Mai multe fotografii şi texte pe situl 7 zile şi pe situl său.

Cei doi demonstrează prin acest mic proiect plin de culoare trăinicia prieteniei seculare româno-maghiare, la bine şi la rău.

0 comentarii

Publicitate

Sus